Sovsäck och liggunderlag: Bästa tipsen

Så väljer du rätt sovsäck för sommaren

Uppdaterad 2021-05-24 | Publicerad 2021-05-13

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

För att sova gott behöver du rätt temperatur, även när du sover utomhus.

Dessutom vill du undvika att bli blöt och kall ute i vildmarken.

Här är expertens bästa tips på sovsäckar och liggunderlag.

Sverige är vackert på sommaren och den som vill ut och upptäcka naturen har mycket att se fram emot. Men det gäller att inte vara naiv för det soliga vädret. Sol kan bli regn och temperaturer kan snabbt slå om.

– Även om det är sommar kan det bli ganska kallt på natten, så välj utrustning som passar ändamålet och lägg gärna några extra kronor på kvalitetsvaror, säger Henrik hos vildmarksföretaget Beredd, som själv gått från Scouterna till lumpen och vidare till storslagna äventyr med fjällvandring och klättring på frusna vattenfall.

Många som ger sig ut i den svenska naturen väljer att tälta. Ett mysigt och spännande sätt att känna vildmarken runt knuten. Men för att tältningen ska bli lika skön som du tänkt dig är det viktigt att du har rätt sovsäck och liggunderlag.


Ska du köpa tält? Här är expertens bästa tips!


Här är Henriks 3 bästa tips när du ska köpa sovsäck

1. Välj rätt värme

– Det finns inga sovsäckar som är bra under hela året, så köp en sovsäck som är gjord för den säsong som du ska vara ute i naturen i. En för varm sovsäck på sommaren ger ingen skön sömn och en för kall sovsäck på vintern är livsfarligt. När du väljer sovsäck står det hur många säsonger och vilka temperaturer den fungerar för. På sommaren kan en 2-säsongssovsäck passa bra. Vet du att det kommer att vara varmt där du ska vara duger en 1-säsongssovsäck, men i det svenska klimatet är en 3-säsongssovsäck inte heller fel på sommaren. Temperaturangivelserna är olika för män och kvinnor, eftersom det ofta är skillnad mellan hur de upplever temperatur.

2. Välj rätt material

– Sedan kan du välja mellan dun och syntet. En dunsovsäck är ofta lättare, men känsligare för fukt och väta. Syntet klarar vatten och fukt mycket bättre och är trevligare mot djuren. Det finns tillverkare som exempelvis Carinthia som har syntetsovsäckar som är lätta och som efterliknar dun mycket bra, men som också tål fukt fint.

3. Satsa på en lätt sovsäck

– Priset på en sovsäck beror mycket på hur varm den är och vilket material den är gjord av. Syntet brukar vara billigare än dun. En sommarsovsäck är billigare än en vintersovsäck. Sedan är vissa märken givetvis också mer prisvärda än andra. Du kan i regel få en sovsäck med en viss värmeförmåga men som väger mindre om du är beredd att betala lite extra, vilket är värdefullt om du ska vandra långt.

Här är några bra tips på sovsäckar

Carinthia G 90

Om du vill sova behagligt i en sovsäck under varma sommarmånader är Carinthia G90 ett bra val. Den är gjord för att ge dig komfort för temperaturer kring 6 – 10 grader och varmare. Ska du inte sova på platser där det blir kallare än så, har du den stora fördelen att G90 är extremt lätt med sina drygt 600 gram. Packvolymen är också mycket liten med sina 14 till 18-20 cm beroende på om du väljer M eller L. Sovsäcken står emot vatten på ett mycket bra sätt samtidigt som du får god ventilation. Utsidan är av typen Shelltex Ultra Pro och fyllningen är syntetisk G-Loft, en unik innovation som ger mycket god vattenavstötning. Längs dragkedjan finns det en isolerande tub som ser till att du slipper drag.

Carinthia G180

Carinthia G180 har även den fyllning av syntetmaterialet G-Loft och är därmed mycket vattenavstötande. Sovsäcken håller sig fräsch med sina antibakteriella egenskaper och är tillverkad av ett mycket lättviktigt material, vilket får betydelse då du ska ut och vandra, fjällvandra eller cykla med packning. Carinthia har kartlagt vår anatomi och räknat ut var det krävs lite mer isolering för att det ska kännas varmt och skönt över hela kroppen. En bra sovsäck för tre säsonger. Finns för både dam och herr, beroende på vilken temperatur man föredrar.

Carinthia Tropen

Carinthia Tropen sovsäck är särskilt utvecklad för sommaren, med en mumieform som fungerar fint både för henne och honom. Tyget andas väl samtidigt som det är gjort för att stöta bort fukt. Om det är lite kyligare utomhus drar du nytta av att Shelltrans-ytterskalet på sovsäcken inte sitter fast i stoppningen. Den lösa konstruktionen säkrar att du får ett lager av luft mellan tygen, utan drag. Om det tvärtom är en mycket varm natt kanske du vill öppna upp sovsäcken nedtill, vilket du kan göra med tvåvägsdragkedjan. Komforttemperaturen på 9,4 grader indikerar att detta definitivt är en sovsäck för årets varmare månader. Carinthia Tropen innehåller också ett myggnät som kan träs över huvudpartiet. Enkelt och smidigt att använda med hjälp av en liten dragkedja. Det hjälper dig att sova gott trots att du är ute och campar i myggtäta trakter.

Glöm inte underlaget

Det finns i huvudsak tre typer av liggunderlag att välja bland och varje variant har sina fördelar och svagheter, menar Henrik.

– Det ”klassiska” liggunderlaget är det av cellplast, ganska tunt och inte så bekvämt. Fungerar dock bra på sommaren, speciellt för barn. Den stora fördelen är att det är billigt och extremt tåligt. Många friluftsmänniskor föredrar dock ett uppblåsbart liggunderlag. De har maximal komfort och mycket god isolering. Att blåsa upp det går på nolltid tack vare en finurlig pumppåse som ofta ingår. Svagheten är att det kan gå hål på liggunderlaget om du har otur, men det brukar följa med ett litet reparationskit.

Det finns även självuppblåsbara liggunderlag som liknar de uppblåsbara på många sätt, men dessa är inte alltid lika bekväma.

– Fördelen är att du slipper blåsa upp det själv, men du får å andra sidan vänta ett tag på att det ska fyllas med luft. Även dessa liggunderlag är lite känsligare. Ett lätt uppblåsbart liggunderlag i kombination med ett ”vanligt” liggunderlag i cellplast är en perfekt kombo. Det blir varmt, bekvämt och du utsätter inte underlaget för onödigt slitage.

Vill du ha fler tips på sovsäckar och liggunderlag?

Kolla in utbudet och handla direkt hos Outdoorexperten här!