”Paris är sååå romantiskt”

Uppdaterad 2019-07-18 | Publicerad 2009-03-27

Eiffeltornets höjdarkrog lockar kärlekspar – med även notan når höga hojder

Det finns många perfekta platser för en kärleksmiddag. Men ingen når samma höjd som Le Jules Verne i Paris.

Eiffeltornets gourmetrestaurang 123 meter ovanför marken är som gjord för romantikhungriga.

Det är alltså inte förvånande att majoriteten av gästerna är par som sitter tätt, tätt tillsammans.

– Vi bokade redan för tre månader sedan för att vara säkra på att få ett bord, säger det amerikanska paret Nancy och Scott Young som är våra närmaste bordsgrannar.

De kommer från Charlotte, North Carolina, och är i Europa för första gången. Under hela middagen uppträder de som förälskade ungdomar, med blickar och beröringar.

– Vi firar vårt 30-årsjubileum som gifta, säger Nancy med ett fniss.

– Paris är så romantiskt.

”Hoppas tornet inte välter”

Jovisst, en vackrare utsikt över kärlekens stad är svårt att finna. Från våra bord kan man se ut över hela Paris. Floden Seine som glittrar i solen, boulevarderna, de pampiga monumenten. Så här från här ovan med alla människorna ser den franska huvudstaden ut som en myllrande myrstack.

– Det måste vara fantastiskt vackert på kvällen med alla lyktor, säger bordsgrannarna som sitter på vår andra sida, även de ett amerikanskt par på Europaresa.

De heter Linda och Bob Stulberg och kommer från Detroit. Inte lika romantiska. De reserverade samma förmiddag.

– Perfekt. När vi kom hit upptäckte vi att vi nu slipper köa för att komma upp i tornet, säger Bob Stulberg.

– Det är så otroligt mycket folk som ska upp annars. Hoppas bara att tornet inte välter.

Ryckte upp sig

När Frankrikes mest berömda stjärnkrögare Alain Ducasse tog över Eiffeltornets restaurang Le Jules Verne för ett år sedan var förväntningarna mycket högt ställda. Hela Frankrikes ära stod på spel. Eiffeltornet är ju Paris symbol.

Inför nyöppningen genomgick den anrika men slitna restaurangen en total ansiktslyftning. Inredningen är nu i modern design. Men framför allt köket fick en rejäl uppryckning. Under ledning av restaurangens nye chefskock Pascal Féraud serveras nu mat från det moderna franska köket.

Vi väljer den färdiga trerättersmenyn. Förättssalladen på kyckling och färsk sparris med tryffelsky är fantastiskt läcker. Smakerna exploderar i munnen, tungan knorrar sig av lycka.

Saftig nota

Huvudrättens annorlunda biffgryta som är mitt val, liksom fiskrätten som fotograf Stefan väljer, får visserligen mer än godkänt i betyg. Men som så ofta är det förrätten som överraskar mest.

De utvalda vinerna till menyn gör dock sitt till och lyfter upplevelsen till minst 123 meter ovan marken.

Det negativa är priset.

Det är väldigt högt, även för att vara i Frankrike. Vår trerätterslunch med tre glas vin kostar totalt tretusen kronor för två personer. Om vi ätit på kvällen hade priset blivit mer än dubbelt så högt.

Kolla in specialsidan om
Paris

Följ ämnen i artikeln