10 häftiga statyer runt om i världen

Och 2 statyer som är överskattade

Av: 

Jennifer Berg Eidebo

Det finns en hel del sevärda statyer i världen.
Det finns en hel del sevärda statyer i världen.

Resor

I de flesta länder finns det en eller flera häftiga statyer att besöka. Vad sägs om en 182 meter hög självständighetshjälte, eller kanske en staty 15 meter under havsytan? Här är 10 häftiga statyer, och 2 som du kan hoppa över.

1. Cristo Redentor – Brasilien

Denna staty av Kristus är belägen på det 710 meter höga berget Corcovado vid Rio de Janeiro i Brasilien. Statyn är ett av världens sju nya underverk och syns från hela Rio de Janeiro. Statyn reser sig 38 meter upp i luften och invigdes 1931. Det går att ta sig upp till statyn via tåg, minibuss eller genom att vandra. Uppe på toppen kan man även äta, dricka och köpa souvenirer.

Högt upp på ett berg står Cristo Redentor.

2. Jättebuddhan i Leshan – Kina

Jättebuddhan i Leshan är världens största Buddhastaty i sten. Statyn som ligger i Kina är huggen ur en klippvägg där tre floder möts. Man började bygga statyn år 713 och så tog det cirka 90 år att färdigställa den stora statyn som är 71 meter hög och 28 meter bred över Buddhans axlar. Man kan besöka Buddhan till fots eller se Buddhan från vattnet i floden utanför. Det kan vara mycket folk på platsen, så det är bra att vara där tidigt om man vill slippa köerna.

Den här statyn började byggas år 713.

3. Korean War Veterans Memorial – USA

I Washington i USA ligger The Korean War Veterans Memorial, ett monument tillägnat de som stred i Koreakriget. Till monumentet hör bland annat en pool och två murar, och 19 statyer av soldater i rostfritt stål. Dessa statyer är alla större än människostorlek, över två meter. Statyerna föreställer en pluton som är ute och patrullerar. Det är gratis att besöka monumentet, som är öppet dygnet runt.

19 soldater som patrullerar finns i Washington.

4. Skorna – Ungern

Det här minnesmonumentet i Budapest har en mörk historia. 60 par skor, allt från barnskor till klackskor till kängor gjutna i järn står på kajen vid floden Donau. Bakgrunden är att tusentals personer, många av dem judar, sköts på platsen under andra världskriget. Innan de sköts så fick de ta av sig sina skor, och kropparna slängdes sedan i floden. Att besöka monumentet är gratis och många väljer att promenera längs kajen efter att de stannat vid skorna.

Detta monument har en mörk historia.

5. Christ of the abyss – Italien

Denna staty, eller egentligen dessa statyer, ligger under havsytan. Originalstatyn föreställande Jesus placerades utanför San Fruttoso, mellan Camogli och Portofino, i Italien år 1954. Statyn i brons placerades där för att hedra en dykare som dött på platsen. Statyn har sedan dess renoverats och kopierats till andra platser runt om på jorden, bland annat finns en kopia utanför Key West i Florida. Om du vill se statyn i verkligheten finns det flera dykcenter i San Fruttoso som anordnar dyk på platsen över 15 meter under havsytan.

För att få se Christ of the abyss krävs ett dyk.

6. Big Buddha – Thailand

På en av svenskarnas favoritplatser ligger en 46 meter hög Buddha. Det är på Phuket i Thailand som denna stora staty reser sig på toppen av Nakkerd Hills. Buddhan byggdes som en symbol för hopp efter tsunamin 2004. Förutom den mäktiga statyn kan besökare även njuta av utsikten över stränderna Kata och Karon, och så det vidsträckta havet där utanför. Det finns även en restaurang på platsen. Det går att ta sig till platsen med taxi, eller på en guidad tur.

7. Sfinxen i Giza – Egypten

Den här statyn är riktigt gammal. Man har inte exakt kunna åldersbestämma sfinxen, men egyptologer tror att den byggdes för cirka 4 500 år sedan, samtidigt som pyramiderna i Giza. Statyn föreställer en farao med en lejonkropp och ligger sydväst om Kairo i Egypten. Det finns en del teorier om sfinxen, bland annat att den byggs av utomjordiska besökare. Många väljer att boka en guidad tur för besöket, men det går även att ta en taxi från Kairo.

8. Enighetsstatyn – Indien

Världens största staty är inte speciellt gammal, 2018 invigdes Enighetsstatyn i Indien. Med sina 182 meter är statyn världens högsta, fyra gånger högre än Frihetsgudinnan, och den föreställer självständighetshjälten Sardar Vallabhbhai Patel som var landets första inrikesminister. De närmaste flygplatserna till statyn, som ligger i staden Kavadia, är Ahmedabad, Surat and Vadodaras flygplatser. Ett besök kostar cirka 130 kronor, men tänk på att inte gå dit på en måndag för då är det stängt.

Enighetsstatyn är världens högsta staty.

9. Tänkaren – Frankrike

Tänkaren är en staty av en man som sitter och grubblar, djupt försjunken i tankar. Statyn i brons skapades först av Auguste Rodin år 1902 och den finns nu på Musée Rodin i Paris. Det finns dock flera kopior av statyn runt om i världen, bland annat utanför konstmuseet Prins Eugens Waldemarsudde. Så den här statyn kan du se på en massa olika platser i världen.

Tänkaren finns på flera platser runt om jorden.

10. Maman – Storbritannien

En enorm spindel står utanför konstmuseet Tate Modern i London. Det är Maman, en skulptur som skapades av Louise Bourgeois år 1999. Den är 9,3 meter hög och avståndet mellan spindelns ben är som mest 10,2 meter. Det finns flera andra upplagor av statyn, bland annat i Bilbao i Spanien och Tokyo i Japan. Konstnären har beskrivit verket som ett minne till hennes mamma, som var en väverska.

Trots att spindeln kan verka skrämmande så ska den symbolisera en skyddande mamma.

Och så två statyer som är aningen överskattade

Manneken Pis – Belgien

Manneken Pis är en staty i Bryssel. Namnet Manneken Pis betyder bokstavligt talat liten man kissar på brysselmål. Bronsskulpturen föreställer en naken pojke som kissar ner i en fontän och uppfördes på tidigt 1600-tal. Statyn är känd, och välbesökt, men om du inte känner ett starkt behov av att se konstverket så kan det vara värt att skippa.

Manneken Pis är en väldigt liten staty av en pojke som kissar.

Den lilla sjöjungfrun – Danmark

Danmarks kända bronsskulptur Den lilla sjöjungfrun, eller Den lille havfrue, återfinns på Langelinie i Köpenhamn. Som namnet skvallrar om så föreställer den en sjöjungfru som sitter på en sten. Statyn har upprepade gånger utsatts för vandalism. Liksom med Manneken Pis krävs det en riktigt entusiast för att uppskatta detta verk.

Den lille havfrue heter denna skulptur.
Publisert:

LÄS VIDARE

Experternas råd – såg gör du som Vingresenär

ÄMNEN I ARTIKELN

Resor

Äventyrsresor

Tate Modern

Budapest

Rio de Janeiro

Kairo

Resa | Frankrike

MER OM RESA

Här är världens mest googlade sevärdheter

Här är mysiga huvudstaden som turisterna missat

Mysiga småstäder att besöka i Europa

Weekendresor – 15 tips på platser att besöka

Bucket list – här är 30 platser att se i Europa

GUIDE: Maxa din weekend i Köpenhamn

Reseguide till Helsingfors: 59 pärlor att upptäcka

Lista: Världens 15 vackraste platser

Nya trenden: Gosa med kossor

Därför väljer fler att resa på egen hand

Hon ordnar resor till hemliga destinationer

Här är hotellet med hundvalpar och prosecco

Så kunde paret spara pengar på att resa

Hit kan du åka för värme på höstlovet

Här har turismen mött bakslag i Europa

Besök Sloveniens mäktiga grottor

Besök verklighetens Tatooine från Star Wars

Här är vandringsleden som var världens farligaste

15 filmer som får dig att längta ut i världen

De satsar på fler tågresor ut i Europa

Så reste svenskarna i sommar

Resmålet som svenskarna undvikit i sommar

Undersökningen: London är billigast i Europa

Fynda resor till solen – hit går billigaste resorna