SJ vill ha snabbtåg till kontinenten

Publicerad:
Uppdaterad:
SJ vill komma snabbare till kontinenten.
Foto: TT
SJ vill komma snabbare till kontinenten.

Resa | Tågresor

Kliv på ett nattåg i Stockholm klockan 23 – gå av i Hamburg lagom till lunch dagen därpå.
Nu ansöker SJ om nya tågsatsningar ut i Europa.

SJ vill göra det smidigare för resenärer att komma ut på kontinenten. Det står klart i SJs ansökan om nästa års tågtrafik.

Om SJ får som de vill kommer det att finnas ett nattåg från Stockholm med en planerad förbindelse via Lund, för att sedan med hjälp av Öresundståg åka till Köpenhamn. En sådan satsning skulle gör att man hinner med morgontåget Köpenhamn – Hamburg.

Framme dagen efter

Just Hamburg ser SJ som ett viktigt delmål för alla som vill resa vidare med tåg i Europa, därifrån går många direktavgångar till flera av Europas större städer.

– Det innebär att du kan kliva på SJs nattåg i Stockholm vid 23-tiden och vara framme i Hamburg klockan 12 dagen efter, säger Petter Essén, ansvarig affärschef på SJ, i ett pressmeddelande.

Under sommarmånaderna kommer det fortsatt finnas tre förbindelser då det även går nattåg mellan Köpenhamn och Hamburg.

– Restiden Stockholm-Hamburg blir cirka 10–12 timmar beroende på avgångar, men väljer man nattåget från Stockholm är många av restimmarna sovtid, säger Petter Essén.

Fler snabbtåg och avgångar

SJ vill även ha fler snabbtågsavgångar som ska förstärka helgtrafiken mellan Stockholm – Malmö.

SJ föreslår därför ytterligare en kvällsavgång med X2000 i bägge riktningar torsdag och fredag kväll. Samt ytterligare två X2000-avgångar på lördagar och utöka med en till på söndagar.

Dessutom föreslås en utökning av InterCity-avgångar mellan Stockholm – Malmö.

Uppgraderat X2000-tåg

I samband med tidtabellsbytet 15 december kommer det första uppgraderade X2000-tåget att sättas i drift. Det ska trafikera Stockholm –Göteborg och bidra med att antalet resenärer kan öka med 15 procent. Detta efter att SJ har märkt att biljetterna ofta tar slut.

Om Trafikverket beviljar ansökan kommer kommer den nya tidtabellen börja gälla 15 december i år.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA