Här är världens minst besökta länder

Mikrostater, karibiska skönheter och ett land täckt i lava

Världens minst besökta länder finns runt jorden.
Världens minst besökta länder finns runt jorden.

Det finns resmål där turister flockas för att fotografera kända sevärdheter, och så finns det resmål där du kommer att vara ensam som turist. Här är världens 25 minst besökta länder.

Överturismen slår till om och om igen i Europa. Venedig håller på att gå under, Rom inför nya regler för att hantera turismen och Österrikiska Hallstatt kämpar för att reducera turismen med en tredjedel. Men utanför de kända turistrutterna finns det resmål som nästan ingen besöker. Länder täckta i lava, karibiska paradisöar och idylliska mikrostater är några av platserna på listan. Här är världens minst besökta länder, sammanställt av Far&Wide. Antalet årliga besökare är baserat på statistiken 2018.

1. Montserrat

Årliga besökare: 9 000

Världens minst besökta land är Montserrat, som är ett brittiskt utomeuropeiskt territorium tillhörande ögruppen små Antillerna i Karibien. Ön brukade vara populär bland turister, men så under mitten av 90-talet skedde flera vulkanutbrott på ön som gjorde halva ön obeboelig. I dag kallas ön för ett modernt Pompeji, och bland annat den gamla huvudstaden Plymouth förstördes totalt i vulkanutbrottet. Trots den vulkaniska aktiviteten som fortsätter än idag, fast i mindre skala, har turisterna sakta men säkert börjat hitta tillbaka till Montserrats norra delar som är mer skyddade från vulkanerna. Där ligger bland annat landets nya huvudstad och flygplats. För att åka till Montserrat måste man dock först flyga till Antigua.

Den forna huvudstaden Plymouth har blivit en spökstad.
Den forna huvudstaden Plymouth har blivit en spökstad.

2. Salomonöarna

Årliga besökare: 28 000

Mellan Papua Nya Guinea och Vanuatu ligger den forna brittiska kolonin Salomonöarna. Landet består av 992 öar, varav endast 147 är bebodda. Landet passar den som vill kombinera genuina naturupplevelser med historia, då det utkämpades strider på öarna under andra världskriget som lämnade spår. Det finns även flera vrak för den som vill dyka, men många av korallreven runt landets öar är döda eller döende. På land kan besökare roa sig med vandringar genom djungeln eller dopp i vattenfall. Då Salomonöarna ligger relativt avlägset är resan dit inte helt enkel, men det går direktflyg från Brisbane och Fiji till ön Guadalcanal, där även huvudstaden Honiara ligger.

Salomonöarna bjuder på både natur och historia.
Salomonöarna bjuder på både natur och historia.

3. Komorerna

Årliga besökare: 36 000

Ett av Afrikas minsta länder är ögruppen Komorerna mellan Madagaskar och Moçambique. Öarna är täckta av vackra vita stränder och tät djungel, men trots detta har turismen inte blivit stor i landet. En anledning kan vara oroligheter i landet efter självständigheten från Frankrike på 70-talet. Det har genomförts flera stadskupper i landet och fattigdomen är utbredd. Trots detta menar Far&Wide att landet är säkert att besöka, men enligt svenska ambassaden är det bra att vidta försiktighet och undvika folksamlingar. Det finns dessutom begränsad infrastruktur och sjukvård i landet. Vågar du dig fortfarande på ett besök kan du bestiga vulkanen Karthala, åka till Lac Sale – en saltvattensjö i en krater, ägna dig åt delfinskådning i Hahaya, eller bara hänga på de vackra stränderna.

Komorerna är ett av Afrikas minsta länder.
Komorerna är ett av Afrikas minsta länder.

4. Anguilla

Årliga besökare: 55 000

Det brittiska territoriet Anguilla är en riktig pärla i Karibien. Vita stränder, färgglada byggnader, strandbarer och reggaemusik är saker som ramar in ett besök på ön. Anguilla drabbades extra hårt av orkanerna Irma och Maria 2017 och många byggnader drabbades. Men nu är landet på väg tillbaka med återuppbyggd infrastruktur och turism. Den som vill uppleva Anguilla kan med fördel fokusera på natur och avslappning, kanske besöka någon av de små obebodda öarna utanför huvudön.

Anguilla är en paradisö i Karibien.
Anguilla är en paradisö i Karibien.

5. Sierra Leone

Årliga besökare: 57 000

Sierra Leone är ett land härjat av militärkupper, instabilitet och inbördeskrig vilket kan vara anledningen till att det inte är så välbesökt. Men sedan 2002 råder fred i det västafrikanska landet och säkerhetsläget har förbättrats nämnvärt. Enligt svenska ambassaden finns det dock fortfarande säkerhetsrisker i landet och mycket av infrastrukturen är fortfarande lidande efter inbördeskriget. Trots detta finns det turistpotential i Sierra Leone, framför allt längs den 400 kilometer långa kustremsan som till stor del består av stränder. Det finns även nationalparker och regnskog för den äventyrslystne, samt möjligheter till surfing och camping, enligt Far&Wide.

Sierra Leone anses ha turismpotential.
Sierra Leone anses ha turismpotential.

6. Dominica

Årliga besökare: 63 000

Dominica är en liten ö i Karibien, inte att förväxla med det betydligt större Dominikanska republiken, som drabbades hårt av orkanen Maria 2017. På grund av orkanen har turismen på ön minskat. Mycket av infrastrukturen förstördes och många på ön blev av med sina hem. Sedan dess har mycket återuppbyggts, flygplatsen är åter fungerande, vägarna går att köra på och hotellen har öppnat upp igen. Det är inte massturism eller all-inclusive som väntar besökare på ön, snarare korallrev, vulkaner i regnskogen och vandring. Landet satsar dock på att bygga ut turismindustrin.

Dominica är en av Karibiens dyraste länder att resa till på grund av de begränsade flygen till landet.

Dominica drabbades hårt av orkanen Maria.
Dominica drabbades hårt av orkanen Maria.

7. Östtimor

Årliga besökare: 75 000

Östtimor är ett av världens yngsta länder och det blev självständigt från Indonesien 2002. Landet har en mörk historia främst på grund av Indonesiens invasion och det finns en utbredd fattigdom i landet. De turister som trots allt tar sig till Östtimor flyger till den enda internationella flygplatsen som ligger i huvudstaden Dili. Därefter är det dykning, orörda stränder, djungel och gamla traditioner som lockar turisterna.

Många i Östtimor är självförsörjande.
Många i Östtimor är självförsörjande.

8. Saint Vincent och Grenadinerna

Årliga besökare: 80 000

Den här nationen bestående av 32 öar bjuder på vackra stränder, öde öar, och ingen massturism. Trots potential att bli en riktig turistmagnet så har turisterna ännu inte hittat till nationen. På ön Saint Vincent finns både svarta och vita sandstränder medan de andra öarna har uteslutande vita stränder. Det finns dessutom vulkaner att bestiga och vattenfall att bada i. Turismen har ökat en aning i samband med att delar av filmerna ”Pirates of the Caribbean” spelades in i landet. Väl på plats är det relativt enkelt och billigt att ta sig mellan öarna med färjor.

Visa delar av ”Pirates of the Caribbean” spelades in i Saint Vincent och Grenadinerna.
Visa delar av ”Pirates of the Caribbean” spelades in i Saint Vincent och Grenadinerna.

9. San Marino

Årliga besökare: 84 000

Den här mikrostaten har fler besökare än invånare, men det är trots allt inte så många som har besökt det här landet som är helt omslutet av Italien. Turister lockas främst till slotten som blickar ut över landet från olika klippor, samt huvudstaden Città di San Marino som är ett världsarv. Det bergiga landet har ingen flygplats utan man reser in i San Marino via Italien.

Det finns flera slott i San Marino.
Det finns flera slott i San Marino.

10. Liechtenstein

Årliga besökare: 85 000

Mellan Österrike och Schweiz ligger ännu en av Europas mikrostater: Liechtenstein. En av anledningarna till att landet är så oupptäckt av turister kan vara att det är så litet, en annan att många vet mer om grannländerna. Men även i Liechtenstein finns höga berg passande för skidåkning på vintern och vandring på sommaren, god mat och vin, samt riktigt vacker natur.

Liechtenstein är ett litet med vackert land.
Liechtenstein är ett litet med vackert land.

Hela listan: världens minst besökta länder

 1. Montserrat
 2. Solomon Islands
 3. Comoros
 4. Anguilla
 5. Sierra-Leone
 6. Dominica
 7. Östtimor
 8. St. Vincent and the Grenadines
 9. San Marino
 10. Liechtenstein
 11. Vanuatu
 12. Palau
 13. St. Kitts & Nevis
 14. New Caledonia
 15. Burkina Faso
 16. Niger
 17. Moldavien
 18. Grenada
 19. Samoa
 20. Cooköarna
 21. St. Maarten
 22. British virgin islands
 23. Mali
 24. Franska Polynesien
 25. Madagaskar
Publisert:

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln