Lite alkohol gör dig bättre på språk

En ny forskningsstudie slår fast att lite alkohol lättar på tungan och gör uttalet bättre

Uppdaterad 2018-11-01 | Publicerad 2018-10-08

Alkohol kan förbättra ditt uttal på främmande språk.

Har du haft en känsla av att språket på utlandsresan flyter lättare efter en drink eller två. En ny undersökning slår nu fast att du verkligen blir bättre på språket med lite alkohol i kroppen.

Känns det som om tungan nästan vrickar sig när du försöker prata ett främmande språk, trots att du pluggat det i många år? Och kanske känns det som att tunghäftan släpper efter någon drink eller två? Nu är det fastslaget, vi blir faktiskt bättre på språk med lite alkohol i kroppen.

Forskare på universiteten i Liverpool, Maastricht och King’s College i London har tillsammans testat 50 tyska studenter vid Maastrichts universitet, som nyligen lärt sig holländska. Hälften av studenterna fick dricka alkohol och den andra hälften fick dricka alkoholfritt. Dosen motsvarade ungefär en halv liter starköl.

Därefter spelades studenternas samtal in och sedan fick holländare betygssätta deras kunskaper utan att veta vem som druckit vad. Även studenterna själva fick betygssätta sina kunskaper.

Resultatet visar att de som var alkoholpåverkade hade bättre uttal än de som var nyktra. Däremot påverkades inte studenternas egna upplevelser av hur duktiga de var.

– Det är viktigt att påpeka att de deltagarna intog en liten dos alkohol, säger doktor Fritz Renner, som var med och ledde studien i Maastricht. Högre doser av alkohol har inte samma effekt.

Så att hinka i sig öl med ursäkten att förbättra franskan fungerar inte, det kan till och med resultera i att du blir helt obegriplig på de flesta språk inklusive ditt eget modersmål.

Källa: Journal of Psychopharmacology

Följ ämnen i artikeln