Roms nya slag mot turisterna: förbjuder souvenirförsäljare

Av: 

Jennifer Berg Eidebo

Roms borgmästare menar att försäljarna är en plåga.

Foto: kosobu / iStockphoto

Turism

De nya reglerna haglar över Rom. 2019 förbjöds allt från utklädda underhållare till att sitta ner på Spanska trappan. Från 1 januari gäller ännu en regel i staden – souvenirer får inte säljas vid flera kända turistattraktioner.

Runt turistattraktioner som Trevifontänen eller Spanska trappan har turister tidigare kunnat köpa sig en magnet, eller kanske en Davidstaty i miniatyr. Men sedan 1 januari 2020 är försäljarna förbjudna vid många av Roms monument, inklusive Trevifontänen, Spanska trappan, Pantheon och Piazza Navona, skriver The Telegraph. Förbjudet som först kom på tal i april 2019 är en i en rad av beslut som har tagits i Rom för att kontrollera turismen.

Bland annat ska souvenirstånd flyttas från Piazza Navona.

Foto: Nicola Forenza / iStockphoto

Ska skydda bilden av staden

Målet med förbudet är att skydda stadens ”image” och göra historiska platser mindre röriga. Man vill dessutom bidra till allmänhetens säkerhet på platserna där trängsel ofta är ett faktum. Många av försäljarna är placerade direkt framför monumenten vilket både försämrar framkomligheten och gör att besökarnas sikt är med skymd. Stadens borgmästare Viriginia Raggi har bland annat sagt att souvenirstånden är oförenliga med både dekor och säkerhet.

– I många år har stadens monument plågats av försäljare som säljer drycker, panini och prydnadssaker framför Roms arkitektoniska juveler. Det är inte längre tolerabelt, säger Viriginia Raggi enligt The Telegraph.

Därför har nu 17 försäljare ombetts flytta på sig, och 8 av dem har fått nya platser lite längre bort från monumenten. Många försäljare är upprörda över beslutet och menar att de tillhandahåller en tjänst till turisterna. Det finns även kritik mot att för få alternativa platser har erbjudits försäljarna.

ANNONS EXTERN LÄNK

Boka din drömresa billigt, enkelt och tryggt – välj bland 650 flygbolag och 240 000 hotell

Supersaver Travel

Publisert:

LÄS VIDARE

Det perfekta biläventyret: Mälaren runt

ÄMNEN I ARTIKELN

Turism

Resa | Rom

Resa | Italien

Turism & resor

MER OM RESA

Förslaget: sätt upp en bom framför kända landmärket

Här är platserna du bör undvika 2020

Vackra sjöar – åtta favoriter att besöka