Nu stoppas nakenvandrare

Av: Matilda Bjerlöw

Publicerad:
Uppdaterad:

Resa | Schweiz

Nudist bötfälld men nekar till brott

Foto: Thinkstock

"Åh, åh vad det är skönt att va naken, svänga med snabeln och vicka på baken"

Drömmer du om att vandra naken i schweiziska alperna?

Sluta upp med det. Nu blir det böter för alla som inte skyler sig.

Foto: Thinkstock

Tyska turister endast iklädda strumpor och kängor har de senaste åren upprört schweiziska invånare.

2009 fick folket i det lilla konservativa alpdistriktet Appenzell nog och röstade, med handuppräckning, igenom ett lagförslag som skulle bötfälla alla nudister som vandrade i deras berg.

Gick förbi familjepicknick

Den förste att dömas blev en 47-årig man. En kvinna såg honom promenera förbi när hon hade picknick med sina barn och anmälde honom för förargelseväckande beteende.

Men mannen vägrade att betala sin bot, på cirka 700 kronor. Han erkände att han hade vandrat naken flera gånger men förnekade bestämt att han skulle ha gjort något fel. Och domstolen frigav honom i maj förra året med motiveringen att det enligt schweizisk lag inte är oanständigt att vandra naken.

Men det var då det.

Ingen lag mot nakenvandring

Åklagaren överklagade nämligen och nu, skriver BBC, har landets högsta domstol bestämt att mannen trots allt ska betala - precis som alla andra som hädanefter vandrar nakna i Schweiz.

Landet har visserligen ingen lag mot nakenhet på allmän plats, men de har en lag mot oanständighet. Och juryn, som var allt annat än eniga, slog med tre röster mot två fast att nakenvandring från och med nu bör räknas dit.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN