Italienska staden ger bort bostäder gratis

Vill rädda staden från avfolkning

I dag bor det cirka 6 000 personer i Cammarata.
I dag bor det cirka 6 000 personer i Cammarata.

Flera italienska städer brottas med avfolkning, och rear ut bostäder för att locka fler till städerna. Nu har Cammarata på Sicilien tagit ett steg längre, och bestämt sig för att ge bort bostäder gratis.

Minskande invånarantal är ett problem på vissa platser i Italien. I städer som Zungoli utanför Neapel och Sambuca på Sicilien har man valt att sälja hus billigt för att väcka städerna till liv igen. Men i Cammarata på centrala Sicilien är husen ännu billigare än så – helt gratis, skriver CNN.

Vill ha en livlig stad

60 kilometer utanför Palermo på cirka 1 000 meters höjd ligger Cammarata, i en del av Sicilien känd för sitt lugna tempo och vackra kullar. I Cammarata har man länge sett en avfolkning, speciellt i stadens historiska centrum där många hus står övergivna. Nu vill man blåsa liv i staden igen, genom att skänka bort byggnader. Stadens borgmästare Vincenzo Giambrone har de senaste tre åren jobbat med att övertyga ägare till tomma och övergivna hus att ge bort sina ägor, och nu har han lyckats.

– Jag står inte ut med att se det här vackra, historiska centrumet stå tomt och bli till ruiner. Det gör ont, säger Vincenzo Giambrone till CNN.

Ägarna som har övergivit sina hus vet inte vad de gör med staden, enligt Vincenzo Giambrone. Förutom avfolkning finns det även risker för att byggnaderna ska kollapsa när de står tomma.

Cammarata är en stad med ett gammalt centrum.
Cammarata är en stad med ett gammalt centrum.

Krav på renovering

I dag rör det sig om 12 tomma byggnader som ska ges bort och enligt Giambrone kommer det att bli fler i framtiden då det finns över hundra övergivna hem i staden.

– Nu kan nya ägare äntligen rädda dessa sönderfallande väggar och återuppliva stadens historiska område, säger Giambrone.

Husen behöver inte användas som hem utan kan också omvandlas till affärer, restauranger eller hotell. Men det finns en del villkor för att få ta över ett av hemmen. Det första är att en renovering måste ske inom tre år. Vid övertagandet måste den nya ägaren betala en deposition på drygt 53 000 kronor som sedan återbetalas när renoveringen är klar. Vid övertagandet måste ägaren även presentera ett renoveringsförslag.

Alla som uppnår kriterierna om deposition och renoveringsförslag kommer att ha en chans att få en bostad, men unga par med barn kommer att prioriteras.

Unik by

Enligt Enzo Li Gregni vid Cammaratas turistnämnd ligger staden på en unik plats, med vacker utsikt över vulkanen Etna. När vulkanen har ett utbrott syns dess lava tydligt från stadens balkonger som vetter mot öst.

Naturen runt Cammarata är vild och grön.
Naturen runt Cammarata är vild och grön.
Publisert:

LÄS VIDARE