36 timmar Lissabon

Publicerad:
Uppdaterad:

Resa | Portugal

Upplev ljuv musik och vindlande gränder.

Under Lissabons röda tegeltak gömmer sig mängder av barer, restauranger och nöjen.
Foto: Jonas Henningsson
Under Lissabons röda tegeltak gömmer sig mängder av barer, restauranger och nöjen.

I Europas soligaste stad är det omöjligt att ha tråkigt. Lissabon är både sofistikerat, bohemiskt och dekadent. Här är några måsten under en intensiv weekend i Portugals pulserande huvudstad.

Dag 1 klockan 11.15

Utsikt över staden

Castelo de São Jorge, Rua de Santa Cruz do Castelo.

Börja din helg i Lissabon med att åka upp till borgen de São Jorge för bästa möjliga utsikt och för att orientera dig i den vita staden som är byggd på sju kullar ner mot floden Tejo. Stadsdelarna Baixa (city), Bairro Alto, Chiado och Alfama kommer du absolut att hinna med under helgen.

Dag 1 klockan 14.35

Bairro Alto Hotel.

Ta en drink på hippt hotell

Bairro Alto Hotel, Praça Luís de Camões 8.

Ta en sen långlunch i eftermiddagssolen på hippa hotellet Bairro Alto Hotels takbar och se hur solnedgången förändrar färgerna på staden nedanför. Gästerna är såväl ungt trendfolk, äldre par, författare som konstnärer. De lockas av utsikten över de kritvita husen, floden Tejo med magnifika 25 april-bron, av den skönt avslappnande musiken och av den uppfriskande cavan för hundralappen flaskan.

Dag 1 klockan 17.10

I Alfama kan man virra runt i timmar.

Gå vilse i gränder

Förlora dig i Alfamas moriska kvarter med vindlande trånga medeltida gränder, där tvättlinor hänger mellan de sluttande stenhusen och man hittar undangömda kaféer och barer i nästan varje gathörn.

Dag 1 klockan 19.15

Shoppa i eleganta butiker

Shopping, Rua Garrett.

Förlusta dig med fredagsshopping i shoppingdistriktet Chiado där eleganta boutiquer och sofistikerade märkesbutiker frestar köpsugna Lissabonbor. Slink in på en bar och utforska de oförtjänt okända portugisiska vinerna.

Dag 1 klockan 21.12

Lyssna på ljuvlig och traditionell klagosång till maten.

Ät portugisisk middag med musik

Clube de Fado, Rua de São João da Praça 94.

Tillbringa kvällen på en fadorestaurang, till exempel Clube de Fado, där middagen och de skönsjungande fadistorna förgyller kvällen med sina sånger som handlar om saknad, melankoli och om staden. Fråga var festen fortsätter, för det gör den ofta ända till morgon-kvisten.

Dag 2 klockan 10.06

Skramla dig fram

Tut tut!

Linje 28, runt stadsdelar som Alfama, Bairro Alto, Graça och Baixa.

Börja dagen med att långsamt skramla upp och ner för Lissabons sju kullar på någon av stadens spårvagnar, eléctrico. Linje 28 är den klassiska turistlinjen men långt ifrån en turistfälla. Med den passerar du många av de intressantaste stadsdelarna och sevärdheterna. Ser man något lockande är det bara att hoppa av för att sedan fortsätta med nästa vagn. Den mest bekväma stadssightseeingen man kan tänka sig.

Dag 2 klockan 13.34

Ta god snacklunch

En sak man inte får missa i Lissabon är de hundratals små snackbarerna som ligger i varenda gathörn. God bica (espresso) och smarriga mackor eller andra smårätter mättar långt. Dessutom är det trevligt att spana in gatulivet från första parkett. Man äter stående, bord finns bara i undantagsfall.

Dag 2 klockan 15.21

Det finns mycket för den kulturintresserade i Lissabon.

Besök kulturella Lissabon

Museum of Modern and Contemporary Art, Praça do Império, Santa Maria de Belém.

Utforska några av stadens bästa museer som ligger samlade i stadsdelen Belém, dit du enkelt tar dig med spårvagnen. Här hittar du bland annat Museum of Modern and Contemporary Art eller Oriental Museum som visar Portugals inblandning i Asien.

Dag 2 klockan 19.05

Testa Lucas tapas!

Testa goda italienaren Luca

Luca Restaurante bar, Rua San Marta 35.

Luca är mysigt, avslappnat och lockar ett blandat klientel. Suveräna smårätter i tapasbaren bakom restaurangen och underbar pasta där fisk och skaldjur rekommenderas. De har också lagt ner mycket energi på att komponera en vinlista som fungerar perfekt, med övervägande lokala viner.

Åka hit: Portugalbolaget TAP flyger från Stockholm till Lissabon från 2 500 kr t/r. Med SAS kostar det cirka 3 000 kr t/r. www.destination.se

Dag 2 klockan 21.04

favoriten A Brasileira

På drift i Bairro Alto

Bairro Alto och Café, A Brasileira, Rua Garrett 120.

Utforska stadsdelen Bairro Altos många boutiquer och coola affärer som håller öppet till sent. När du tröttnat på shoppingen, släntra in på nationalskalden Fernando Pessoas favoritkafé Café A Brasileira nära torget Praça Luís de Camões, och beställ en upp-piggande bica, som är en espresso.

Dag 2 klockan 23.12

Ta dig ut i Lissabonnatten

Barhäng, Rua do Diário.

När affärerna stänger framåt natten skruvar klubbarna och barerna upp volymen. Bairro Altos gator är knökfulla av dansande dekadenta dandys som festar till morgontimmarna – en av de bästa gatorna är Rua do Diário. Bairro Alto är elegant, chict och bohemiskt på samma gång, precis som staden.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN