Minskad efterfrågan på solresor i år

Märkbart bokningstapp hos charterbolagen

Uppdaterad 2019-06-10 | Publicerad 2019-05-23

Resebolagen har noterat en minskad efterfrågan på solresor i år.

Sommarsemestern närmar sig och det borde vara högtryck på solresorna hos charterbolagen.
Men både charterbolagen noterar en minskad efterfrågan på sommarens resor.
– Många avvaktar att boka, säger Katarina Daniels, pr- och kommunikationsansvarig Ticket Privatresor.

Förra sommaren var lång och stekhet vilket ledde till att många valde bort solresor. Istället firade man semester på hemmaplan i det vackra vädret.

Vid den här tiden på året borde det vara högtryck på resebokningar inför sommaren. Men de stora resebolagen noterar istället ett märkbart tapp i antalet bokningar. Sex av tio personer planerar att vara hemma på sin semester, enligt en ny undersökning från SBAB.

– Chartern minskar med cirka 15 procent för sommarens resor, medan reguljärflyget minskar med cirka 11 procent. Långresor är fortsatt efterfrågat och långväga resmål, både i till exempel Asien och USA, är relativt högt bokade, säger Katarina Daniels, pr- och kommunikationsansvarig Ticket Privatresor.

Det är resor inom Europa, främst sol- och badresor, som går betydligt sämre. Både jämfört med rekordåret 2017 och förra året.

Vill se hur vädret blir

– Många svenskar väljer att avvakta eventuell utlandsresa i sommar, för att se hur vädret utvecklas först. Sedan verkar många också satsa på långresa, och därmed lite längre ledighet, i jul, eftersom det är en av de sista jularna på en tid där de röda dagarna infaller fördelaktigt. Många planerar då förmodligen att ”spara” sommarens semesterresa, och satsa på en vinterresa istället, säger Katarina Daniels.

Många researrangörer har minskat sitt utbud inför sommarens resor, som en följd av den kraftigt minskade efterfrågan. Men efterfrågan är låg så att priserna ligger fortfarande på en låg nivå jämfört med förra året.

– Det är en ganska skakig marknad med pressade priser. Den som kan dra nytta av konkurrensen är konsumenten som blivit duktigare på att jämföra priser. Allt fler väntar även med att boka. Vi ser ett annat konsumtionsmönster efter det varma vädret förra året då man lärde sig att om man väntar så kanske vädret blir bättre hemma. Eller så ligger man och väntar tills priserna droppar. Det påverkar inte antalet sålda resor så mycket, men det påverkar marginalerna, säger Adam Györki, presschef på TUI till Dagens Industri.

Charterbolagen anpassar sig

Förutom en förväntan på ytterligare en varm sommar i Sverige, spelar en försvagad valuta in. Det har helt enkelt blivit dyrare att semestra utomlands.

Även på Ving har man noterat ett något lägre antal bokningar. Men nära 7 av 10 resor är ändå bokade inför sommaren.

– Det är några procent lägre jämfört med i fjol vid samma tid. Under vintern har vi sett ett något avvaktande bokningsläge inför sommaren jämfört med i fjol, vilket är helt naturligt efter fjolårets rekordvarma sommar, säger Anna Hagberg, tf informationschef på Ving.

Charterbolaget har anpassat sig efter ett lägre bokningsläge.

– Vi anpassar alltid våra volymer efter den efterfrågan vi ser och har därför dragit ner antalet resor en aning till sommaren, säger Anna Hagberg.

Därför minskar efterfrågan på solresor i vår

  • Svagare valuta gör det dyrare att semestra utomlands.
  • Många vill se hur vädret blir hemma i Sverige i sommar innan de bokar en utlandsresa.
  • Många sparar semesterdagar och gör en längre resa över jul. Det är sista året på ett tag som de röda dagarna infaller fördelaktigt.
  • Man vill vänta med att boka ett tag för att kunna ett sista minuten-kap.
  • Man vill värna om miljön och väljer bort flyget.
Här hittar du alla våra spännande
reseguider!