Semester i Småland

Hitta fina insjöar längs småländska vandringsleder.
Hitta fina insjöar längs småländska vandringsleder.

Djupa skogar, karga mossar, kustlandskap – och en utflykt till Astrid Lindgrens värld.

I Småland finns massor av roliga aktiviteter för hela familjen.

Folkhälsomyndigheten avråder för tillfället från resor inom Sverige, med anledning av covid-19.

Håll dig uppdaterad på hur läget förändras på Folkhälsomyndighetens hemsida.

För öppettider och särskilda direktiv inför sommaren, se resmålens respektive hemsida.

Boende i Småland

 • Hotell i Småland
  Ägarna av hotell Slottsvillan arbetar för att ge den bästa trivseln inom både service och mat.  De vill ge en bra trivsel samtidigt som de vill bevara fastighetens historia. Byggnadsåret för denna fastighet är 1895 och är idag en kulturminnesmärkt Disponentbostad. Arkitekturen är inspirerad av dåtidens engelska och skotska herresäten och slott. Det finns 12 rum och utöver rum för privatpersoner finns det möjlighet till att boka dessa rum för både bröllop och konferenser. Mindre sällskap kan även njuta av olika evenemang. Eftersom en av ägarna har länge jobbat med drycker och därför finns det möjlighet att ta del av exempelvis vinprovning med mat, ost och choklad.
  Ramoa Adventure Village ligger mellan Vetlanda och Växjö och erbjuder en upplevelse utöver det vanliga i boende. Här kan du välja om du vill bo i deras stuga byggt på en flytande brygga eller i jättekåtan mitt i naturen. Det finns även andra alternativ såsom lusthuset på en egen ö och stugor vid vattnet som är placerade nära en fiskehamn och café. Vill du uppleva naturen ordentligt kan du välja att sova i hammock placerad mellan två träd i skogen. 
 • B&B i Småland
  Garpen Bergkvara är gamla fyvaktarbostäder som idag är B&B. Här erbjuds 20 rum fördelade på tre bostäder. Med havsutsikt kan du njuta av god mat och dryck på ön i fyrvaktarens trädgård eller bostad. 
  För att kunna ta sig till denna fantastiska ön finns den båtar från Garpens flygplats som tar ca 15 minuter. Under vistelsen finns det möjlighet för en skärgårdstur bland sälar, har ni tur kan ni även få se en havsörn.

Sevärdheter och smultronställen i Småland 

 • Viserums konsthall bjuder  på olika utställning av olika inriktningar för att det ska passa olika smaker. Eftersom Småland består av stora delar skog som är en viktig punkt i miljömässig hållbarhet, har Viserums konsthall utställningar som centrerar kring just hållbarhet.  
 • Är du historieintresserad är Kalmar slott något för dig. Med en 800 år gammal historia har byggnaden mycket att berätta. Det finns möjlighet till guidade turer som berättar om tiden då slottet var ett kvinnofängelse. Du får även lära dig  mycket om slottets samtida arkitektur. 
 • Småland är ett landskap som även är rikt av historiska kyrkor. Växjö Domkyrka är ett exempel och är en vacker sevärdhet. Kyrkan är placerad i närheten av ett glasrike och det har givit möjligheten till vackra konstglas i byggnaden. 

<div data-tipser-pid="5ec3dd41fed9550001f3fb27" data-tipser-view="compact"></div>

Kalmar slott, både för den som vill ta med utflyktskorg och få en historielektion.
Kalmar slott, både för den som vill ta med utflyktskorg och få en historielektion.

Barnsemester i Småland 

 • För barnfamiljer finns den perfekta aktiviteten i Vimmerby, nämligen Astrid Lindgrens värld. Här kan ni tillsammans med barnen få träffa många av Astrid Lindgrens alla karaktärer såsom Pippi Långstrump, Karlsson på taket och Emil i Lönneberga. Barnen får springa fritt mellan Lindgrens alla världar.
 • För att ta en paus i allt lekande finns det restauranger som erbjuder småländsk husmanskost. Maten är lagad från grunden och det finns exempelvis köttbullar med potatismos och pannkakor. Restauranger har även utökat utbudet på vegetarisk mat och grönsaker. 
 • High Chaparral är en park för barn som är riktigt äventyrssugna. Här kliver familjer in i den amerikanska vilda västern som det var 1870. Barnen kan välja mellan olika äventyr, man kan leta efter guld, strida mot banditer på tågresor, och rida ponnys.. Det finns även möjlighet att se på shower och möta olika karaktärer från vilda västern. 
 • Det finns ett stort utbud med restauranger där det finns något för alla. Parken erbjuder även många caféer med våfflor, churros och glass. För de allra varmaste sommardagarna kan barnen leka i poolen där det även finns rutschkanor. 
 • Boda Borg finns i Småland, Sävsjö. Här finns det 60 rum med olika fysiska och mentala problem som väntar på att lösas. Dessa rum kallas Questar och Boda Borg arbetar med konceptet att besökarna ska få uppleva världen ur datorspel, actionfilmer och dokusåpor. Detta är en perfekt aktivitet både för barn och vuxna en regnig sommardag. 
Astrid Lindgrens värld i Vimmerby. Här får barnen springa fritt och träffa Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga, och Karlsson på taket.
Astrid Lindgrens värld i Vimmerby. Här får barnen springa fritt och träffa Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga, och Karlsson på taket.

Vandra i Småland

 • Längtar du efter att spendera större delen av sommaren utomhus kanske vandring är något för dig. Småland består av mycket och skog och det finns därför också många vandringsleder. 
 • Smålandsleden är ett ledsystem på totalt 90 mil. Det är en sammanslutning av nio olika vandringsleder som är Västra Vätterleden, Södra Vätterleden, John Bauerleden, Holavedsleden, Anebyleden, Höglandsleden, Järnbärarleden, Kävsjölänken och Gislavedsleden. 
 • Längtar du redan efter de småländska skogarna kan du ladda ner appen smålandsleden för att planera utflykter och vid vilken av alla de 60 startpunkter som du vill starta din vandring. 
 • I Uppvidinge kommun finns det vildmarksleden och framtidsleden på 37 respektive 38 kilometer. Lederna är tydligt uppmärkta både på kartan och i stigarna med färgmarkeringar. Framtidsleden gränsar mellan Kalmar och Kronobergs län, här finns det bra möjligheter till fiske och du kan få träffa på alla möjliga djur såsom älg, rådjur, räv och varg. Genom Vildmarksleden passerar du olika naturreservat och leden består av olika etapper. Tar du igenom hela rekommenderas det att du går medsols.
 • John Bauerleden är en vacker vandringsled mellan Huskvarna och Gränna. Leden är döpt efter konstnären John Bauer som tog mycket av sin inspiration från den vackra naturen. Leden är 46 kilometer lång och genom vandringen finns det gamla torp, rester av kloster och många fina vattendrag. 

Stränder i Småland 

 • I Vätterstranden i Jönköping är stranden är flera kilometer lång och både täckt av sand och gräs. Vattnet i Vättern är klart och det finns lekplatser, grillplatser och basketplaner bland annat. Det finns även tillgång till toaletter och parkering.
 • Norr om Växjö finns stranden Evedal. Förutom den fina badstranden finns det olika aktiviteter såsom kanotuthyrning, äventyrsgolf och fotbollsplan. För de som vill spendera en heldag på stranden med bad och aktiviteter finns det även restauranger i närheten. 
 • Vita sand vassmolösa är en strand i södra småland vid Kalmar. Vattnet är långgrund, och det finns en brygga som sträcker sig 160 meter ut i vattnet. Vid stranden finns det även klippor. 

Restauranger i Småland

 • PM & Vänner strävar efter att framhäva de bästa Småland har att erbjuda matväg och utgår från de tre hörnstenar skog, äng och sjö för att ta fram enkla råvaror från dessa. Maten varierar mycket eftersom de använder ofta säsongsbaserad mat. Restaurangen finns att finna på olika platser i Växjö.
 • Slipkajen är en gastrobar som finns i Kalmar. Även dessa strävar efter att använda mest av lokala råvaror och lagar maten från grunden. Här finns det möjlighet att få prova deras goda mat både till lunch och middag. Slipkajen kan även bli bokad till fester och bröllop. 
 • Den småländska kolonin är en restaurang av hög klass i Jönköping. Menyn är en fast avsmakningsmeny där hela restaurangens smakregister finns. Maten är rikligt kryddad och menyn har en stor variation. 

Festivaler i Småland

 • Tyrolen är en park i Blädinge som erbjuder olika evenmang i 60-tals anda. Ett evenmang är den årliga rockfestivalen, muskelrock. Om rockmusik är din genre är detta ett perfekt tillfälle att inviga sommaren på mellan 28 - 31 maj. Festivalen erbjuder artister såsom Devil Electric, Omen och Alien Force dk. 
 • Visfestivalen kommer att äga rum 9 - 11 juli  i Västervik i Kalmar. Festivalen har funnits sedan länge och har alltid arrangerats varje år vecka 28, Det finns en variation över artister och år 2020 kommer artister såsom Bröderna Norén, Franska Trion, och Monica Mac att gästa denna historiska festival. 
 • Kalmars stadsfest varar under tre dagar i augusti. Konsterna är gratis och det bjuds inte bara på musik utan även dans, mat, konst och olika workshops bland annat. I år är stadsfesten mellan 6 - 8 augusti.

<div data-tipser-pid="5ec3dd41fed9550001f3fb27" data-tipser-view="compact"></div>

Guide till våra 25 landskap: Semestra i Sverige

Publisert:

LÄS VIDARE