Verklighetens Tatooine – här finns platserna

Publicerad:
Flera av inspelningsplatserna från Star Wars finns kvar i Tunisien.
Foto: Lukasz Janyst/Simon Speakman
Flera av inspelningsplatserna från Star Wars finns kvar i Tunisien.

Star wars

I en galax långt långt borta ligger Tatooine, planeten där Anakin Skywalker växte upp som slav i Star Wars-filmerna. Men verklighetens Tatooine är lite enklare att nå. I östra Tunisien är många av inspelningsplatserna fortfarande intakta, och möjliga att besöka.

Planeten Tatooine i Star Wars är inte en speciellt trevlig plats, där växer både Anakin och Luke Skywalker upp bland slavhandlare och sand. Verklighetens Tatooine, döpt efter den tunisiska staden Tataouine, ligger på en nästan lika karg plats: Saharaöknen i östra Tunisien. Och än i dag går det att besöka staden Mos Espa och Lars hem vars inspelningsplatser fortfarande är intakta.

Foto: Lukasz Janyst
Verklighetens Mos Espa går att besöka.

Räddades av fansen

Utanför staden Nefta ligger den lilla kupolen som var ingången till hemmet där Luke Skywalker växte upp – I dag kallad ”Lars homestead” efter familjen Lars som har kopplingar till både far och son Skywalker. Sedan den först byggdes 1976 har byggnaden varit nära att förfalla för att sedan återuppbyggas flera gånger, skriver Atlas Obscura. Då, på 70-talet, byggdes filmen för att vara med i ”Star Wars: Episod IV – Ett nytt hopp”. Sedan dröjde det till år 2000 innan byggnaden renoverades, då för att vara med i Star Wars: Episod II – Klonerna anfaller” när Anakin Skywalker åker till sin hemplanet för att söka efter sin mor. Efter det har inte inspelningsplatsen använts i någon av Star Wars-filmerna, men byggnaden har ändå återuppbyggts ännu en gång. Det hårda klimatet och det faktum att byggnaden ligger rätt långt från annan civilisation sliter på kupolen, men år 2012 renoverades den en tredje gång, denna gång av inbitna fans som ville rädda den ikoniska byggnaden.

Foto: Simon Speakman Cordall/REX / TT NYHETSBYRÅN
Lars homestead har renoverats av fans.

I dag går det att ta sig till byggnaden från staden Nefta. Det kan vara bra att åka på en guidad tur då den ligger mitt i öknen, men det går även att hyra en fyrhjulsdriven bil och ta sig ut till byggnaden själv. Men försök inte gå in i Lars hem, för hemmet under marken är inspelat långt bort, i dagens Hotel Sidi Idris i Matmatat-Al-Qadimal i Tunisien, där det går att bo i några nätter om man fortfarande inte fått nog av Star Wars.

Gå på gatorna där Anakin växte upp

En annan inspelningsplats från Star Wars-filmerna ligger bara en halvtimme från Lars homestead. Mos Espa är staden där Anakin Skywalker växer upp och som syns i de senare filmerna, främst i ”Star Wars: Episod I – Det mörka hotet”. I filmerna är Mos Espa en stad fylld av diverse olika utomjordingar och liv, och många av byggnaderna från inspelningsplatsen är bevarade, skriver Atlas Obscura. Trots att inspelningsplatsen inte byggdes för att vara permanent så står den kvar, och den är ett populärt besöksmål bland inbitna Star Wars-fans.

1 av 3 | Foto: Perszing1982 / iStockphoto
Här spelades många scener från Star Wars in.
Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA