Snart blir det lättare att åka tåg i Europa

Nytt lagförslag föreslår flera förbättringar

Publicerad:
Uppdaterad:
Snart kan det bli lättare att åka tåg i Europa.
Foto: Getty
Snart kan det bli lättare att åka tåg i Europa.

Tågtrafik

Det har varit krångligt att ta sig genom Europa med tåg.
Nu har EU-parlamentet beslutat att det ska bli lättare att boka långa sammanhängande resor och att ersättning för försenade tåg ska höjas.

Många resenärer drar sig för att åka långt med tåg. Det har varit relativt svårt att få information och planera sin resa om man vill åka söderut ner genom Europa. De olika tågbolagen har inte haft något samarbete eller samordning av tidtabeller och de har dessutom olika regler och tekniska standarder. Det har lett till att bolagen inte sett någon fördel med att driva internationella långlinjer. Resenärerna har tvingas byta tåg alldeles för många gånger för att det ska upplevas vara en tidseffektiv och bekväm resa.

Ta med cykeln på tåget

Men i november röstade EU-parlamentet igenom ett lagförslag som ska göra det enklare att åka tåg genom unionen. Om lagförlaget även passerar EU:s ministerråd och EU-kommissionen kan man vänta sig en rad förbättringar. Bland annat ska en tågresenär som missar en anslutande resa på grund av ett försenat tåg ha rätt att ta nästa avgående tåg med samma destination, även om det är med en annan operatör. Ersättningarna vid tågförseningar ska höjas och det ska bli bättre villkor för handikappade att resa. Man kommer även få ta med sig sin cykel på tåget när man reser genom Europa.

– Det är oacceptabelt att det ska vara så svårt att göra längre tågresor i Europa. Om vi ska minska flygandet måste det bli enklare att resa utomlands med tåg, säger svenske ledamoten Jakop Dalunde (MP) i ett uttalande efter omröstningen i Strasbourg.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA