Spanien rasar i popularitet

Publicerad:
Uppdaterad:
Turisterna ratar Spanien och väljer andra resmål.
Foto: Getty
Turisterna ratar Spanien och väljer andra resmål.

Resa | Spanien

Spanien har varit svenskarnas favoritresmål i åratal. Men nu minskar resandet till den spanska solen.
Massturism och hårda turistlagar är två orsaker.

Palmas pulserande nöjesliv, solkustens vita stränder och Barcelonas härliga matkultur – Spanien har lockar oss svenskar i alla år och landet ligger i topp när resebyråerna listar de länder vi helst bokar resor till.

Och det är inte bara vi svenskar som älskar Spanien, turisterna kommer från hela världen. Men det enorma antalet besökare har fått konsekvenser och den senaste tiden har spanjorerna protesterat kraftigt mot massturism och infört hårda turistlagar. Trängseln och lagarna sägs vara en orsak till att Spanien för första gången på nio år har fått se en vikande kurva på antalet turister i sommar. Ny statistik från AP visar att turismen minskade med 4,9 procent i juli månad, rapporterar Daily Mail. Istället har många britter och tyskar, som utgör en stor del av turismen i Spanien, valt att semestra i länder som Turkiet, Egypten och Tunisien som erbjuder billigare resor.

Mallorca minskade stort

Vi svenskar har också ratat Spanien och valt andra resmål i sommar. Enligt ny statistik från resebyrån Ticket har resorna till Spanien minskat med hela 20,6 procent från 1 juni till 31 augusti.

– Populära Mallorca minskade med drygt 25 procent, vilket jag inte är särskilt förvånad över. Dels har Mallorca blivit ett rätt så dyrt resmål, till stor del på grund av den höga efterfrågan och stora trycket på bokningarna som varit de senaste åren, och dels på grund av restriktioner mot ökad turism, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig Ticket Privatresor.

Fastlandet med Málaga och Alicante i spetsen har inte minskat lika kraftigt, endast 2,2 respektive 6,7 procent lägre än samma period i fjol.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA