Paris gömda pärlor – expertens tips

”Det är som att jag har ett långdistansförhållande med Paris” säger Mimmi Waller Eriksson.
”Det är som att jag har ett långdistansförhållande med Paris” säger Mimmi Waller Eriksson.

Mimmi Waller Eriksson känner att någonting lättar varje gång hon landar på Paris flygplats, i staden hon brukade kalla sitt hem. Sedan 2011 har hon lärt känna Frankrikes huvudstad och hittat allt från gömda vingårdar mitt i staden till restauranger i Eiffeltornet. Här är hennes bästa tips.

– Jag var trött på Göteborg, ville testa någonting nytt. Jag skulle stanna i Paris i fem månader men der blev i sex år.

Det berättar Mimmi Waller Eriksson, som flyttade till Paris 2011. Sedan dess har hon hunnit flytta tillbaka till Sverige och påbörjat en utbildning till apotekare. I vinter är Mimmi färdigutbildad, och då blir det antagligen Frankrike igen. Under åren har Mimmi rest tillbaka till Paris flera gånger. Bara i år går antalet besök upp till sju.

–När jag landar på flygplatsen kan jag känna att någonting lättar, ögonen börjar tindra, jag kan börja skratta utan anledning. Det är som att jag har ett långdistansförhållande med Paris, säger Mimmi Waller Eriksson.

Mimmi tycker att människorna i Paris är mer öppna, sociala, spontana i vardagen, vilket är det hon saknar när hon är i Sverige. Och så saknar hon språket, utmaningen att ta sig fram på franska.

– Parisbor är väldigt passionerade. Om de är arga och diskuterar vädret eller metron så gör de det med extra känsla. Man kan alltid se gistan i ögonen, säger Mimmi.

På Shangri-La hotel kan man dricka drinkar till vacker utsikt.
På Shangri-La hotel kan man dricka drinkar till vacker utsikt.

Världens mest romantiska stad

När appen Happn undersökte var svenskarna helst skulle åka på en romantisk weekend svarade 42 procent Paris. Och Mimmi håller med om att Paris är en romantisk stad.

– Det finns många klyschiga grejer satt göra, som att äta picknick framför Eiffeltornet eller ta en promenad längst med Seine. Hela atmosfären i Paris är väldigt romantisk.

Det finns en dag på året då det är extra romantiskt, menar Mimmi. Paris nationaldag. Förutom att staden lyses upp av fyrverkerier så finns det en glädje hos folket som smittar av sig.

Jardin du Luxembourg passar bra för en picknick, en match tennis eller en paus från Paris hektiska liv.
Jardin du Luxembourg passar bra för en picknick, en match tennis eller en paus från Paris hektiska liv.

Fortsätter locka turister

Turister fortsätter att ta sig till Paris år efter år, och i sommar är Paris på flera av listorna för de mest besökta städerna under sommaren. Men enligt Mimmi har turismen i Paris precis återhämtat sig efter en dipp för några år sedan.

– Det började gå neråt för några år sedan då många var rädda för terrorhot. Men det börjar vända nu, säger Mimmi.

Enligt Mimmi finns det någonting i Paris för alla, så att staden lockar turister är inte konstigt.

– Det finns alltid någonting nytt att se. Nya butiker, nya restauranger, nya områden. Även när jag bodde där så upptäckte jag nya saker hela tiden.

Från Eiffeltornets andra våning kan besökarnase detta, men enligt Mimmi duger det att se tornet från utsidan.
Från Eiffeltornets andra våning kan besökarnase detta, men enligt Mimmi duger det att se tornet från utsidan.

Turistattraktionerna som är överskattade – och inte

Kommer du som turist till Paris oförberedd finns det en risk för höga priser och långa köer. Mimmis tips är att kolla upp restauranger i förväg för att inte ta första bästa restaurang i ett turistområde och då betala för höga priser. Ett annat tips är att se turistattraktionerna, från utsidan.

– Trenden att gå upp och in i allt är överskattat. Man behöver inte gå upp i Eiffeltornet eller Triumfbågen, men de är värda ett besök. Det viktigaste är att se byggnaderna, inte att vara inne i dem, säger Mimmi.

Istället för att gå upp i Eiffeltornet kan man gå av vid metrostationen Trocadéro och se tornet på håll. På platsen går det äv en att ta den klassiska bilden med Eiffeltornet i bakgrunden. En annan attraktion som man inte behöver gå in i enligt Mimmi är Louvren.

– Man ska vara väldigt intresserad för att gå till Louvren. Många vill bara se Mona Lisa och då skulle jag välja ett annat museum, säger Mimmi.

På gångavstånd från Louvren ligger Musée d’Orsay, ett konstmuseum som Mimmi skulle rekommendera för den som inte är lika insatt i konstens värld.

– Det är fler som skulle känna igen den konsten.

Saker som inte är överskattade finns det gott om. Som att promenera längst med Seine, eller ta båten i floden. Som att ha en picknick i någon av Paris parker. Eller som att promenera runt i Montmartre där det finns en del gömda skatter, som vingården Vignes du Clos Montmartre, nära Pigalle.

– Det gömmer sig en vingård i Montmartre som många missar, den är värd att gå till. Den är från 1933 och alla pengar går till välgörenhet, säger Mimmi.

Till sist vill Mimmi tipsa om ett besök till slottet Versailles utanför Paris, där bland annat Marie Antoinette levde under sin tid som drottning.

– Det är otroligt fint, och väldigt romantiskt. Där finns ett museum, en park, båtuthyrning, och en gång per år har de en musikfestival där ute som man borde gå på om man gillar techno och house.

Mimmi tipsar om att besöka takterrassen på Galeries Lafayette.
Mimmi tipsar om att besöka takterrassen på Galeries Lafayette.

Mimmis bästa tips till Paris

 • Bästa maten
  – Min absoluta favorit för en oplanerad middag är Chez Janou, en fransk bistro där det känns som att man kommer hem till någon. Och så har de god mat och den bästa chokladmoussen. Den bästa måltiden jag har ätit i Paris var på restaurangen i Eiffeltornet, det är en michelinrestaurang. En annnan favorit är Auberge Nicolas Flamel som ligger på Paris äldsta gata Rue de Montmorency. Det är en väldigt romantisk restaurang med en avsmakningsmeny till ett överkomligt pris. Ett måste är att äta falafel på Rue des Rosiers i judekvarteren.
 • Bästa barerna
  – Ta ett glas på Galeries Lafayettes takterass, en aw nedanför Pont Alexandre III eller besök Pershing Hall, Experimental Cocktail Club & Shangri-La Hotel.
 • Bästa tiden på året för ett besök
  – Under våren eller hösten. Det är bäst när det börjar blomma och är runt 20 grader på våren, eller på hösten när löven börjar falla. På sommaren är det väldigt varmt, så vill man stekas kan man åka då.
 • Bästa gatorna
  Rue Montorgueil och Rue Mouffetard är klassiska marknadsgator där det finns bagerier, vinbutiker, söndagsmarknader, restauranger och barer. Det är ofta väldigt mysig stämning där och många sitter ute på gatan. Det är dit fransoser åker för att äta middag.
 • Överskattade sevärdheter
  Champs Elysées för shopping, Ladurée – Pierre Hermé är godare, och att gå in eller upp i alla turistattraktioner.
 • Tänk på
  – Det finns många tjuvar i Paris så det kan vara bra att vara uppmärksam och inte lägga mobilen på bordet, då kan den försvinna.
 • Så slipper du stressa
  – Ta den första dagen och bocka av alla turistattraktioner, man hinner med många om man lägger upp en plan. Så finns det tid över till att bara njuta, ta dagen som den kommer och besöka mysiga butiker och kaféer.
 • Några måsten
  – Ta en kaffe på Ten Belles och strosa längs Canal St Martin, ha en picknick vid Seine i höjd med Pont des Arts eller prova lyckan i secondhand-djungeln i Marais, säger Mimmi Waller Eriksson.
Mimmi tycker att man ska göra sig tid för att bara ta dagen som den kommer i Paris.
Mimmi tycker att man ska göra sig tid för att bara ta dagen som den kommer i Paris.
Publisert:

LÄS VIDARE