Därför väljer svenskar bort chartern

Reguljärflygen blir allt mer populära i vinter

Uppdaterad 2019-11-14 | Publicerad 2019-10-29

Många suktar efter frihet och flexibilitet snarare än paketresor.

En charterresa till solen har länge varit många svenskars favoritsyssla under vintern, men det börjar förändras. Allt fler svenskar väljer bort charterresorna och bokar istället resor med reguljärflyg och eget boende.

Allt fler väljer att boka boende och flyg separat, och antalet resor med reguljärflyg ökar med nio procent, enligt statistik från Ticket. Samtidigt minskar charterresorna med hela elva procent inför vinterns resor.

Anledningen är främst att fler och fler av svenskarna är ute efter upplevelser, flexibilitet och frihet.

– Att flyga reguljärt innebär en högre grad av flexibilitet än att boka en färdig paket- eller charterresa, vilket många svenska resenärer efterfrågar i dag, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket.

Det resenärerna är ute efter varierar. Vissa vill kombinera sol och bad med yoga, andra vill åka på spännande utflykter. Vissa vill åka på intensiva äventyrsresor och andra vill blanda stad och strand. Oavsett önskemål så blir det allt mer vanligt att boka resor reguljärt för att kunna skräddarsy resan efter exempelvis önskad reslängd, stopp på vägen eller resmål.

Att sättet att resa förändras behöver dock inte betyda att resmålen gör det. Gran Canaria har länge varit ett av svenskarnas favoritresmål och så är det även i år. Skillnaden är att reguljärflygen till Gran Canaria har ökat med 47,6 procent i år, tidigare år var det oftast charter som gällde till resmålet.

En populär aktivitet på semestern är yoga.

Allt fler vill resa långt

Långflyg trendar i år och av de tio mest bokade destinationerna ligger sex långt bort. Av alla vinterns reguljärflyg går flest till Bangkok, och bokningarna till Thailands huvudstad är mångdubbelt fler än de till tvåan Phuket. Resorna till Bangkok har ökat med 22 procent, medan bokningarna till Phuket har ökat med 3 procent. På tredjeplats kommer Miami, och bokningarna dit har ökat med 5 procent.

Resorna till Phuket ökar inte lika mycket som de till Bangkok.

Här är de mest populära resmålen

Av resorna med reguljärflyg går flest hit i vinter.

  1. Bangkok (1)
  2. Phuket (2)
  3. Miami (3)
  4. Krabi (4)
  5. Amsterdam (ny)
  6. Gran Canaria (ny)
  7. Manila (ny)
  8. London (10)
  9. Malaga (ny)
  10. New York (7)

Källa: Tickets bokningsstatistik, resor bokade till och med den 21 oktober 2019 med avresa mellan den 1 december 2019 28 februari 2020.

Miami är tredje mest populära resmålet med reguljärflyg.

LÄS VIDARE