Bonifacio – här är staden på klippan

Bonifacio kallas även staden på klippan.
Bonifacio kallas även staden på klippan.

På Korsikas sydligaste spets ligger spektakulära Bonifacio.

Staden balanserar på en klippa intill stup som går rakt ner i havet.

Här är några tips inför besöket till staden på klippan.

På en klippa över havet ligger franska Bonifacio. Havet har nött klipporna under stadens byggnader så att husen hänger dramatiskt över vattnet, och det är inte svårt att förstå varför staden på Korsika har fått smeknamnet ”Staden på klippan”. Den befästa gamla staden, hamnen, vandringslederna och närheten till vackra stränder lockar turister, framför allt de från Frankrikes fastland.

Bonifacio ligger ute på en udde.
Bonifacio ligger ute på en udde.

Dramatiska vyer och smala gränder

Trots dess smeknamn så ligger faktiskt inte hela Bonifacio på klippan på södra Korsika, utan en majoritet av stadens invånare bor nedanför klippan intill en fjord. Där finns också stadens hamn som är fullspäckad med uteserveringar och restauranger. Från hamnen går färjor som kan ta besökare till närliggande Sardinien på mindre än en timme.

Uppe på klippan ligger den befästa gamla stadsdelen där butiker och restauranger trängs i smala gränder. Husen är dessutom placerade hela vägen ut till klippkanten och från dessa får du en riktigt dramatisk utsikt. Men om du är rädd för höjder så kanske du ska hålla dig en bit bort från kanten.

Från den gamla staden går en trappa hela vägen ner till havet. Trappan är uthuggen ur kalkstenen och bär namnet ”Kungen av Aragoniens trappa”.

Många av byggnaderna i Bonifacio står nära stupet.
Många av byggnaderna i Bonifacio står nära stupet.

Nära till stränder och vandring

Om du mot förmodan skulle tröttna på Bonifacio så finns det en hel del att hitta på i området, bland annat ligger flera vita stränder nära staden. Det finns också ett antal vandringsleder på ön. Den som vill ha någonting lite enklare kan testa leden ”Plateau de Coscione” där vandrare bland annat kan få se hästar och grönskande ängar. Vill du ha en större utmaning kan du vandra upp till Uomo di Cagna, där en märkligt balanserande stenformation är målet. Men utsikten uppe från höjden på 1 200 meter är inte dålig den heller.

Uomo di Cagna bjuder på märkliga stenformationer.
Uomo di Cagna bjuder på märkliga stenformationer.

Det går även att dyka eller snorkla utanför staden, eller varför inte ta en promenad längs kusten för att se staden från avstånd? Sist men inte minst är Bonifacio känd för kyrkogården Cimetière Marin, kyrkogården vid havet. Den katolska kyrkogården ligger längst ut på klippan som huserar Bonifacio, och bjuder även den på slående utsikt.

Binufacio är nästan mer spektakulär från avstånd.
Binufacio är nästan mer spektakulär från avstånd.
Publisert:

LÄS VIDARE