Vanligaste turistsjukdomarna – och hur de kan undvikas

Av: 

Jennifer Berg Eidebo

Många sjukdomar sprids av myggor.
Många sjukdomar sprids av myggor.

Vaccin

Planerar du en utlandsresa i vinter? Då är du en av många svenskar. Men populära turistmål innebär risker för sjukdomar som skiljer sig från de i Sverige. Här är de vanligaste turistsjukdomarna i svenskarnas favoritländer.

Varannan svensk planerar att resa utomlands i höst och vinter, enligt Tickets senaste reserapport. Men det kan finnas oväntade risker under resan. Att klappa en hund, dricka en smoothie eller få ett myggbett kan verka oskyldigt, men så är inte alltid fallet.

– Det är viktigt att man tänker, tappa inte ditt sunda förnuft bara för att du är på semester, säger Charlotta Zacharias, läkare vid VaccinDirekt.

1 av 30 resenärer drabbas av diarrésjukdomar när de är utomlands. Exakt hur du drabbas kan variera, men det finns sätt att undvika dålig mage.

– Tänk på handhygienen, och på hygienen när du äter. Mat som har stått ute länge i ett varmt klimat kan leda till att bakterier börja gro, och då är det farligt. En stillastående buffé på ett femstjärnigt hotell är farligare än nudlar på gathörnet, säger Charlotta Zacharias.

Enligt Charlotta Zacharias är det viktigt att se hur personalen hanterar maten. Används handskar? Tar man pengarna med samma händer som sedan vidrör maten?

– Min känsla är att många tror att bara för att de är på en charterresa så är det som i Sverige, eller att det inte finns några risker för att det är ett femstjärnigt hotell. Det finns en viss naivitet.

Det är viktigt att tänka efter kring vilken mat eller dryck man förtär.

Sjukdomarna på svenskarnas favoritorter

De länder svenskarna helst besöker i vinter är Spanien, Thailand och USA, enligt Tickets reserapport. I dessa länder finns flera sjukdomar som svenskarna kan drabbas av.

– När det gäller Thailand måste man tänka på att det är vanligt med turistdiarré. Och så får man absolut inte glömma att även i de stora turistområdena finns det rabies. Kom inte i kontakt med katter, hundar eller apor. Man måste prata med barnen om att de inte får klappa hundarna, och om någon blir biten så gäller det att skölja noga och uppsöka vård direkt, säger Charlotta Zacharias.

I Thailand finns det även många sjukdomar som sprider sjukdomar, exempelvis finns risk för denguefeber.

– Myggan som bär på dengueviruset flyger på dagtid, så när man sätter sig i skuggan för att äta lunch så måste man ha myggmedel på sig, det är jätteviktigt.

Även myggor som bär på zikavirus finns i landet, vilket är extra riskfyllt för gravida.

– Det är inte bra för gravida att åka till Thailand, egentligen ska man undvika hela ekvatorn. Zika är en mild myggsjukdom, men den är farlig för foster.

I Spanien och USA är riskbilden mer lik den i Sverige. Men även där är det bra att skydda sig mot myggor då det finns vissa fall av zikavirus och denguefeber.

– I södra USA, främst Florida och Texas, finns myggan som kan bära på zika och dengue. Så om man är gravid är det bättre att välja delstater längre norrut.

Myggskydd är bra att ha både på dagen och natten.

Så kan du undvika sjukdomarna

Oavsett var du ska åka så finns det vissa saker som kan minska risken för sjukdomar på semestern. Det handlar bland annat om att se över vilka vaccinationer som behövs på platsen du ska till. Detta bör göras långt i förväg, då många vaccinationer ska påbörjas fyra till sex veckor innan avfärd för att ge ett fullgott skydd. Om du har känslig mage kan vaccinet Dukoral vara någonting att överväga för att minska risken för diarré. Du ska också tvätta händerna regelbundet, använda handdesinfektion om det inte finns tvål och vatten, och packa ett reseapotek med saker som hydrokortisonsalva eller kylbalsam för att lindra problem med saker som insektsbett och solbränna.

– Om du reser med barn är det bra att tänka på att det finns mycket mässling i världen, så se över att mässlingsskyddet är bra, att man fått två doser om man inte haft sjukdomen, säger Charlotta Zacharias.

Här är de vanligaste turistsjukdomarna

Turistdiarré: Är ett samlingsnamn på magbesvär som smittas via bakterier i dricksvatten och livsmedel. Förekommer i länder med dålig vatten- och avloppsrening. Symtomen inkluderar ont i magen, illamående, diarré, kräkningar och feber.

Hepatit A: Sjukdomen orsakas av ett virus som smittar via avföring, vatten och livsmedel samt genom nära kropsskontakt. Sjukdomen är vanlig i många länder i Afrika, Asien, Sydamerika, Mellanöstern och östra Europa. Symptomen är initialt influensaliknande med feber, illamående och aptitlöshet. Lite längre fram i sjukdomsskedet kan man få en gulaktig hy och ögonvita.

Hepatit B: Hepatit B-viruset orsakar leverinflammation. Till skillnad från västvärlden där viruset främst sprids via samlag med smittbärare och orena injektionsnålar sprids den i andra delar av världen vanligtvis från mor till barn i samband med förlossningen eller mellan barn i småbarnsåldern. I vissa delar av Afrika och Asien är 10–20 procent av befolkningen smittad.

Denguefeber: Orsakas av ett virus som sprids via myggor och finns i såväl Afrika och Asien som Mellan- och Sydamerika. Sjukdomens symtom inkluderar som namnet antyder feber. Man kan också få influensaliknande symtom så som huvudvärk, rygg-, muskel och ledsmärtor. Inom några dagar får många dessutom ett mässlingsliknande hudutslag och i ett senare skede, hudblödningar på fötter, händer och i armhålor.

Malaria: Orsakas av olika arter av parasiter som sprids via myggor i många länder i Afrika, Sydamerika och Asien. Malaria är en allvarlig sjukdom som kan vara livshotande. Periodvis återkommande feber och frossa samt illamående, huvudvärk och muskelvärk tillhör de vanligaste symtomen som oftast visar sig efter 1 – 4 veckor.

Källa: VaccinDirekt/1177

Publisert:

LÄS VIDARE

Lottie Knutson: Vandring blir sommarens stora trend

ÄMNEN I ARTIKELN

Vaccin

Denguefeber

Hepatit A

Semester

Malaria

USA

Thailand

MER OM RESA

Allt du behöver veta inför Thailandsresan

Fem sevärdheter som har dubbelgångare runt jorden

Så många vill ha en mobilfri semester

Fem färgglada sjöar att besöka runt jorden

Vändningen: Snart kan det här landet bli svenskfavoriten

Så maxar du ledigheten

Joakim, 27, reser till Antarktis: ”Häftigt resmål”

8 stränder som kan försvinna i framtiden

New Yorks nya utsiktsdäck är inte för den lättskrämde

Resa med föräldrarna – det föredrar dagens unga vuxna

Så kan du göra gott på semestern

Upptäck Thailands fem bästa paradisöar

Så skadar svenska turister djur utomlands

Därför ska du vänta med långresan till efter jul

7 fantastiska platser att fira nyår på

Semesterön minskade sina utsläpp med 78 procent

Thailändska provinsen vill locka fler turister

Turistfavoriterna där resekassan räcker längre

Fem hemsökta hus att hyra på halloween

Tusentals insjuknar under höstresan

Här är strandparadiset som många har missat

Lämnade inte hemstaden på fyra år – nu reser hon runt jorden

Resejätten förutspår: Så reser vi år 2020

Resebolaget lanserar staycation – resor i Sverige