Göteborg på topplista över smarta städer

Har mycket att erbjuda invånare och turister

Publicerad:
Uppdaterad:

Resa | Sverige

Göteborgarna slår Stockholmarna på fingrarna – i alla fall när det gäller service till invånare och turister. I en ny undersökning från Future Today Institute står det klart att Göteborg är mycket ”smartare” än Stockholm.

Göteborg är den näst smartaste staden i världen. Det slår det amerikanska informationsföretaget Future Today Institute fast. Varje år ger de ut en rapport om vetenskapliga och teknologiska trender. För andra året i rad inkluderas en lista som visar världens smartaste städer, (smart cities), i världen.

För att betraktas som en smart stad ingår 16 kriterier bland annat fungerande stadsutveckling, hållbar utveckling, cybersäkerhet, 4G-nätets räckvidd, gratis wifi och kollektivtrafik.

Norden hamnar högt

I årets lista ligger västkustens pärla Göteborg på andra plats, endast slagen av Köpenhamn. Göteborgarna kan med andra ord glädja sig över en riktig topplacering.

– Det är fantastiskt roligt! Den här listan går lite hand i hand med liknande listor över vilka städer och länder som är bäst att leva i. Norden hamnar högt och det är ingen slump. Vi är duktiga på hållbarhet och teknik, vilket är några av kriterierna som man använt för att ta fram rapporten, säger Stefan Gadd, presschef på Göteborg & Co.

Han pekar ut Göteborgs stora teknikutveckling som ett viktigt kriterie för stadens listplacering.

Testar nya innovationer

– Vi har en stor teknikutveckling i Göteborg med företag som Volvo, forskningsinstitutet Rise och ett nationellt AI-center. Det testas nya innovationer som till exempel självkörande bilar och elektriska bussar.

Stockholm kammar hem en hedrande sjätteplats på listan och hamnar därmed en bra bit under Göteborg.

– Det har väl alltid funnits lite konkurrens mellan Göteborg och Stockholm, vi är nog lite lillebror så det är såklart roligt att hamna före på listan. Men om man tittar på topplaceringarna så är det Sverige, Danmark och Norge i topp och faktum är att alla de här städerna gör riktigt bra ifrån sig allihop.

Göteborg är världens näst smartaste stad.
Foto: Getty
Göteborg är världens näst smartaste stad.

15 av världens smartaste städer

 1. Köpenhamn, Danmark

 2. Göteborg, Sverige

 3. Oslo, Norge

 4. Bergen, Norge

 5. Odense, Danmark

 6. Stockholm, Sverige

 7. Åbo, Finland

 8. Aalborg/Ålborg, Danmark

 9. Jyväskylä, Finland

 10. Strasbourg, Frankrike

 11. Melbourne, Australien

 12. Singapore, Singapore

 13. Vantaa, Finland

 14. Amsterdam, Nederländerna

 15. Zürich, Schweiz

 16. Utrecht, Nederländerna

 17. Berling, Tyskland

 18. Dubai, UAE

 19. Seoul, Sydkorea

 20. San Fransisco, USA
   
  Källa: Future Today Institute

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA