Listan: Här är sportlovets reseraketer

Varma storstäder lockar under sportlovet.
Varma storstäder lockar under sportlovet.

Skidor eller sol, det lockar många på sportlovet.

När det kommer till utlandsresor väljer flest att åka till Gran Canaria.

Men det finns även några reseraketer, här är resmålen som ökar allra mest i popularitet.

En av årets mest reseintensiva veckor är sportlovet, eller egentligen sportloven då de infaller under vecka 7, 8, 9 och 10 beroende på var i landet du bor. Framför allt familjer som måste förhålla sig till skolans terminer väljer att resa under denna vecka.

– Sportlovet ligger skönt till i vårterminen för en paus i vardagen. Det har gått ett par månader sedan julledigheten, och med januaris och februaris mörker avklarat så prioriterar många svenskar att resa iväg för en energigivande utlandsresa, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket.

Lovets mest populära resmål är Gran Canaria, följt av Bangkok i Thailand. Svenskfavoriterna lockar år efter år, men det fins även vissa uppstickare bland årets mest populära resmål. Här är platserna som har ökat mest på topplistan, enligt statistik från Ticket.

1. Istanbul – Turkiet

Ökning: 47 procent

Turkiets största stad Istanbul ligger på gränsen mellan Europa och Asien, och lockar allt fler besökare som är sugna på en kortare resa. I staden finns det flera sevärdheter i form av kyrkor, moskéer, ruiner och museer.

Resorna till Istanbul har ökat i år.
Resorna till Istanbul har ökat i år.

2. Lissabon – Portugal

Ökning: 46 procent

Portugal utsågs till världens bästa resmål 2019, och en av platserna som lockar är huvudstaden Lissabon. Ta en tur på någon av stadens ikoniska spårvagnar, besök slottet Castelo de Sao Jorge som bjuder på spektakulär utsikt över staden, eller ta någonting att äta eller dricka i mysiga Bairro Alto.

I Lissabon finns det många spårvagnar.
I Lissabon finns det många spårvagnar.

3. Miami – USA

Ökning: 23 procent

En av sakerna som lockar med Miami är kombinationen storstad och sandstrand. Enligt statistik från Ticket har Miamis popularitet ökat kraftigt de senaste åren och även detta sportlov vill svenskarna åka till Floridas näst största stad. Miami är känd för sin mångkultur med många spanska influenser, och staden är även en vanligt utgångspunkt för kryssningsresor ut i Karibien.

Miami passar den som vill ha både storstad och strandhäng.
Miami passar den som vill ha både storstad och strandhäng.

4. Krabi – Thailand

Ökning: 16 procent

Bangkok och Phuket är populära resmål, men en plats som ökar i popularitet är Krabi på Thailands västkust. I Krabi ligger stränder som Ao Nang, Railay och Tonsai, där den sistnämnda är lite mer rustik än de första två. Området är känt för sina branta klippor som reser sig rakt ur det klara vattnet, och den som vågar kan testa på lite klättring vid någon av stränderna. Men om du främst är ute efter sol, bad och god mat så passar Krabi perfekt för det också.

Ao Nang är en av de större stränderna på Krabi.
Ao Nang är en av de större stränderna på Krabi.

Hit reser svenskarna under sportlovet

Statistiken är baserad på resor under vecka 9, men skillnaderna är små mellan de olika sportlovsveckorna.

  1. Gran Canaria (1)
  2. Bangkok (2)
  3. Phuket (3)
  4. Teneriffa (7)
  5. London (6)
  6. Amsterdam (4)
  7. Paris (5)
  8. Istanbul (ny)
  9. Krabi (10)
  10. Malaga (8)

Källa: Ticket

Publisert:

LÄS VIDARE