Semester i Blekinge

Skärgården i Blekinge är perfekt för paddling.
Skärgården i Blekinge är perfekt för paddling.

Blekinge kanske inte är så stort – men det har mycket att erbjuda.

Längs kuststräckan finns över 1 000 öar och landskapet är känt för sina levande världsarv, äventyrsbad och internationella rockfestival.

Här guidar vi dig till en toppensemester i Blekinge.

Boende i Blekinge 

 • Hotell i Blekinge
  I Eriksberg utanför Karlshamn kan du kombinera viltsafari med övernattning. Det finns hotell med relaxavdelning som har utsikt över savannen där vilda djur betar.
  Om du vill upptäcka Karlskrona finns Scandic Karlskrona. Detta hotell ligger vid fisktorget i Karlskrona centrum med utsikt över vattnet. 
 • Camping och glamping i Blekinge
  I Eriksberg finns även glamping som ett alternativ där du får möjlighet att övernatta i naturen med närhet av det vilda och utsikt över Färsksjön. Glamping är ett sätt att bo bekvämt i naturen och betyder att det är lite mer lyxigt än camping. 
 • Vandrarhem och B&B i Blekinge
  På Tjärö i Karlshamn skärgård finns Tjärö Vandrarhem och hotell. Där bor du precis vid havet, i en idylliskt liten by. Du tar dig dit med båt som går både från Karlshamn och Järnavik. 
  I Ronneby hittar du Ronneby Brunnspark Vandrarhem och B&B som är de gamla Brunnsvillorna från början av 1900-talet. Här har du promenadavstånd till centrum och äventyrsbadet Ronneby Brunnsbad ligger 400 meter bort.
  I Sölvesborg finns B&B Inseglet där du bor mitt i hamnen, med utsikt över inseglet i Nogersunds hamn. 

Smultronställen och sevärdheter i Blekinge

Blekinge är ett mycket fint landskap och visar sig kanske på sin allra bästa sida under sommaren. Här är tips på flera olika utflykter. 

 • Det finns mycket att upptäcka i Karlskrona, staden är ett levande världsarv med efterlämningar från olika tidsepoker. Ett bra tips till arkitektur- och historieintresserade är att besöka stortorget. Där finns Fredrikskyrkan som är ett arv från stormaktstiden. Sedan finns även Trefaldighetskyrkan med sitt praktfulla innertak. 
 • Lindholmen i Karlskrona är ett militärt område och där finns det möjlighet till att boka guidade turer. Du får bland annat se 300 meter långa Repslagarbanan och de andra välbevarade industribyggnaderna. 
 • I flera århundraden har människor besökt Brunnsparken i Ronneby, från början var det hälsokällan och naturen. Brunnsparken är nu en av Sverige vackraste parker och är verkligen värt ett besök. 
 • Ett bra och miljövänligt alternativ att upptäcka nya platser på är att cykla och vad passar inte bättre till sommaren än att cykla vid havet. Cykelleder Kustvägen Sydost innehåller många besöksmål samt fikaställe att stanna på. Du startar cykelturen i Kristianopel och avslutar i Torhamn, denna tur ger verkligen en skärgårdskänsla. Ett bra tipsar är att stanna i Orranäs för den prisbelönta getosten från den lokala gårdsbutiken Orranäs Gårdsmejeri. 
 • Om du vill ha kustnära upplevelser finns den fyra mil långa etappen från Karlshamn, via Mörrum, för att sedan gå i mål i Sölvesborg.
Det finns mycket att upptäcka i Karlskrona, staden är ett levande världsarv från olika tidsepoker.
Det finns mycket att upptäcka i Karlskrona, staden är ett levande världsarv från olika tidsepoker.

Barnsemester i Blekinge

 • I Brunnsparken i Ronneby finns Brunnsbadet som är ett populärt äventyrsbad med rutschkana, vattenkanaler och vågmaskin. Badet är dock endast öppet för gäster på Ronneby Brunns hotell i sommar på grund av corona. Det finns även flera grustennisbanor i parken och golfklubben fem minuter bort för den som är tennisintresserad.
 • Boda Borg är ett populärt ändamål där du själv kan delta både fysiskt och mentalt i aktiviteter från spel och film. Tanken är att man ska knäcka koder och ta sig igenom hinder. 
 • Om du reser med barn som har spring i benen är Storleksplatsen i Olofström en perfekt utflykt. Där finner du en lekplats med avancerad lekutrustning för både små och stora barn. 
 • Snäckebacken i Ronneby hittar du en annan lekplats som är fylld av lekmöjligheter. 
 • Är du eller ditt barn intresserad av ubåtar? Då är Marinmuseet i Karlskrona något för er. Där får ni uppleva livet på havets djup och där både du och barnen kan testa olika situationer.

Vandra i Blekinge

Av en stressfylld vardag kan det vara skönt att spendera semestern ute i naturen och vandra. 

 • I Blekinge finns det gott om natur, ARK56 är ett nätverk av leder i Blekinge Biofärområde Blekinge Arkipelag och är utsett av UNESCO för den unika natur- och kulturvärden. Du vandrar genom Blekinges skärgård, det är 13 nav som knyter samman lederna. Längs vägen kan du köpa mat och även övernatta. Om du vill byta färdsätt, kan du vid servicenaven hyra kanot eller cykel.
 • Skärgården i Blekinge är Sveriges sydligaste och har ett antal öar som passar perfekt för paddling.

Stränder i Blekinge

Efter en kall och mörk vinter, är det härligt att äntligen kunna ta sig ett dopp när solen tittar fram. 

 • Blekinge bjuder på flera badstränder, både i hav och sjö. Halen är Blekinges största sjö som både har en sandstrand och grönytor. Det finns även brygga, hopptorn och lekplats vilket är perfekt om ni reser med barn. 
 • För badkrukan eller de regniga sommardagarna passar Karlskronas varmbadhus perfekt. Där finns två bassängavdelningar, bubbelpool, ång- och torrbastu. Det finns även olika spabehandlingar.

Restauranger i Blekinge

 • Gården Äggaboden ligger utanför Ronneby, denna restaurang bjuder på lokal- och närproducerade rätter. Råvarorna på menyn går att köpa om du vill tillaga det hemma.
 • Restaurangen Visenten på Eriksbergs Hotell & Safaripark har fått bra betyg av Whiteboarden Guide. Här bjuds det på friska och härliga kombinationer av det vilda. Samtidigt som du njuter av maten kan du se naturreservat med vilda dju som vandrar fritt på savannen.

Festivaler i Blekinge

Det finns flera olika stadsfestivaler i Blekinge under sommaren.

 • Den 3–6 juni kommer Sweden Rock med världskända artister till Sölvesborg.
 • Den 13 juni är det dags för Ronneby Stadsfest i Brunnsparken.
 • Den 27 juli drar även den årliga festivalen Nostalgia festival igång. Då fylls Brunnsparken bland annat med både två- och fyrhjuliga veteranfordon och båtar
 • Den 31 jul kommer ”The Ark” till Karlskronas skärgårdsfest.

Guide till våra 25 landskap: Semestra i Sverige

Publisert:

LÄS VIDARE