Efter EM-succén: Rusning till Island

Av: Michal Wolski

Publicerad:
Uppdaterad:

Svenska ökningen: 30 procent ”Bjuder på ett magiskt landskap”

1 av 3 | Foto: Kari Arnason jublar efter 2–1-segern över England i åttondelsfinalen.

Islands framfart i fotbolls–EM har skapat rusning.

Nya siffror visar att svenskarna bokar resor till landet som aldrig förr.

– Vi ser en riktig EM-effekt till Island just nu, säger Karin Starkman Ahlstedt, PR- och kommunikationsansvarig på resebyrån Ticket.

LÄS VIDARE

Många har charmats av Island under fotbolls-EM. Under ledning av Sveriges tidigare förbundskapten Lars Lagerbäck tog sig landet överraskande vidare till kvartsfinal.

Framgångarna har nu gett avtryck i svenskarnas resande.

Jämfört med förra året har antalet bokningar fram till september ökat med 30 procent.

– Bokningarna har ökat i takt med Islands framgångar och många åker dit i sommar för att uppleva EM-hjältarnas sagolika land. Men det är inte främst fotbollsupplevelser som väntar de som lockas till Island efter EM. Island bjuder på ett magiskt landskap med vulkaner, varma källor och forsar, en spännande matkultur och äventyr som till exempel hästturer och valskådning, säger Karin Starkman Ahlstedt.

”Hotellen är nästan fullbokade”

Hos isländska ambassaden i Stockholm har man märkt av ett ökat svenskintresse för Island, ”många ringer oss och gratulerar till framgångarna”, och den officiella besöksstatistiken för maj i år visar en blågul ökning med 17 procent jämfört med samma period i fjol. Några siffror för juni finns ännu inte.

– Turismen till Island har ökat generellt i år och all publicitet kring EM kommer säkert påverka statistiken positivt, men det är för tidigt att dra några generella slutsatser, säger ambassadens informationsansvariga Elin Óskarsdóttir.

Hon rekommenderar dock den som planerar en resa till Island i höst att skynda sig:

– Hotellen är nästan fullbokade de närmaste månaderna, vi är ju inte en så stor ö, säger hon med ett skratt.

Publicerad: