Paret som gör femtio vardagsäventyr på ett år

Uppdaterad 2018-07-19 | Publicerad 2017-06-14

ROLIGT IHOP. Kriterierna för Mikaels och Lottas vardagsäventyr är att det ska vara enkelt och att det ska göras tillsammans.

Mikael och Lotta Malmberg bestämde sig för att genomföra 50 vardagsäventyr – träningsresor - på ett år.

Nyligen nådde de sitt mål, och bestämde sig för att fortsätta ett år till.

– Det känns väldigt inspirerande att göra detta tillsammans och det har svetsat oss ännu mer samman som par, säger Lotta.

Mikael Malmberg och hans fru Lotta är långt ifrån några soffpotatisar. Motion och idrott har alltid varit en naturlig del i deras liv. Men tanken om att införliva vardags­äventyr som ett nytt moment, handlar inte om att öka muskelstyrka eller få bättre flås. Snarare att uppleva det som naturen har att ge.

Det senaste året har de bland annat simmat bland isflak, fridykt och vandrat upp till bergstoppar i närområdet som de inte hade sett förut.

– Det handlar om vardagsmotion, men med en liten extra krydda, att livet liksom inte bara springer förbi, säger Mikael Malmberg, som uppmanar fler att pröva.

De visar massor av bilder från det gångna året och berättar med bubblande glädje om nya upplevelser. En bild visar Lotta i baddräkt vid en isvak. Innan de började med sina vardagsäventyr hade Lotta inte testat att vinterbada, nu är hon fast.

– Skulle vi ha en isvak här nere skulle jag nog gå ner varje dag, sä­ger Lotta. Jag tycker att det är jättemysigt när man kliver ner, blir kall, kliver upp och det rusar i kroppen.

På ett annat foto från året syns båda SUP-paddlandes i havet omgivna av en jättelik ”supermåne” som sprider sitt varma ljus över vattnet. Båda minns känslan av att vara ute till havs där stillheten bara förstärks av kluckande vågor.

– Det var en magisk upplevelse och en fin tur. Det var sju grader kallt när vi paddlade ut till solnedgången och sedan fick se månen gå upp.

Ett av de outtalade målen har varit att om möjligt se solen gå upp eller ner en gång i veckan.

– Jag är övertygad om att djupt i våra gener så får vi återhämtning av naturen, säger Mikael.

Det handlar om vardagsmotion, men med en liten extra krydda

Idén till vardagsäventyren kom när han byggde en bastu på gården och lyssnade på en podd.

Det var en kvinna, en helt vanlig mamma, som berättade att hon skulle göra 365 äventyr på ett år som skulle få plats i hennes vardag. Mikael blev eld och lågor. Skulle det vara något för honom och Lotta?

– Får jag en idé så går jag i gång och har svårt att släppa det. Jag tyckte det var väldigt inspirerande. Lottas första reaktion var att ett äventyr om dagen var för mycket. Genom åren har Mikael varit idésprutan medan Lotta ofta är den som processar informationen och kommer med konkreta förslag. Så även denna gång.

– Lotta gick upp en stund och när hon kom ner sa hon: nu har jag kommit på hur vi ska göra: ett äventyr i veckan!

Både hon och Mikael var överens om att målsättningen var att göra det så enkelt som möjligt utan att behöva ändra på livet.

– Jag såg det som en liten guldkant, något roligt att se fram emot, säger Lotta. Nu började de klura på vardags- äventyren som oftast planeras till helgen.

UPPLEVA NYTT. ”Det handlar om att det är kul att komma till en ny plats, vara ute i natuen och röra på sig och det kan ju alla göra, på sin nivå, säger Mikael.

– Det kändes kreativt men det tog ett tag innan vi kom in i rätt ”tänk”. De första veckorna blev det lite halvdana idéer, mer som vanliga löprundor, säger Mikael. Förutsättningarna för att det ska klassas som ett vardagsäventyr är ganska enkla.

– Det kan vara att åka skidor, springa eller åka skridskor men det måste finnas ett nytt moment med, som vi inte provat tidigare. Exempelvis att springa i mörkret med pannlampa på en ny stig så att det blir spännande eller att bada i en isvak efter löpturen. Men det handlar inte om någon extremsport och det behöver inte vara jättejobbigt, tillägger han. Ett annat kriterium var att de skulle göra äventyren tillsammans. De hade sedan tidigare bestämt sig för att göra ett Lucia swimrun och bestämde att det skulle blir deras startpunkt, och det första äventyret. De lade ut ett upprop på facebooksidan Skärgårdens multisportare, som Mikael varit med om att dra i gång.

Det tog tid innan vi kom in i rätt tänk

– Det blev en kul grej. Vi sprang hemifrån till Stenö havsbad där vi simmade 100 meter med våtdräkter och luciautstyrsel samtidigt som vi sjöng, säger Lotta. Efteråt blev det fika med glögg och kaffe i deras kök. När Mikael fick höra att man kunde utöva swimrun även på vintern och klara kylan med tjockare våtdräkter ville han prova. Han köpte två tjockare vintersurfvåtdräkter, en till sig själv och en till Lotta.

– Hon var skeptisk till en början och undrade vad vi skulle med den till, säger Mikael. Vissa tycker att vinterbadning verkar farligt men Mikael och Lotta är inga självplågare. Däremot gillar de att pusha gränser.

Häftig känsla och kick

– Varje individ måste känna efter var gränsen går. När vi springer på iskanten och dyker i och ligger på isflak så är det inte jätteskönt för kroppen, men det är en häftig känsla och kicken är större än obehaget, säger Mikael. Något annat som de testade för första gången under en utlandsresa var SUP, en surfbräda som man står på samtidigt som man paddlar. När de kom hem köpte de egna och ofta paddlar de ett par kilometer ut till havs.

– Men den är också enkel att ta med sig och tippa i någon älv eller sjö, säger Mikael. Lotta spelade tidigare fotboll och pingis och gillar att åka skidor och att springa. Mikael har länge tränat uthållighetssporter och har avverkat så - väl åtskilliga terränglopp, maraton och triathlon genom åren. Han ser till att lägga in träning varje dag. Men den som skulle vilja prova på att göra vardagsäventyr behöver inte känna prestationsångest eller ligga på topp träningsmässigt.

– Det behöver inte alls vara märkvärdigt, jag älskar frihetskänslan och det enkla. Det handlar om att det är kul att komma till en ny plats, vara ute i naturen och röra på sig och det kan ju alla göra, på sin nivå, säger Mikael. När de träffades för drygt 30 år sedan var båda aktiva och brukade träna tillsammans. Men när barnen kom fick de turas om för att få in vardagsmotionen. För Mikael växte behovet av att röra sig när han bytte jobbet som elektriker till att sätta sig i skolbänken.

– När jag började plugga blev jag stillasittande, började få ont i kroppen och då började jag springa. Ju mer jag har tränat desto mer belönande har det blivit, säger han. I och med vardagsäventyren har hans och Lottas relation blivit ännu bättre.

– Man planerar och genomför saker samtidigt som man har roligt. Det har stärkt gemenskapen och svetsat oss samman, säger han. Att göra 50 äventyr har varit lätt intygar båda.

– När man delar upp det på varje vecka känns det inte så mycket och man minns det man har gjort på ett annat sätt, som en slags dagbok, säger Lotta. Genom åren har Mikael ibland velat prova nya saker medan Lotta bromsat. Men nu har det blivit lättare att övertala henne att testa nya saker, förklarar Mikael. Som när de började träna skejtåkning i Vemdalen eller cyklade downhill i Åre.

– Skejta var väldigt jobbigt jämfört med klassisk åkning men jag gillar ju att pressa mig själv och vi hade bestämt det. När vi cyklade var det bäst att inte tänka så mycket, bara köra och hoppas att det skulle gå bra, och det gjorde det ju, säger Lotta och skrattar. Hur lång tid ett äventyr får ta beror på hur mycket tid som finns. Nyligen ville de utforska ett litet berg i närområdet. Vandringen uppför på baksidan av berget tog cirka 1,5 timme.

– Vi gick där det var brantast så vi fick använda lite händer och fötter. Sedan drack vi kaffe på toppen, man måste ju se till att njuta också, säger Lotta. Fördelen med att bestämma en aktivitet i förväg är att det är svårare att backa oavsett väder. Ibland kan lite sämre väder till och med vara en utmaning.

Vardags­ äventyren väcker andra delar av hjärnan till liv då man får vara kreativ

– En gång var det väldigt blåsigt med kuling och stormbyar men då simmade vi inne på grunt vatten och det var kul att leka i vågorna, säger Mikael. Vissa tycker att de är våghalsiga men de tar inga onödiga risker. Men ibland händer det oförutsedda. Som när de åkte långfärdsskridskor och Lotta såg hur Mikael försvann under isen, med huvud och allt.

– Jag hann aldrig bli rädd, kanske att Lotta blev lite mer skärrad men när jag hade krälat upp på isen bad hon mig ligga kvar så hon kunde ta fram kameran, skrattar Mikael. När de gick i mål efter första året den 13 december var de nöjda och avslutade på samma sätt som det började, med Luciasim med vännerna. De funderade några dagar innan de bestämde sig för att köra ett år till.

– Mervärdet är stort och så får vi göra 100 vardagsäventyr på två år, det är mitt mål, säger Lotta. Mikael, som är psykolog, ser tydliga hälsovinster i att lägga in små enkla äventyr i vardagen. Han jobbar dagligen med stress och utmattning och vet hur viktigt det är med återhämtning.

– Många människor jobbar på och säger att de ska vara lediga och vila, sedan, fast det fungerar inte så. Man behöver kontinuerlig återhämtning i vardagen och då kan vardagsäventyren vara ett sätt eftersom det väcker andra delar av hjärnan till liv då man får vara kreativ, säger han.

Har du en historia ur ditt liv att berätta? Hör av dig på sondag@aftonbladet.se!

Testa något nytt och krånga inte till det

  • Sätt ett mål. Det kan vara ett äventyr om dagen, i veckan eller månaden, och gör det till en positiv utmaning!
  • Gör saker som passar dig. Känn dig inte begränsad av kondition eller utrustning. Att vandra eller cykla till ett nytt ställe kan vara ett sätt. Ett annat kan vara att göra en utflykt och laga mat eller fika ute samtidigt som man utforskar omgivningen.
  • Gör något tillsammans med familjen, en partner, kompis eller syskon. När man är två eller fler är det svårare att backa och roligare att genomföra.
  • Prata ihop er om en lista på olika vardagsäventyr så kan du välja något som passar.
  • Utmana dig själv, testa något nytt.
  • Välj aktiviteter som passar förutsättningarna och vädret. Ta med ändamålsenliga kläder.
  • Anpassa äventyret efter tiden du har, det ska inte vara stressande.
  • Ta med vardagsäventyret när du åker på semester
  • Prioritera tiden du avsatt.
  • Krångla inte till det och ha kul!

Följ ämnen i artikeln