Swing it turisten, swing it

Publicerad:
Uppdaterad:

Resa | Kanarieöarna

Här är bästa banorna på Gran Canaria

Bara du, greenen och en horisont som aldrig tar slut ... Glöm inte att packa ner golfklubborna när du åker till Kanarieöarna.
Bara du, greenen och en horisont som aldrig tar slut ... Glöm inte att packa ner golfklubborna när du åker till Kanarieöarna.

Gran Canaria är grönare än någonsin.

Vår klassiska solsemesterö satsar på golfturisterna.

Här är guiden till öns bästa banor.

En bit bort från Gran Canarias turistghetto ligger golfklubben Salobre med inbjudande banor.

Använd huvudet mer än drivern så kommer det att gå bra.

Startern och skotten Paul, en av många som gått i spansk golfexil på den soldränkta atlantön, tipsar mig inför rundan på Salobre. Banan är ett av Gran Canarias senaste nytillskott på sydkusten. En böljande grön oas i ett annars kargt och kuperat landskap, bara minuter från havet och den hektiska turistkusten.

Nya, fräscha banor

Av Kanarieöarna är det Teneriffa som under många år har haft det mest spännande golfutbudet. Gran Canaria har inte satsat speciellt mycket på att locka golfsugna turister.

Men något har hänt på vår klassiska charterö. Nya, fräscha banor har öppnat och nu finns det fler anledningar att åka till den södra delen av ön än sol, sand och bad.

Och det är inte bara golfen som har gått från klarhet till klarhet. Att Gran Canaria alltid varit vackrare än sitt rykte vet alla som någon gång lämnat Playa del Inglés semestergytter och åkt runt i inlandet.

Nära till sju pooler

Numera är grisfeststämpeln på väg att suddas ut. Nya, heta designhotell har öppnat och gastronomin når oanade höjder på spännande restauranger.

Det hektiska charterlivet på Playa del Inglés känns väldigt långt borta när vi checkar in på det svala designhotellet Salobre bara en kort bit från turistghettot. På gångavstånd har vi sju pooler, men framför allt en av öns mest spännande golfbanor.

Fastnar i kaktusen

Som alltid i Spanien försöker vi få första starttiden och här innebär det att det räcker att slå ut tio över åtta. Det är perfekt att ha banan för sig själv och slippa den värsta hettan som byggs upp redan runt tio–elva på förmiddagen. Salobre är ganska inbjudande från tee, men kan ställa till det runt greenerna som är skyddade av vatten och branta sluttningar.

Banan är starkt kuperad och upphöjda tees ger vacker utsikt. Vi följer Pauls tips om att spela strategiskt hellre än långt, och lyckas undvika de flesta vattenhindren. Några bollar borrar sig dock fast i kaktussamlingarna i den heta öknen. När rundan är avklarad framåt lunchtid väntar en skön eftermiddag vid hotellets inbjudande pooler.

Spektakulär bana

En tur västerut ligger det golfprojekt som fått golfare från hela Europa att inkludera Gran Canaria i ekvationen över vart nästa vintergolfresa ska gå, Anfi Tauro.

För att utmana populära resmål som turkiska Belek, Egypten och Tunisien krävs bra nivå på golfen. Och man får mycket och spektakulär golf för pengarna.

Ritad av den berömda bandesignern Robert von Hagge är den Arizonadoftande ökenslingan inte bara bildskön med kritvita stora bunkrar som fångar ögat från tee. Den har också kniviga greenområden och perfekt klippta grönglänsande fairways.

Giftiga utslag

Framför allt är de sista nio ett riktigt test – med raviner och vattendrag som drar till sig missriktade bollar.

– Robert von Hagge säger att vi har målningen klar, men ännu återstår att fixa till ramen. Vi har en stor tävling redan om en månad. Och i början av hösten, när ni nordbor kommer tillbaka, är allting runt omkring klart. Det blir massor av planterade träd och blommor, berättar managern Javier Suárez Fuentes när vi ses efter rundan.

Efter flera år som verksam i Arizona har han nu en golfbana på hemön som liknar det han är van vid från USA.

Redan från det ganska snälla första hålet, som tar emot golfaren med en hjärtformad green, är Anfi Tauro visuellt inbjudande.

Banan är en utmaning både för medelgolfaren och den bättre spelaren. Vissa av utslagen är riktigt giftiga, ofta spelar man med en svalkande men svårbemästrad vind att ta med i beräkningen.

En kamp mot vinden

Den tredje av de nyare banorna spelar vi en av de varmaste dagarna under vårt besök. Folk pratar mest om Meloneras sista nio. Och det är förståeligt. De möter havet, på flera av hålen spelar vi längs klippkanten med den uppfriskande vinden i ansiktet och utsikt över stranden, småbåtshamnen och havet. Alla fairways är täta och greenerna bra vid vårt besök.

På de mest minnesvärda hålen spelar vi över djupa raviner och ut mot greener som inte tillåter att man slår långt eller snett, klippkanten ligger alldeles intill.

Gått i golfexil

Fooooore! Resas reporter siktar mot stjärnorna.

Förutom nytillskotten finns förstås den gamla klassikern Bandama, Spaniens äldsta golfklubb som grundades redan 1891. Vår spelpartner på Meloneras, tyska Birgitte som gått i golfexil på ön, kvittrar som en kanariefågel när vi diskuterar vilken bana som är bäst.

– Hålen mot havet är fina och dramatiska här, men ingenstans är det vackrare än i Bandama. Det är dessutom den enda banan med nitton hål, vi brukar säga att kratern är det nittonde, säger hon och skrattar.

Oavsett vilken bana man tycker mest om har våra andra klassiska vintergolfresmål fått en värdig utmanare. Gran Canaria slår tillbaka.

Golfarens guide till Kanarieöarna!

Ladda ner resguider till Kanarieöarna!

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN