2500 anledningar att smaka på en tysk jul

Uppdaterad 2017-07-26 | Publicerad 2014-11-14

Guide till julmarknadernas förlovade land

Tomtar på rad i Lübeck.

Gammal är äldst, och i Tyskland hölls en av de första julmarknaderna redan 1434, i Dresden. I dag finns det 2500 stycken att välja bland...

Här är åtta garanterat traditionella marknader att besöka.

Hamstra i Rostock

24 nov-22 dec

Julmarknaden i den gamla Hansastaden är en av de största i norra Tyskland. Mycket ätbart i stånden – polkagrisar och kanderade äpplen trängs med mustiga korvar, men även hemstickade vantar och snidade knivar.

Det vimlar av stjärnor i Berlin.

Mer än jul i Berlin

25 nov-6 jan

Populär weekendstad med ett 70-tal (!) julmarknader. Den största, med runt 2,5 miljoner besökare ligger mellan Jannowitzbrücke och Alexanderplatz. Här finns det mesta – inklusive ett nöjesfält med pariserhjul.

Heldag i Kiel

24 nov-23 dec

100 julstånd, många med maritimt tema, lockar i den här Hansastaden. Marknaderna är koncentrerade runt Holstenstrasse och Alter Markt, på Rådhusplatsen står pariserhjulet och för den som vill passa på att ta en skridskotur finns här också en 700 kvadratmeter stor skridskobana.

Klassiker i Köln

24 nov-23 dec

Weihnachtsmarkt vid katedralen i Köln är kanske landets största, antalet besökare brukar uppskattas till fem (!) miljoner. Bly-stöpare, kransbindare och glassblåsare visar upp sina färdigheter till doften av glühwine, rostade kastanjer och pepparkakor. Och allt det andra som hör en äkta julmarknad till förstås.

Julstämning i Dresden.

Måsten i Dresden

27 nov-24 dec

På Streizelmarkt trängs riktigt gamla traditioner med glögg och "stollen". Marknaden med avtäckningen av världens största julpyramid (14 m), sedan ska det ätas vissa kakor, älvornas bio öppnas, pepparkaksprinsessan krönas....och så ska det ätas, ätas, drickas, drickas och shoppas.

Välsmakande Lübeck

24 nov-30 dec

En av de mer kända marknaderna med en 350-årig tradition. Egentligen inte en, utan flera marknader – den med konsthantverk finns i det medeltida Heiligen-Geist-hospitalet, den klassiska vid Rådhuset. Glöm inte provsmaka marsipanen!

Stämningsfullt i Hamburg.

Härliga Hamburg

25 nov-23 dec

Här bildar marknadsbodarna framför rådhuset en egen liten stad, där man flanerar bland gränder med olika inriktning – som leksaker eller hantverk. I staden finns dessutom över dussinet ytterligare marknader att upptäcka.

Korvfrossa i Nürnberg

28 nov-24 dec

Själva Jesusbarnet inviger alltid välkända Christkindlesmarkt som med två miljoner årliga besökare gör den till en av Tysklands största. Stadens mest kända korv heter Nürnberger Bratwurstl och till glöggen passar en lebkuchen bra. Närmare 200 marknadsstånd.

Klicka för en interaktiv julmarknadskarta till Tyskland

Följ ämnen i artikeln