Djurgården i Stockholm – den ultimata guiden

Publicerad 2020-04-20

Den gröna oasen mitt i Stockholm är fylld av aktiviteter.

Museer, parker och idylliska uteserveringar – på Djurgården finns allt du behöver för en härlig helg i huvudstaden.

Djurgården.

Folkhälsomyndigheten avråder för tillfället från resor inom Sverige, med anledning av covid-19.

Flera av platserna i artikeln har tillfälligt stängt på grund av viruset. Se öppettider på respektive hemsida och håll dig uppdaterad på Folkhälsomyndigheten.se.

Djurgården är kanske inte så stort – men fyllt av aktiviteter och sevärdheter.

Här listar vi allt vad ön har att erbjuda.

Skansen

Skansen är världens äldsta friluftsmuseum och en av Sveriges mest populära turistattraktioner. Här går man bland gamla hus och djur som älgar och björnar, och lär sig både om svensk historia, hantverk och traditioner.

Varje sommar arrangeras här även det populära programmet Allsång på Skansen. 2020 sänds dock programmet utan publik.

 

Gröna Lund

Gröna Lund är Sveriges äldsta tivoli med hela 30 olika adrenalinhöjande attraktioner.

Nöjesparken har något för såväl stora som små, rädda som modiga: allt från fartfyllda bergochdalbanor, läskiga frittfall och det klassiska lustiga huset – som faktiskt slog upp portarna så tidigt som 1927.

 

Junibacken

Här kan du bland annat uppleva Pippi Långstrumps hem Villa Villerkulla, barnteater, sagotorg, sång, musik och utställningar.

Och självklart även sagotåget med Astrid Lindgrens fantastiska figurer.

Dessutom kan du stöta på en rad andra kändisar som Alfons Åberg, Pettson och Findus, Vilda Bebin och Max.

 

Djurgårdsfärjan

Båtturen mellan Slussen och Djurgården tar bara ungefär 10 minuter men är en upplevelse i sig. Här ser du Stockholm från sin kanske vackraste sida – allt som behövs är ett sl-kort.

 

Djurgårdsfärja på väg mot Slussen, i bakgrunden Kaknästornet och Gröna Lund.

Kärleksstigen

Varför inte ta en romantisk promenad längs med Djurgårdens vackra natur?

Kronprinsessan Victorias och Prins Daniels kärleksstig är 390 meter lång och går mellan Djurgårdsbrunnskanalen och pumphuset i södra Isbladskärret. Här har du god chans att uppleva en omväxlande natur mitt i stan – med vild barrskog, vacker ädellövskog och jätteekar. Dessutom finns det många vilda fågelarter i området.

Abba The Museum

”Walk in. Dance out.”

Det är Abbamussets slogan. Här blandas sjuttiotalskostymer, klassiska diskotoner med historien om Abbas framgångsrika karriär. Här kan du också virtuellt prova stjärnornas kostymer, sjunga, mixa originalmusik – och bli den femte medlemmen i Abba genom att stå på stora scenen tillsammans med avatar-versioner av medlemmarna.

Kostymer från Mamma Mia filmen i utställningen "Mamma mia! Behind the movie magic".

Nordiska museet

Nordiska museet är Sveriges största kulturhistoriska museum och berättar om hur människor i Norden bott, ätit, klätt sig och firat sina traditioner från 1500-talet och framåt.

Museet är byggt som ett nordiskt renässansslott och byggnaden är en upplevelse i sig.

 

Liljevalchs

Vid konsthallen Liljevalchs visas minst fyra stora utställningar om året i Stockholms kanske vackrasta utställningsmiljö.

Hallen ligger i kvarteret Konsthallen på Södra Djurgården

 

Prins Eugens Waldemarsudde

Waldemarsudde, som ursprungligen var hem åt prins Eugen (1865-1947), är idag ett av Sveriges mest besökta konstmuseer. I den stora vackra vita byggnaden hittar du prinsens verk, men också en rad andra högklassiga utställningar.

Prins Eugens Waldemarsudde 

 

Thielska galleriet

Thielska Galleriet är ett konstmuseum på Blockhusudden på södra Djurgården i Stockholm. Galleriet innehåller finansmannen och konstsamlaren Ernest Thiels samling verk av huvudsakligen svenskt måleri från tiden omkring 1900. I parken utanför finns skulpturer av bland andra Auguste Rodin, Tobias Sergel och Gustav Vigeland.

 

Spritmuseet

Det här är ett museum om den svenska alkoholkulturen. Förutom flera temporära utställningar finns den den bestående ”Dryckeslandet Sverige”, som sätter fingret på några företeelser som många har erfarenhet av vare sig man dricker eller inte: snapsvisor, normer, attityder och värderingar.

Här kan man delta i provsmakningar av exempelvis gin eller amaronevin, men också äta och dricka gott i den hyllade museirestaurangen. 

Vasamuseet

Vasamuseet är Skandinaviens mest besökta museum med över en miljon besökare årligen. 1600-talsskepp bär på massor av svensk historia, det är unikt att ett sådant här gammalt träfartyg bärgats och restaurerats. På museet finns elva olika utställningar som berättar om livet ombord på båten.

Vasamuseet är Skandinaviens mest besökta museum.

Cirkus

Cirkus på Djurgården invigdes den 25 maj 1892 för att inhysa dåtidens stora cirkus-sällskap. I dag är Cirkus ett allaktivitetshus med evenemang som konserter, shower, tv-inspelningar, galamiddagar, konferenser och framförallt teater- och musikalföreställningar.

 

Djurgårdskyrkan

Djurgårdskyrkan byggdes 1828 och har under åren fungerat som både skola och kolerasjukhus. Här arrangeras idag gudstjänster, teologiska samtal och konstutställningar året runt. Under sommaren förvandlas kyrkans trädgård till ett kafé där det erbjuds konserter, allsång, föredrag, gudstjänster och konstutställning. 

 

Rosendals trädgård

I Rosendals Trädgård kan du se och lära om biodynamisk odling av grönsaker, blommor och frukt, handla plantor och krukor, se utställningar, gå kurser eller bara njuta på en filt under ett äppelträd.

I ett av växthusen ligger det populära kaféet där det serveras bakverk och smörgåsar. På uteserveringen hittar du även en trädgårdsbar med allt från vin till latte, mackor och lättare mat.  

 

Kaféer och restauranger

På Djurgården finns dessutom gott om kaféer, restauranger och några av stans mest idylliska uteserveringar. Så efter alla sevärdheter kan du enkelt njuta av glass, en kall öl eller fina måltider på bryggor eller i blommande trädgårdar.

 

Oaxen Krog är en av alla restauranger på Djurgården.

LÄS VIDARE