Huvudstaden som blir mer och mer populär

Lokalbons tips till Rumänien

Bukarest är en livlig stad med mycket människor.
Bukarest är en livlig stad med mycket människor.

Allt fler vill åka till lite mer annorlunda resmål, som Rumäniens huvudstad Bukarest. Enligt Horatiu Horvat som bor i landet är Bukarest ett perfekt resmål för den som reser med liten budget.

– Jag är väldigt fäst vid Rumäniens natur, väder, människor och såklart maten, säger han.

Resorna till Rumäniens huvudstad Bukarest blir allt mer populära. I höst har bokningarna ökat med 179 procent jämfört med förra året, enligt statistik från Ticket. En anledning kan vara att människor vill uppleva någonting nytt men samtidigt inte flyga allt för långt bort. Om man redan har besökt de klassiska weekendstäderna Berlin, Paris och London så är det lite mer udda resmål i Europa som lockar, dessa kallas även ”second cities”.

– Även om Amsterdam är det mest bokade resmålet i höst är det spännande att se så många mer oväntade platser klättra upp på topplistan. Älskade klassiker är alltid härligt, men det är också otroligt roligt att svenska resenärer söker sig utanför de allra mest välbesökta städerna, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket.

”Lilla Paris” ökar mest

Det resmål som ökat mest i år är Bukarest, som ibland kallas för Lilla Paris. Där finns historia, mysiga kaféer, spännande matupplevelser och ett pulserande nattliv. Horatiu Horvat har bott i Sverige, men sedan 9 år bor han i Rumänien.

– Det gör mig glad att intresset för Rumänien har ökat och jag hoppas att detta ska förbättra bilden av landet, säger Horatiu Horvat.

Horatiu försökte starta en resebyrå i Bukarest för fem år sedan, men upplevde då att bilden av Rumänien gjorde att satsningen inte lyckades. Sedan dess har bilden av landet blivit mer positiv, menar han.

Horatiu Horvat planerar att starta sin resebyrå igen i framtiden.
Horatiu Horvat planerar att starta sin resebyrå igen i framtiden.

Vacker arkitektur och pulserande nattliv

Horatiu bor i Brasov i Transsylvanien, tre timmar med bil från Bukarest. Men han har en syster som bor i Bukarest, och där har han spenderat sommarlov och vinterlov i ungdomen. Resten av hans familj bor i Sverige, men han valde att flytta tillbaka till Rumänien efter en tid i norr.

– Jag är väldigt fäst vid Rumäniens natur, väder, människor och såklart maten, säger Horatiu.

En av sakerna som lockar mest med Rumänien och Bukarest tror Horatiu är priserna.

– Rumänien och dess huvudstad är betydligt mycket billigare än många av de mer välbesökta städerna i Europa, så Bukarest är ett perfekt resmål om du planerar en budgetresa.

Det bästa med landet är dock inte priserna, utan arkitekturen, den charmiga gamla staden och det pulserande nattlivet enligt Horatiu. Han tycker dock inte att den som söker efter lugn ska resa till Bukarest, som är en livlig stad full av människor och bilar.

– Om du vill åka tillbaka 200 år i tiden borde du åka till Viscri. Där kan du besöka en autentisk fårbondgård där du kan äta ekologisk mat och dricka rumänskt vin.

 Horatiu Horvat tycker extra mycket om gamla staden i Bukarest.
Horatiu Horvat tycker extra mycket om gamla staden i Bukarest.

Horatius bästa tips till Bukarest

 • Bästa sevärdheterna
  Gamla staden är Bukarest hjärta. Där finns det historiska byggnader, restauranger och nattklubbar. Ta dig tid att vandra runt i området och ta en drink eller två på kvällen.
  Parlamentspalatset är Bukarest största byggnad och dess arkitektur är fantastisk.
  Arcul de Triumf är också ett känt landmärke i Bukarest. Det byggdes 1878 för att fira Rumäniens självständighet och dess nuvarande form färdigställdes 1936.
 • Bästa restaurangerna
  Hard Rock Café passar den som gillar internationell mat. I gamla staden finns Biutiful Downtown där de har goda hamburgare, och Sara Restaurant har god pasta och pizza.
 • Bästa tiden på året för ett besök
  Hela Rumänien är vackert på hösten, men Bukarest är ännu vackrare på våren och sommaren.
 • Andra platser att besöka
  Sinaia, Sighisoara och Sibiu. Eller Brasov på hösten, det är otroligt.
Horatiu Horvat tycker att Brasov är Rumäniens vackraste stad.
Horatiu Horvat tycker att Brasov är Rumäniens vackraste stad.

Här är höstens reseraketer

 1. Bukarest, + 179 procent
 2. Hamburg, + 129 procent
 3. Tokyo, + 114 procent
 4. Manila, + 109 procent
 5. Hanoi, + 69 procent
Publisert:

LÄS VIDARE