Uppmaningen: Avboka inte resan till Australien

Publicerad:
Bränderna härjar i Australien – men inte hela landet är drabbat.
Foto: Siobhan Threlfall / TT NYHETSBYRÅN
Bränderna härjar i Australien – men inte hela landet är drabbat.

Resa | Australien

Turister avbokar sina resor till det eldhärjade Australien.
Även platser där det inte brinner drabbas av minskat antal turister.
Nu vill turistministern att besökarna ska sluta avboka.

Bränderna rasar i Australien och runt jorden har tv-apparater och skärmar lysts upp av lågorna under vintern. Bilder på djur som lider och människor som flyr sina hem har gett turisterna kalla fötter, och minskningen i besöksantal drabbar människor som lever på turismen, skriver tyska Deutsche Welle.

En av de drabbade är Tony Coppins som anordnar aktiviteter som att simma med delfiner på Kangaroo Island utanför Adelaide i södra Australien.

– Vi har haft hundratals avbokningar. Det har varit en mardröm. Jag har tre månaders avbokningar framför mig, säger Tony Coppins till Deutsche Welle.

Kangaroo Island drabbades av bränder i början av januari. Ön som är känd för sin biologiska mångfald drabbades hårt och en tredjedel av dess yta brann ner. Men det var bara öns västra delar, de östra delarna har varit och är fortfarande brandfria. Det är i den östra delen som turismen är centrerad, men trots detta har avbokningarna rasat in.

– Detta har skapat en sysselsättningskris på ön. Vi kan inte anställa vår tillfälliga personal, vi har mer än 30, om vi inte har bokningar, säger Tony Coppins.

Foto: Oliver_Koch / iStockphoto
Delar av Kangaroo Island har brunnit, men inte hela ön.

Inte hela landet brinner

Runt om i Australien kommer rapporter om orter drabbade av avbokningar – trots att de inte är i brandzonen.

– Jag uppmanar människor med en bokning eller som funderar på en resa att försäkra sig om att de har all fakta och inte förvärrar skadan för turistoperatörer genom att stanna borta i onödan, säger Simon Birmingham, turistminister i Australien, till Deutsche Welle.

Bland annat stora delar av västra Australien är brandfria, och den glesbefolkade delstaten ser nu en ökning i turism.

– De flesta av Australiens regioner är opåverkade och fortsätter att erbjuda turister de otroliga turismupplevelser som vårt land är känt för, säger Simon Birmingham.

Ingen avrådan att besöka landet

Svenska utrikesdepartementet har ingen avrådan från att besöka Australien. Man uppmanar däremot svenskar som befinner sig i landet att iaktta försiktighet och följa händelseutvecklingen i lokal media. Det finns även appar som kan vara till hjälpa, dels lokala myndigheters app ”Fires Near Me”, och dels UD:s resklar.

– Det är ett jättebra sätt att hålla sig uppdaterad på, att ladda ner appen och få pushnotiser om någonting händer, säger Julia Eriksson Pogorzelska, presskommunikatör på UD.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA