Kontrollen på flygplatserna avslöjar för mycket

Den nya säkerhetsutrustningen kritiseras

Publicerad:
Ny säkerhetsutrustning på amerikanska flygplatser avslöjade för mycket. Bilden visar inte den nya kroppsskannern.
Foto: Getty
Ny säkerhetsutrustning på amerikanska flygplatser avslöjade för mycket. Bilden visar inte den nya kroppsskannern.

Flygplatser

En ny kroppsskanner har testats på amerikanska flygplatser för att snabba på säkerhetskontrollen.
Resultatet överraskade alla – maskinerna avslöjade alldeles för mycket av testpersonernas kroppar.

Amerikanska myndigheten TSA (The Transportation Security Administration) testade nyligen en helt ny typ av kroppsskanner på flera flygplatser i landet. Den nya tekniken var en del i processen att snabba på säkerhetskontrollen och minska köerna, rapporterar Quartz.

Kroppsskannern fungerar på liknande sätt som de skannrar som redan är i funktion på flygplatserna. Men skillnaden är att den nya skannern, som går under namnet TAC, kan avslöja alla typer av föremål oavsett om de är gjorda av bland annat metall, plast, keramik, vätska, puder eller papper. Den ser även om ett föremål är gömt i kläderna.

Men resultatet av testerna var mycket mer avslöjande än man väntat sig. Man kunde se alldeles för mycket av människornas kroppar på ett sätt som kan vara kränkande.

Kunde se könsdelar

– Ju högre upplösning på skärmen desto värre är det. Man kan se könsdelar eller en stomipåsar, säger Jay Stanley, analytiker på medborgarrättsorganisationens ACLU till Quartz.

Tillverkaren av kroppsskannern arbetar med att ta fram ett filter som ska skydda resenärernas integritet.

Det är inte första gången som TSA är i blåsväder. När de introducerade nya kroppsskannrar mellan 2007 och 2013 kallades dessa för “virtual strip search” eftersom säkerhetspersonal kunde se både bröst och könsdelar på skärmarna. Efter starka protester från både allmänhet och bland andra ACLU togs skannrarna bort och ersattes med teknik som var mindre integritetskränkande.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA