Fem pittoreska byar att besöka i Italien

Publicerad:
Uppdaterad:

Italien

Italien är ett av våra mest älskade resmål tack vare sin skönhet, sitt fantastiska kök och sitt klimat.

Men populariteten kan bli för mycket – och då är det dags att pröva något annat än Positano, Porto Fino och Taormina.

Här är fem andra pittoreska byar att utforska i Italien.

Ponza

Ponza tillhör ögruppen Pontine-öarna som ligger utanför Terracinas kust och har beskrivits som en av Italiens bäst bevarade hemligheter.

Ön är belägen 33 kilometer utanför Cape Circeo och nås med färjetrafiken. Ön är en populär semesterort för italienarna själva och många romare semestrar här över somrarna.

Med ett vackert bergigt landskap, dramatiska klippor och vita stränder är det ett mycket romantiskt resmål.

Stämningen på Ponza beskrivs som avslappnad och opretentiös – perfekt för dig som tröttnat på ställen där turister använder sina tallrikar med skaldjurspasta och Apperoll Spritz-drinkar som stilleben till Instagram.

Så tar du dig till Ponza: Det finns olika alternativ. Antingen kan du flyga till Neapel och ta båten därifrån. Du kan även flyga till Rom och åka båt från Terracina, Ancia eller Formia.

Stränder: Bland de mest populära stränderna finns spiaggia di Frontone och Chiaia di Luna (halvmånestranden). Runt ön finns även ett flertal undangömda stränder som kan nås med båttaxi.

Att äta: Il Tramonto ligger på toppen av en klippa och är kända för sin hyperfärska och lokalproducerade mat.

1 av 4 | Foto: Antonio Nardelli
Ponzas färgglada byggnader.

Polignano a Mare

Den lilla byn Polignano a Mare är belägen på en klippa i Adriatiska havet söder om Bari. Här finns turkost vatten och vita stränder, charmiga gamla kyrkor, vackra havsvyer och bra fisk och skaldjur.

Så tar du dig hit: Du kommer hit enklast med flyg till Bari och vidare med bil eller tåg.

Stränder: Lama Monachile är en liten strand med utsikt över staden och klipporna. Trots dess lilla storlek är stranden väldigt populär och kan dessvärre bli rätt full.

En annan strand som inte tenderar att bli lika befolkad är Cala Paura som även den är vackert belägen omgiven av klippor.

Att äta: Grotta Pallazzeze ligger i en grotta precis vid havet och har kallats för en av världens vackraste restauranger.

Osteria Piga är en populär lunchrestaurang, med mycket italienska smaker

Polignano a Mare.
Foto: Colourbox
Polignano a Mare.

Atrani

Det här har beskrivits som en av Amalfikustens hemliga pärlor. Många missar den charmiga lilla kustbyn och åker istället till de mer kända städerna som Positano och Sorrento. Vilket kan vara en fördel för dig som är ute efter en lugn vistelse med en mer autentisk känsla.

Här finns trånga gränder, urgamla kyrkor och valv, citronträdsterrasser och förtjusande små torg och trattorior.

Så tar du dig hit: Flyg till Neapel och ta dig till Atrani med bil eller buss.

Stränder: Spiaggia di Atrani ligger mitt i byn, är relativt stor och har gott om solstolar. Samtidigt beskriver många stranden som en av Amalfikustens mest lugna – med vackra vyer vart du än vänder dig.

Att äta: Ristorante Savo serverar mycket fick och skaldjur och är välbesökt.

1 av 2 | Foto: Alex Tihonov
Atrani.

Camogli

Den här gamla fiskebyn längs italienska Rivieran är både pittoresk och barnvänlig och passar dig som vill ha mycket att hitta på under semestern. Staden är full av trevliga torg och caféer – och i närheten av vattnet finns en karusell och mycket utrymme för barnen att leka på. Det finns även en liten hamn med flera butiker och restauranger.

Camogli har länge varit en semesterfavorit bland italienarna själva och många Milano- och Turinbor kommer hit under sommaren.

Så tar du dig hit: Flyg till Genua och ta dig vidare med bil, buss eller tåg. Du kan även flyga till Milano och fortsätta därifrån.

Både tåg och buss är väldigt snabba och prisvärda färdmedel.

Stränder: Camogli har en stor allmän strand mitt i staden där inhemska turister gärna slappar om somrarna.

Att äta: O’ Becco Fin är perfekt för lunch. Här får du autentiska focaccia-smörgåsar.

Da Paolo är en välbesökt fiskrestaurang med enkla men delikata rätter tillagade på lokala råvaror.

1 av 4 | Foto: Fabio Lotti

Tropea

Enligt legenden utropade halvguden Herkules Tropea som sitt eget, och vem kan klandra honom? Den här syditalienska byn på landets tå byggdes som en handelshamn under romartiden och är otroligt vacker med gyllene stränder och klipplandskap. Här finns gott om små torg med gelaterior. Det brukar också vara relativt få turister i staden utöver semesterfirande italienare.

Så tar du dig hit: Lättast med flyg till Lamezia Terme och sedan vidare med bil eller tåg.

Stränder: Spiaggia Cannone är en vacker strand med turkost vatten. Den är också lugn och perfekt för dig som vill bort från folkmassor och turister.

Att äta: Incipit har kallats för stadens ”snyggaste” restaurang av Condé Nast Traveller och har fisksoppa som specialitet.

1 av 2 | Foto: Colourbox
Tropea – en relativt turistfri kuststad i södra Italien.
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM RESA