Nya trenden: Nu vill alla resa miljövänligt

Fler åker tåg på grund av klimatfrågan

Uppdaterad 2019-07-17 | Publicerad 2019-01-13

Tågluffande är inte bara för studenter och backpackers. Alla möjliga resenärstyper väljer att hålla sig på land.

Aftonbladet har träffat både det unga paret som tar tåget till Kina och barnfamiljen som tar sig till Italien via järnvägen på sommarlovet.

Alexandra och Otto tar tåget till Kina

Alexandra Gäddnäs, 20, och pojkvännen Otto Johansson, 21, är båda studenter i Lund. Snart tar de ett avbrott från studierna för att åka till Kina – med tåg.

Rutten startar i Lund där de åker vidare till Stockholm varpå de tar båten till Åland. Därifrån åker de till Helsingfors och vidare till Sankt Petersburg där de hoppar på transmanchuriska järnvägen som går genom hela Ryssland och vidare till Kina.

Alexandra säger att de förvånades över hur pass smidigt alla resebokningar gick.

Dyrt med resebyrå

– Vi kollade först med de svenska resebyråerna och det blev rätt saftiga slutpris även fast vi bara tar oss ena vägen. Vi kontaktade en brittisk resebyrå som heter Real Russia där vi fick ett bättre förslag. De var väldigt flexibla med biljetterna, något de svenska resebyråerna inte kunde hjälpa oss med, säger hon.

– Vi bestämde oss i slutändan för att boka allting själva, förutom korsandet över ryskkinesiska gränsen. Det blev billigast.

Alexandra förklarar att den största anledningen till att de väljer tåget är oro för miljön.

Miljöaspekten avgörande

– Vi har följt klimatdebatten noga, miljöaspekten var det avgörande för oss. Vi vill också visa att det går att resa på andra sätt än att alltid flyga, det är många som verkar tro att flygandet och resandet är synonymt, säger Alexandra.

Ni har privilegiet att kunna vara borta väldigt länge, tror du att man kan resonera lika dant om man har barn och heltidsjobb?

– Alla borde tänka om vad en resa egentligen är. Det här är enda gången på ett bra tag som jag har möjligheten att resa såhär långt bort, för jag vill undvika flyg. Att ta tåget ut i Europa är inte superlätt men håller på att bli betydligt mycket enklare.

Men Alexandra ser även andra fördelar med tåg, utöver klimataspekten.

– Att åka tåg genom hela Ryssland har ju något mystiskt skimmer över sig. Den upplevelsen ska bli väldigt spännande.

Alexandras och Ottos resa från Åland till Beijing kommer att kosta cirka 5000 kronor per person exklusive visum.

Barnfamiljen tar tåget till Italien

Jonas Boström, 34, åker till sommarklassikern Italien med frun Annika, 33, och barnen Astrid, 11, Iris, 9, och Ebbe, 6.

Vad som skiljer sig från deras tidigare sommarlovsresor är att de den här gången reser med tåg.

– Förra sommaren var vi i Grekland. När man låg vid poolen på hotellet såg man flygplanen komma in hela tiden, ett efter ett. Det var som ett hugg i hjärtat, säger Jonas Boström.

Interrail

Han hade, likt många andra, länge haft ett gnagande miljösamvete. 2019 blir året han gör något åt det.

– Vi gick med i tågsemestergruppen och nu har vi lagt upp en rutt. Vi hoppar på tåget och åker till Göteborg, byter i Malmö, kör snälltåget från Malmö till Berlin vidare till München och slutligen från München till Venedig.

Familjen kommer att köpa sju dagars interrailkort vilket de kommit fram till blir den billigaste lösningen. Det kommer att gå åt tre stämplingar ner till Italien och de resterande fyra kommer de att använda för att ta sig hem igen.

”Borde vara enklare”

Är det krångligt med bokningarna?

– Lite. Det känns också som att alla som säljer in tanken att åka med tåg påstår att det är enklare än vad det är. Det är inte jättelätt men man lyckas ändå.

Jonas tycker att det borde finnas en tjänst som liknar en flygsökmotor fast för tåg. Inför sommarsemestern har de testat appen GoEuro som är tänkt att fungera på det sättet, men är enligt familjen Boström inte så användarvänlig.

Hur känner du inför att resa med barnen?

– Det kan inte vara värre än när man sitter på flygplatsen mitt i natten och bagaget är försenat och alla är arga.