11 tips till höstens mysigaste aktiviteter

Uppdaterad 2019-10-23 | Publicerad 2019-08-24

Skördefester, afternoon tea... och alpackor?

Snart är det dags att byta ut sandaler mot kängor och leta fram regnkläder och halsdukar i garderoben. Men hösten innebär inte bara regn och rusk utan även mysiga kvällar, krispig luft och vacker natur. Här är 11 tips på saker du kan hitta på i höst

1. Häng med alpackor

Att vandra med en alpacka är kanske inte det första man förknippar med hösten, men mysfaktorn är stor. Alpackor sägs ofta vara snälla och lugna djur, perfekta för att ta en promenad i vacker natur och lugnt tempo. Alpackavandringar erbjuds på flera platser runt om i landet och många sådana vandringar tar mellan en och två timmar, och ibland ingår fika. Bland annat på Alpacka & Älg Ekofarm i Västra Torup utanför Hässleholm, Kungshaga gård i Höllviken och Krusius alpackor på Selaön mellan Mariefred och Strängnäs anordnar alpackavandringar.

Vem vill inte promenera med en sådan här?

2. Promenera på en kyrkogård

Att promenera på en kyrkogård kanske verkar lite morbitt, men kyrkogårdar är ofta passande för lugna höstpromenader. Strosa runt bland de väl skötta gångarna och tänk på någon som du förlorat, eller någonting helt annat. Kyrkogårdar är ofta extra vackra i höstskrud med färgglada löv och tända ljus vid gravarna. Några vackra kyrkogårdar värda ett besök är Skogskyrkogården i Stockholm, Norra begravningsplatsen i Solna eller Kvibergs kyrkogård i Göteborg.

3. Besök en skördefest

En skördefest är precis vad det låter som, en fest för att fira skörden. I det forna bondesamhället var detta tiden på året då det fanns mest mat, i augusti och september. Då hölls fester där man åt och drack i stora mängder. Traditionen lever vidare än i dag i många länder runt om i Europa, trots att många inte längre är beroende av årets säsonger för att kunna äta och dricka. I Sverige innebär en skördefest ofta att man handlar grönsaker, frukter och saker som sylt och honung som är närodlade och skördade under säsongen. Under många skördefester anordnas även olika aktiviteter, som föreläsningar om odling, öppna hus och aktiviteter för barn.

Här är några av årets skördefester 2019.

Äpplen, honung och svamp är några av de saker man kan köpa på en skördefest.

4. Vandra i fjällen

Att vandra på hösten är en annorlunda upplevelse från sommarens vandringar. Träden skiftar i färg från grönt till rött och gult, temperaturerna blir lägre och luften mer krispig. På flera av Sveriges mer populära vandringsleder kan det dessutom vara rätt fullt av besökare på sommaren, men på hösten skingras folkmassorna. Så är fallet bland annat på kungsleden mellan Abisko och Hemmavan, landets mest populära vandringsled. Längs med leden finns 16 fjällstugor som är bemannade till slutet av september, så det gäller att passa på under höstens första månad. Annars kan du ta en tur i Fulufjällets nationalpark och titta på Njupeskär vattenfall som är Sveriges högsta, eller kanske vandra i Tiveden nationalpark där istidens inlandsis gjort landskapet fascinerande och vackert med stora stenbumlingar och stenhögar runt om i naturen. Ett extra plus är att fjällens ihärdiga mygg är borta under hösten.

Abisko är kungsledens startpunkt, som är vackert gyllengul i september.

5. Testa ett nytt fik

Hösten är till för varm choklad och nybakta bullar, eller kanske en rykande kopp te? Oavsett vad för sorts fika du föredrar så finns det få saker som är mysigare än att komma in i ett varmt fik och se ut på höstens färgglada löv eller höra regnet smattra mot rutan. Extra mysigt blir det om du hittar ett café med utsikt. Vad sägs om Café Belvederen mitt i Linköpings trädgårdsförening, eller kanske mysiga konditori Lyran vid Mälaren i Stockholm? Extra roligt blir det kanske om du testar någonting nytt, vem vet kanske hittar du en ny favorit?

6. Besök en nöjespark

Nöjesparker hör sommaren till, det tycker de flesta. Men även på hösten går det att besöka Gröna Lund och Liseberg, i alla fall under halloween. Gröna Lund har öppet under höstlovet samt helgen innan och den vanligtvis sprudlande parken förvandlas under denna tid till en skräckupplevelse med läskiga karaktärer överallt. Lustiga huset blir olustiga huset, house of nightmares blir house of even worse nightmares. Men trots att skräck är temat under veckan så finns det saker att göra även för de mindre, som Pettson och Findus spökhus. Även på Liseberg blir det skräcktema under höstlovet och två helger innan lovet. Redan 11 oktober startar halloween på Liseberg med skräckinjagande attraktioner, zombies och galna forskare. Inte direkt höstmys kanske, men vad är en höst utan lite skräck?

7. Gå på spa

Om avslappning är ditt mål med hösten så passar ingenting bättre än ett besök på ett spa. Ta en massage, värm dig i en bastu eller bada i en bubbelpool. I många städer finns det lite mindre spaanläggningar för enklare behandlingar och bad, medan den som har råd, och vill lägga pengarna på ett spabesök, kanske kan ta sig till ett hotell för att lyxa till det med en riktigt spahelg. Några populära span är Yasuragi i Nacka, Selma spa i Sunne eller The spa i Tylösand.

Här är några tips på span att besöka.

8. Plocka svamp

Finns det något mysigare än att gå runt i skogen och plocka svamp? Om du hittar några det vill säga. Den bästa tiden att hitta svamp är i augusti och september, då är det högsäsong för flera sorters svampar, men ända in i november går det att hitta svampar som trattkantareller. Vill du vara extra säker på att hitta någonting kan du försöka pricka in 14 dagar efter ett regn. Det finns cirka 100 matsvampar i Sverige, och även om det kan vara svårt att hålla koll på dem alla så kanske du kan lära dig hur kantareller eller karljohansvamp ser ut. Glöm inte matsäcken och en korg att lägga dina fynd i.

9. Se tusentals ljus tändas

Runt allahelgonahelgen är det vanligt att se många ljus tända på kyrkogårdar runt om i landet. Enligt svenska kyrkan ska ljusen på kyrkogårdarna påminna människor om guds ljus, men även många icke-religiösa väljer att tända ljus eller besöka kyrkogårdar för att hedra nära och kära. Allahelgona firas mellan 31 oktober och 6 november varje år, 2019 är det lördag 2 november som ljusen tänds på kyrkogårdarna. Hela den helgen anordnas även evenemanget Österlen lyser, där människor i Österlen går ut för att tända eldar, lyktor eller ljus på kyrkogårdar, hustrappor eller i trädgårdar. Att se alla ljus lysa upp mörka hösthelgen kan vara en spektakulär syn.

Skogskyrkogården

10. Afternoon tea

Att dricka afternoon tea skiljer sig inte jättemycket från att fika, men skillnaden är att det ofta känns lite lyxigare. Att äta de små snittarna och kakorna tillsammans med en kanna te på en tjusig salong eller kanske ett hotell är en speciell känsla. Extra lyxigt kan det bli med ett glas mousserande vin. Afternoon tea erbjuds i många svenska städer, men vill du dricka afternoon tea på platsen som traditionen kommer från så får du ta dig till London.

Här är några tips på Afternoon tea i London.

11. Gå på spökvandring

Om du är i Stockholm någon gång under hösten kan det här vara ett tips för den som inte är så lättskrämd. Hela hösten anordnas spökvandringar i Gamla stan, där du får höra om massmord, sjukdomar och spöken under 90 minuter. Det finns även turer på engelska. Vissa av turerna börjar på eftermiddagen medan den extra modiga kan gå på turer som börjar sent på kvällen och avslutas vid midnatt.

Spökvandring med levande historieberättande i Gamla stan.

LÄS VIDARE