Det här gäller om du blir sjuk innan resan

Sjuk under resan eller på semester? Så går du bäst tillväga vid om resan inte blir av

Uppdaterad 2019-01-29 | Publicerad 2018-12-13

När det blir kallt, grått och slaskigt lämnar många Sverige för sol och bad. Samtidigt tycks var och varannan ha drabbats av influensa eller vinterkräksjuka. Vad händer med resan om man blir sjuk och kan man få pengarna tillbaka? Vi reder ut.

Mitt i semesterpeppen fasar många för det som inte får hända: att resan inte blir av. I värsta fall blir man dessutom av med både möjligheten till semester, och pengarna man lagt ut på den.

Oavsett om resan stoppas till följd av dödsfall, sjukdom eller en förändrad jobbsituation omfattas inte resor och boende av ångerrätten, som annars gäller i 14 dagar när man handlar på nätet eller telefon. Det innebär att ingen lag står på konsumentens sida oavsett vilken oförutsägbar händelse som har hänt. I stället är det konsumentens eget ansvar att ha en ”plan b” som är anpassad efter sina önskemål.

Om du blir sjuk innan resan

  • ... och saknar avbeställningsförsäkring från resebolaget liksom privata försäkringar finns det dessvärre ingen möjlighet att få pengarna tillbaka om resan inte blir av.
  • ... och har köpt resebolagets avbeställningsförsäkring kan du ha rätt till en del av pengarna tillbaka.
    – Det är olika beroende på hur lång tid i förväg man bokar av, och det måste alltid finnas ett läkarintyg, säger Barbro Holmberg, informatör vid resebolaget Ving.
    Men villkoren skiljer sig resebolag emellan.
    – Om en kund är sjuk innan resan och ändå reser iväg gäller inte vår reseförsäkring. Däremot kan kunden i vissa fall få ersättning via sin hemförsäkring med ett läkarintyg, säger Adam Györki, presskontakt på resebolaget TUI och tillägger:
    – Vår försäkring börjar gälla först vid avresan.
  • ... och har en hemförsäkring men saknar avbeställningsförsäkring kan du i vissa fall få tillbaka en del av resekostnaderna, och ibland till och med berättigas en ersättningsresa. Villkoren varierar dock mellan försäkringsbolagen där avbeställningsskyddet oftast erbjuds i en utökad reseförsäkring. I vissa utökade hemförsäkringar kan du även få ersättning om ditt djur blir plötsligt sjuk och resan därför måste ställas in, förutsatt att djuret är försäkrat hos bolaget.
Sjuk innan resan – det här gäller om du vill ha pengar tillbaka.

Om du blir sjuk under resan

  • ... och är helt oförsäkrad kan du som är EU-medborgare få akutsjukvård om du befinner dig i ett land som är medlem i EU, oberoende av vilka privata försäkringar man har. Befinner man sig utanför EU blir allting svårare. Reseskyddet i hemförsäkringen täcker kostnader för vård, och eventuella merkostnader för resa och logi till följd av olycksfall och plötslig sjukdom.
    – Om man är på resa utanför EU och råkar ut för någonting måste de kostnaderna, om man saknar hemförsäkring, med andra ord betalas ur egen ficka. Och det kan vara stora summor – sjukhusvistelser är dyra i många länder och ett ambulansflyg från Thailand kan exempelvis kosta över 700 000 kronor. Det här är ett av många skäl till varför det är mycket viktigt att alla har en hemförsäkring, säger Osvald Wiklander, pressansvarig vid If, till Aftonbladet.
  • ... och har en hemförsäkring kan du få hjälp vid olycksfall och plötsliga sjukdomar. Var du dock redan sjuk innan du åker och symptomen har blivit värre, kan det bli svårt att få ersättning via hemförsäkringen.
    – Man kan inte försäkra något som redan hänt eller något som med stor sannolikhet kommer att hända. Reseskyddet i hemförsäkringen gäller för olycksfall och plötsliga sjukdomar, man får alltså inte ersättning för sådant man redan drabbats av innan man åker iväg, säger Osvald Wiklander.

Tänk på att

  • ... besöka en läkare på resmålet och be om ett intyg i de fall dina symptom har blivit värre alternativt att du skadats eller blivit sjuk. Bland annat Ving och Folksam erbjuder ersättning om man missar semester till följd av sjukdom eller olycka.
  • ... kolla igenom dina försäkringar, deras regler och villkor innan du bokar resan.
  • ... boka om- och avbokningsskydd via resebolaget i samband med resebokningen. Det är enda tillfället att ta del av resebolagets försäkring, som oftast är väldigt generös.
  • ... meddela att du har blivit sjuk, annars kan du missa din chans att få resan återbetald.
    – Först och främst måste du gå till läkaren eftersom du måste ha ett läkarintyg som bekräftar att du är sjuk. Sen hör du av dig till oss innan du åker. Man kan inte bara utebli utan man måste höra av sig innan resan skulle avgå, säger Barbro Holmberg vid Ving.

Vad är ditt råd inför utlandsresan?

Det är viktigt att läkaren är noga och beskriver detaljerande i intyget.
– Ett väldigt vanligt misstag är att man inte tar sig till en läkare över huvud taget. Det uppmanar vi alla som drabbas av sjukdom att göra. Har man väl gjort rätt och tagit sig till en läkare ska man be läkaren detaljerat beskriva vad som har hänt och vilka konsekvenser det har för semestern, säger Adam Györki.

– Jag tycker man ska vara väldigt noga med att se över sina försäkringar innan man ger sig ut på en resa så att man verkligen har en försäkring som gäller. Gå igenom ditt försäkringsskydd så man inte upptäcker när man redan har åkt att man inte har en gällande reseförsäkring för då kan det bli väldigt, väldigt dyrt. Att resa helt oförsäkrad skulle jag direkt avråda från att göra, säger Barbro Holmberg.

Här hittar du alla våra härliga
reseguider!

Följ ämnen i artikeln