Fira påsk i ett grannland i år

Spännande påsktraditioner i Norge och Danmark

Publicerad:
Uppdaterad:
Upptäck nya spännande påsktraditioner i Norge i Danmark.
Foto: Getty
Upptäck nya spännande påsktraditioner i Norge i Danmark.

Fira påsk - tips för påskhelgen

Häxor, äggjakt, påskbuffé och godis i mänger.
Det finns ganska många påsktraditioner som förenar skandinaverna – men även en del spännande skillnader.
Fira påsken i Danmark med ”skitiga ägg” eller i Norge med apelsinbonanza.

Påsken är en perfekt reshelg med två extra lediga dagar. Om du har ett jobb där man jobbar halvdag på skärtorsdagen får du ytterligare lite ledighet.

Statistik från onlineresebyrån Ebeach visar att endast en av tio svenskar vill fira påsk hemma. Helst vill vi resa till sol och värme. Men eftersom väderprognosen lovar mycket sol både här hemma och i Norge och Danmark kan en tripp till ett grannland kännas precis lagom för en långhelg. Dessutom är det lätt att ta sig med tåg till Oslo och Köpenhamn.

Det finns mycket som förenar oss skandinaver när det gäller traditioner i påsk. Förutom att påsken är en kristen storhelg så handlar det även om att familjer samlas, god mat, påskägg och godis. I alla länderna gömmer påskharen ägg med godis åt barnen. Men det finns några saker som säkert överraskar en och annan. SAS har listat de mest spännande skandinaviska traditionerna.

Foto: Getty
Många norrmän åker till sin hytte med familj och vänner för att fira påsk.

Norge

 • Norrmän tillbringar gärna påsken i en hytte tillsammans med vänner och familj. Här åker de turskidor med ryggsäcken fylld med turchokladen Kvikk lunsj och apelsiner.

 • Det är också vanligt att grilla korv i snön medan man är ute.

 • Under påsken äter norrmännen totalt 20 miljoner apelsiner, vilket motsvarar fyra stycken per person, i snitt.

 • Många ordnar informella tävlingar i skidhopp och längdåkning där man tävlar mot grannarna i stugan bredvid om att vinna roliga priser.

 • Kriminalhistorier i både bok- och tv-form och frågesporter är också en del av den norska påsktraditionen.

Källa: SAS

Foto: Getty
Ett tips för Danmarksresan i påsk: upptäck vackra Jylland med sina vita sanddyner under påsken.

Danmark

 • I Danmark handlar det om för barnen att få så många påskägg som möjligt.

 • Ända sedan 1500-talet har de därför skickat påskbrev, så kallade ”gækkebrev”, med lustiga meddelanden till vänner och familj. Om man kan gissa vem avsändaren är så får man ett påskägg.

 • Under påsken öppnar många utställningar på konstgallerier, där visas allt som har producerats under vintern. Det är därför en tradition för många danskar att besöka olika konstgallerier under påsken.

 • Danskarna älskar sin påskefrokost, (påsklunch) och den varar ofta hela dagen. Till lunchen serveras det ofta sill, leverpastej med bacon, fiskfilé, rökt lax, köttbullar och rågbröd, till det dricks det ofta öl och snaps. En klassisk dansk maträtt till påsken är ”Skidne ägg”, vilket består av kokta ägg i
  hemgjord senapssås.

Källa: SAS

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA