Nu blir högsta (sop)berget vitt som snö igen

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-02-09

Mount Everest – gnistrande vit snö, makalösa vyer och häftiga naturupplevelser. Men 40 år av nedskräpning har smutsat ner bilden av världens högsta berg. Nu väntar en storstädning.

Folk vill inte komma hit om Everest är ett sopberg, säger Sherpan Wongchu som är på besök i Sverige för att berätta om det största städprojektet av Mount Everest någonsin.

I dag strömmar varje år 30 000 turister till Sagarmatha nationalpark vid foten av världens högsta berg. Hundratals klättrare försöker nå toppen under den korta säsongen från mitten av mars till slutet av maj.

Äventyrarna transporterar tonvis med utrustning, som ända sedan de första expeditionerna, för nästan 100 år sedan, ökat på sopberget.

Nu hotar skräpet att skrämma bort klättrarna och turisterna till den grad att Nepals myndigheter insett att landets viktigaste inkomstkälla är hotad. Detta trots att både turister och det lokala sherpafolket har försökt ta itu med problemet i åratal.

Flera ton släpas ner

En som både sett och levt med skräphotet under hela sitt vuxna liv är Sherpan Wongshu, en av Nepals främsta städivrare och eldsjälen bakom jätteprojektet Save Everest 2011 – Rädda Everest 2011.

Förra året släpades 1 500 kilo skräp ner från berget. I år räknar man med att ytterligare åtta ton syrgastuber, tält och klätterutrustning forslas bort, samt en och annan död människokropp.

– Det här är bara en början, men man måste börja någonstans. Det var säkert nedsmutsat här i Stockholm för 150 år sedan, men ni bestämde er för att göra något åt saken, säger Wongshu Sherpa.

Först på toppen

Renata Chlumska besteg Mount Everest 1996 som första svenska kvinna. Hon brinner också för städprojektet.

– Miljön är fantastisk där och från toppen av berget kan man se jordens krökning med blotta ögat. Man inser att vi människor är väldigt, väldigt små, säger Renata.

Hon har deltagit i städexpeditioner tidigare, men de var småskaliga och mest för att dämpa de enskilda klättrarnas dåliga samvete.

– De finns så många anledningar att besöka Mount Everest och Nepal. Kulturen, historien, alla tempel och de härliga människorna. Det är också klättringens Mekka. Det genomsyrar luften för den som kommit till Mount Everest för att vandra eller bara titta på berget.

”Skräp som legat i 40 år”

Men den vackra och mäktiga naturen blir för varje år mindre och mindre bildskön. Och det beror inte bara på att mer skräp forslas till berget. Klimatförändringarna har fått isen och snön att smälta. Gammalt skräp som legat gömt i årtionden kommer upp till ytan.

– Jag har sett saker som legat där i 40 år, säger den legendariske Mount Everestklättraren David Breashears.

David har bestigit berget fem gånger och är en av flera Mount Everestklättrare som sluter upp bakom storstädningen. Svenskarna Fredrik Sträng, som besteg berget 1996, och Lars Cronlund, som intog toppen 1991, är ytterligare två.

Tillsammans med Wongshu Sherpa hoppas de att Mount Everest en dag ska vara rent och snyggt. Och att lokalborna på egen hand, utan pengar från utlandet, ska kunna ta emot alla de tiotusentals turister som längtar till världens tak utan att så mycket som ett kolapapper lämnas kvar.

Följ RESA på Facebook – klicka här och titta in!

Johan Söderlund