Hit reser svenskarna för att förlänga sommaren

Billigare resor under sensommaren

Publicerad 2019-08-02

Hit reser svenskarna helst i augusti och september.
Hit reser svenskarna helst i augusti och september.

Sommaren rör sig mot sitt slut och mångas semestrar är över. Men misströsta inte, än finns det möjligheter för äventyr. Så väljer svenskarna att förlänga sommaren med resor i augusti och september.

När man pratar om sommarresor tänker många på resor i juli månad. Men att åka bort i augusti eller september kan vara billigare, svalare och så kan du få en större del av turistorten för dig själv utan att behöva trängas med andra semesterfirare. Så om du har någon dag över från semestern kan du göra som många andra redan gjort, och förlänga sommaren med en weekendresa.

Städerna som toppar bokningarna

En storfavorit bland svenskarna är den tjeckiska huvudstaden Prag. Staden som är känd för sina gamla byggnader, broarna över floden och ölen har lockat besökare hela sommaren. I augusti och september har bokningarna till Prag ökat med 21 procent jämfört med förra året och när det kommer till reguljärflyg ligger staden i topp på bokningslistan.

– Prag har toppat listorna under i stort sett hela sommaren. Att resa till prisvärda länder med mycket att upptäcka är något svenskarna verkligen tagit till sig, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia, i ett pressmeddelande.

Prag är ett populärt weekendresemål.
Prag är ett populärt weekendresemål.

Andra resmål som lockar är Alicante och Palma de Mallorca, som ökar med 18 respektive 21 procent. Den spanska värmen som håller sig in på hösten gör landet till en favorit, och Barcelona kommer på en andraplats efter Prag när svenskarna ska boka reguljärflyg.

– Intresset för weekendresor har varit väldigt stort under sommaren och det är kul att se att det fortsätter. Europa är ju som en stor gottepåse med en massa länder att välja och vraka mellan. Vi ska verkligen vara tacksamma över att ha sådan närhet till så många länder, det är verkligen inte alla som har det, säger Lina Eklund.

Resorna till Palma de Mallorca ökade med 21 procent i år.
Resorna till Palma de Mallorca ökade med 21 procent i år.

Bokningarna till grekiska ön ökar med 219 procent

Destinationer som Kos, Chania och Rhodos i Grekland ligger också högt på bokningslistorna. Men störst ökning har bokningarna till ön Korfu stått för, med hela 219 procent.

Korfu, som heter Kerkyra på grekiska, ligger i norra joniska havet nära Albanien. Ön ligger lite längre norrut än många av Greklands andra öar och är därmed både regnigare och mer grönskande. Kanske är det den gröna naturen i kontrast till det turkosa havet som lockar? Oavsett om du föredrar det grönare Korfu eller det torrare Kreta, så är Greklands klimat perfekt för ett besök under sensommaren.

– Mitt bästa sensommartips är Parga på grekiska fastlandet som är ett fantastiskt resmål med en trygg och romantisk atmosfär. Här finns massor av spännande utflykter, mysiga tavernor och både små och stora stränder. Hit kan man åka en bit in i september. Man åker hit med reguljärflyg som bokas som en charterresa och det är Preveza som är flygplatsen. Inte långt bort ligger även Lefkas så vill man kombinera två pärlor är detta ett fantastiskt tillfälle, säger Lina Eklund.

Korfu är en grönskande grekisk ö vid gränsen till Albanien.
Korfu är en grönskande grekisk ö vid gränsen till Albanien.

Här är de mest bokade destinationerna med avresa i augusti och september

Mest bokade resmål med reguljärflyg

 1. Prag (5)
 2. Barcelona (3)
 3. Malaga (1)
 4. London (2)
 5. Rom (4)
 6. Palma de Mallorca (9)
 7. Paris (6)
 8. Alicante (ny!)
 9. New York (8)
 10. Lissabon (ny!)

Mest bokade charterdestinationer

 1. Palma de Mallorca (1)
 2. Rhodos stad (3)
 3. Chania (2)
 4. Larnaca (4)
 5. Split (5)
 6. Antalya (6)
 7. Kos stad (8)
 8. Preveza (7)
 9. Korfu (ny!)
 10. Zakynthos (10)

Mest bokade sista minuten-resor

 1. Palma de Mallorca (2)
 2. Rhodos stad (3)
 3. Chania (1)
 4. London (4)
 5. Larnaca (6)
 6. Split (7)
 7. Antalya (9)
 8. Prag (8)
 9. Rom (ny!)
 10. Nice (ny!)

LÄS VIDARE