Glamping i Norden– 6 lyxiga naturboenden

Uppdaterad 2020-03-26 | Publicerad 2020-01-12

Runt om i Norden finns naturnära och bekväma boenden.

Igloos med glastak, mysiga tält med terasser, eller kanske jurtor vid en sjö. Runt om i norden finns det mysiga och bekväma boenden i naturen för den som är ute efter lite mer glamorös camping; glamping.

Är du en person som älskar naturen men gärna undviker myrorna i sovsäcken eller packningen på ryggen? Då kanske glamping är någonting för dig. Glamourös camping, glamping, kan beskrivas som en kombination av camping och hotell och ger gästerna möjligheten att kombinera lyx med närhet till naturen. I Sverige, Norge och Finland finns det gott om glamping, här är sex spektakulära boenden att testa i vinter eller sommar.

1. Bo i en jurta i Norge

En jurta är ett slags tält som traditionellt används av nomader i Centralasien, men nu kan resenärer även bo en natt i en jurta i Telemark. Intill en sjö ligger dessa små jurtor där besökarna får kombinera natur med lyx. Det finns bland annat ett utomhusbadkar, sängar och bra skydd mot väder och vind.

I Telemark ligger dessa mysiga jurtor.

2. Glampa i Strömstad

På Seläter Camping i Strömstad finns det möjlighet till camping utan allt krångel för den lite mer bekväma resenären. I tälten finns två sängar, ett minikylskåp och en liten altan. I ett hus intill finns dusch, toalett och kök. Tälten är dessutom upplysta med ljusslingor för maximal mysfaktor.

3. Häng mellan träden

I Norska Arendal ligger Canvas Hove som erbjuder två sorters boenden. Antingen kan du bo i glampingtält på marken, eller så kan du sväva mellan träden. I dessa så kallade kokonger kan du sova i ett hav av täcken och kuddar utan att ditt boende nuddar marken. I området finns det även möjligheter till paddling, vindsurfing och andra vattenaktiviteter.

I Arendal kan du sova i en kokong.

4. Sjönära tält i skärgården

Svartsö Logi är ett småskaligt boende på Svartsö i Stockoholms skärgård. Här finns bara tre tält, alla placerade på trädäck med utsikt över naturen. I tälten finns sängar, mattor, mysiga lyktor och varje tält har en egen liten terass. Ett av tälten ligger intill en liten sandstrand, ett annat precis intill vattenbrytet, och ett tredje bland tallarna, så att besökarna får känslan av att bo i en trädkoja. Målet är att gästerna ska känna lugn i naturen, men samtidigt vara riktigt bekväma.

5. Testa en glasigloo i Finland...

I Finska lappland ligger dessa igloos som bjuder på spektakulära utsikter. Om du åker på vintern kan du ha tur nog att få se norrsken genom igloons glastak. Levin Iglut tar lyx till nästa nivå och boendena har badrum, sängar, och den lyxigaste varianten har till och med en egen jacuzzi ute på verandan.

6. ...Eller kanske en i Norge

Lyxiga glasigloos finns också i Norge. Arctic Dome ligger i Narvik och där kan besökarna njuta av värmen inne i boendet och samtidigt blicka ut över fjäll, fjord och om du har tur – norrsken. I ett intilliggande hus finns toalett och duschar. Arctic Dome finns även i Bergen.

Arctic Dome i Narvik bjuder på lyx och natur.

LÄS VIDARE