Plusguide: Nya Zeeland

Uppdaterad 2019-07-05 | Publicerad 2003-12-22

Fyra årstider på en dag är inte ovanligt

Därför: Fantastisk natur, landskap som påminner om många länder men i sin mix gör Nya Zeeland unikt. Förhållandevis billigt att bo och äta. Några av världens mest hyllade vandringsleder, gå en timme eller i en vecka. Vackra vindalar. Och så förstås om man vill se platserna där de där filmerna spelades in.

Bästa tid: Vår och höst. Årstiderna tvärtom mot Sverige, alltså kallast i juli och varmast i januari. Längst i norr milt året om.

För vem: Den som vill röra på sig och se många olika saker. Gott om spektakulära vandringsleder. Mycket att välja på för den äventyrslystne, många utmaningar mot tyngdlagen och centrifugalkraften.

Absolut inte: Cykla – om du inte gillar att pina dig uppför branta backar på smala vägar.

Läs mer på nätet

www.newzealand.com

www.nzherald.co.nz

Åka hit & runt

Charter/paketresor: Charter finns inte från Sverige. Listan över svenska arrangörer som säljer färdiga paket-

resor hit är desto längre: ABC, Tour Pacific, Jambo, Temaresor, Trivsel m fl.

Prisexempel: 19 dagars resa i februari med svensk reseledare från 35 760 kr, då ingår flyg, rundresa på Nord- och Sydön, hotell,

måltider och en övernattning i Singapore på utresan (Jambo).

På egen hand: Man kan flyga via USA eller via Asien för cirka 11 000 kr t/r. Båda hållen kräver minst ett planbyte och tar över ett dygn, men det blir oftast billigare via Asien.

Ta sig runt:

Hyrbil: Enklaste sättet att se landet. Du kan boka bil hemifrån genom t ex Holiday autos, från drygt 2 000 kr/vecka. Bensinen är hyfsat billig, cirka 5 kr litern. Tänk på att vägarna ofta är smala och kurviga och att resandet därför tar tid, trots små avstånd i kilometer räknat.

Buss: Reguljära bussar når nästan överallt. Du kan köpa speciella buss-

pass, som också kan inkludera färjor, tåg- och flygresor samt logi. Billigaste varianten gäller för fem resdagar med buss (behöver inte vara i följd) samt färjan mellan Nord- och Sydön, kostar cirka 1 800 kr. Läs mer på:

www.travelpass.co.nz

De två största backpackerbussarna är Kiwi Experience och Magicbus. Båda funkar enligt hop-on-hop-off-principen. En biljett gäller i upp till 6 månader. Bussarna går varje dag under högsäsong och fungerar både som en guidad tur och transport.

Du hoppar av där du vill och när du är redo att åka vidare, ringer du bara upp och bokar plats. Ger även rabatter på aktiviter.

Prisexempel: Magic Wanderer, 16 dagar minimum, täcker båda öarna, 3 250 kr, exklusive mat och boende.

www.magicbus.co.nz

www.kiwiexperience.com

Tåg: en linje på Nordön mellan Auckland och Wellington, på Sydön mellan Picton och Christchurch, samt mellan Christchurch och Greymouth. Väldigt vackra tågresor. Läs mer:

www.tranzrail.co.nz

Flyg: Air New Zealand är landets största flygbolag och trafikerar alla större städer. Prisexempel: Auckland–Queens-town (1,5 timmes flygtid) 600–1 600 kr enkel. Boka på:

www.airnz.co.nz

Bo

Nyzeeländska vandarhem håller mycket hög standard och hjälper gärna till med vidare bokningar och turistinformation. En bädd i flerbäddsrum kostar runt 100 kr natten. BBH är en fristående organisation som betygsätter vandrarhem.

www.backpack.co.nz

Ett bra motell kan man få för 500 kr. Man kan bo på trevligt moderna hotell mitt i Wellington för 750 kr.

Bed & breakfast är en trevlig variant, ställen kan man hitta på:

www.bnb.co.nz

Varje stad har ett Visitor information centre där du kan få tips och hjälp med bokningen. Säg vad du vill betala och de letar upp rum.

Fler sajter att leta boende på:

www.aaguides.co.nz

www.newzealand.com

Äta/dricka

Man kan luncha billigt för cirka 30 kr eller äta mycket bra på finkrogar med varmrätter under 200 kr. Gott om söderhavsinfluenser och mycket fisk. En del ställen har BYO (Bring your own) vilket brukar betyda att man får ta med eget vin och öl till maten, ibland mot en liten avgift.

Prova de lokala dryckerna; vin från t ex Stoneleigh och öl från Monteith.

Göra/uppleva

Det finns inget du inte kan göra på Nya Zeeland. Mycket handlar om frisk luft och rörelse. Promenader eller långa vandringar. Segling och fantastiskt fiske, dyka eller snorkla. Golf och lata dagar på stranden. I juli–augusti öppnar fina skidbackar.

Fågelskåda unika arter, se fascinerande varma källor och gejsrar runt Rotorua och intressanta exempel på maorikultur. Spännande grottor på flera håll, i bästa fall med lysmaskar (glow worms).

Vinprovning i de snabbt växande vindistrikten Marlborough, Nelson, Hawkes bay och Martinborough.

Sist men inte minst slås man av att utbudet av s k äventyrssporter verkar oändligt. Inte för inte uppfanns bungy av en kiwi. På Sydön är Queenstown adrenalinjunkiesarnas Mecka. Här kan du utmana tyngdlagen på minst 15 olika sätt eller ge dig i kast med de vilda floderna i allt från flotte till supersnabba jetbåtar.

www.queenstown-nz.co.nz

www.ajhackett.com

Ute sent

Pubar finns överallt, många med musik. Men den som vill ha nattligt storstadsliv måste söka sig till Auckland och Wellington, plus universitetstaden Christchurch. Wellington har ett rikt uteliv, med konsertställen, teatrar och många sorters krogar och klubbar.

Queenstown i säsong är ungt festande modell Åre.

Shoppa

Nya Zeeland har gott om får. Därav mycket ull och exklusiva plagg. Från tjocka tröjor till eleganta saker i uppskattade merino-ullen.

Maorierna har lång tradition av fina saker i trä. Jadesmycken är också ett måste, liksom andra typer av smycken – landet har guldgrävartraditioner.

Kedjan Farmers är landets lågprisvaruhuset och allmänt sett är allt betydligt billigare än i Sverige.

Efter en längre tid på Nya Zeeland är risken stor att man hjärntvättas att köpa plagg/souvenir kring gigantiskt populära rugbylandslaget All Blacks. Svarta saker med nationalsymbolen ormbunke.