14 saker att göra när vädret är dåligt

Aktiviteter för regniga dagar

Det finns en del att hitta på trots dåligt väder.
Det finns en del att hitta på trots dåligt väder.

Sommar, lov och semester är härligt när solen skiner och man kan bada, äta picknick eller njuta på någon uteservering. Men vad gör man när vädret sviker? Här är 14 tips!

1. Fynda på loppis, second hand eller auktion

Runt om i landet finns platser att fynda på, och någons skräp kan verkligen vara en annans skatt. Är det lite halvmulet kan det vara mysigt att strosa runt på bakluckeloppisar eller marknader utomhus, medan en second hand-butik kanske passar bättre om regnet öser ner. Att återanvända är dessutom både billigare och mer miljövänligt än att köpa nya saker.

Fynda på en loppis, inne eller ute!
Fynda på en loppis, inne eller ute!

2. Besök en nöjespark och skippa köerna

Att åka karusell i spöregn är kanske inte det bästa som finns, men frågan är om det verkligen är värre än att stå i kö i timmar i gassande sol? Om du ändå vill ha korta köer och kan tänka dig att bli lite blöt eller kall så är en regnig dag perfekt för besöket på nöjesparken. Förutom Gröna Lund och Liseberg finns flera kombinerade nöjesparker och djurparker, som Kolmården, Furuviksparken och Parken Zoo.

Köerna på en nöjespark kan vara betydligt kortare vid dåligt väder.
Köerna på en nöjespark kan vara betydligt kortare vid dåligt väder.

3. Bada och åk vattenrutschkanor – inomhus

Att bada kräver inte allid sol, varma klippor och sandstränder. Varför inte ta en tur till närmaste badhus eller äventyrsbad? Simma längder i poolen, åk en tur i någon vattenrutschkana, och värm upp dig i bastum efteråt. På Eriksdalsbadet i Stockholm finns flera rutschkanor och pooler, flera bubbelpooler och en ström att åka med i. I Experium i Sälen finns rutschkanor, pooler och en maskin för inomhussurf vid namn Flowrider. I Boden ligger äventyrsbadet Nordpoolen som har allt från rutschkanor till klätterväggar och en ström.

Bada kan vara roligt trots ösande regn, så länge det finns tak..
Bada kan vara roligt trots ösande regn, så länge det finns tak..

4. Strosa runt på Museum

Att besöka ett museum en regnig dag känns kanske inte alltid jättespännande, men det kan vara roligare än du tror! Förutom de klassiska muséerna som visar upp konst, historia eller arkeologiska fynd så finns det en hel del museer för den lite mer svårroade. Vad sägs om att åka flygsimulator eller titta på ett flygplan bärgat från havsbotten på Flygvapensmuseum i Linköping? Eller vill du hellre genomföra olika experiment på vetenskapsmuseet Tom Tits i Södertälje?

Det finns museum för alla typer.
Det finns museum för alla typer.

5. Se någon ny film på bio

Köp en stor popcorn, ditt favoritgodis och låt dig uppslukas av filmen på den stora skärmen. Förhoppningsvis hittar du en film som är spännande eller rolig nog att du glömmer bort att sommaren regnar bort utanför byggnaden.

Låt dig hänföras av en bra film.
Låt dig hänföras av en bra film.

6. Snöra på dig bowlingskorna och kasta klot

Oavsett om du är bra eller dålig på bowling så måste du erkänna att det är tillfredsställande att kasta iväg det där bowlingklotet och hoppas att det träffar några av de tio käglorna. Lägg till en möjlighet att skratta åt kompisarna i bowlingsskor och någon god dryck så kan det bli en toppendag. På många platser finns det även discobowling, bowling till hög musik och festbelysning.

Kasta iväg bowlingklotet och hoppas på en strike.
Kasta iväg bowlingklotet och hoppas på en strike.

7. Slappna av på spa

Finns det något lyxigare än en dag på spa? Att gå runt i morgonrock, njuta av en massage eller få en ansiktsbehandling. För den som tycker att det är lite dyrt med spabehandlingar finns det flera span där man bara kan betala entréavgiften och sedan slappna av i olika pooler. Bland annat finns Centralbadet i Stockholm där man kan betala olika mycket i entréavgift och då få olika mycket som ingår, bland annat ljusterapi, badtofflor eller en måltid. Även Vann spa i Lysekil, Selma spa i Sunne och The Steam hotel i Västerås har mysiga span att ta det lugnt på.

Bara att få spendera dagen i morgonrock är väl härligt?
Bara att få spendera dagen i morgonrock är väl härligt?

8. Häng i en galleria

Att söka skydd från regnet i en galleria kan vara mysigt, även för den som inte är shoppingsugen. Många gallerior är upplevelser i sig. Ta en kaffe och titta ut över människorna, fönstershoppa eller ta någonting att äta. Sveriges största galleria är Mall of Scandinavia i Solna som blev färdigbyggd 2015. I gallerian finns många restauranger och butiker, en stor biograf, ett lekrum för de små och en takterass med bar för de lite större.

Runt om i landet finns det gallerior att söka skydd i.
Runt om i landet finns det gallerior att söka skydd i.

9. Baka något gott

Kladdkaka, blåbärspaj, eller kanske havrebollar? Oavsett hur bra, eller dålig, du är på att baka så finns det nog någonting som alla klarar av. Extra lyxigt blir det kanske om blåbären till blåbärspajen är plockade i skogen utanför, eller om rabarbern i rabarberpajen är från trädgården. Men det är kanske lite mycket att begära vid dåligt väder.

Vad sägs om att baka någonting somrigt en regnig dag?
Vad sägs om att baka någonting somrigt en regnig dag?

10. Samla vänner eller familj för att spela spel

Vare sig du gillar tänkarspel som poker eller shack, eller mer livliga spel som charader eller med andra ord, så kan ett spel liva upp en regnig dag i sommarstugan. Och om man förr var begränsad till fysiska spel så behövs det i dag bara en telefon för att spela spel som MIG, Alfapet eller Yatzy.

I dag kan du använda appar istället för fysiska spel.
I dag kan du använda appar istället för fysiska spel.

<div data-tipser-pid="5eb922b99f45a40001d71816" data-tipser-view="compact"></div>

11. Låtsas att du är i grönskan utomhus – i ett växthus

Kliar det i fingrarna att få känna den efterlängtade sommargrönskan mot huden? Vill du känna lukten av blommor, utan att behöva gå ut i kylan? Då kan du besöka ett växthus eller en botanisk trädgård! På Bergianska trädgården på Djurgården i Stockholm kan du vara både inne och ute, och ta en fika i ett orangeri (ett annat ord för växthus). Lunds botaniska trädgård har funnits sedan 1800-talet och Fjärilshuset i Solna är en tropisk oas för alla som gillar fjärilar – och hajar.

Du behöver inte vara utomhus för att njuta av grönska.
Du behöver inte vara utomhus för att njuta av grönska.

12. Sjung karaoke

Har du artistdrömmar som inte riktigt blev till verklighet? Då kan det vara passande att leva ut drömmen med karaoke. Och även om du drömmer om någonting helt annat än en karriär som artist kan det vara roligt att sjunga några favoritlåtar på en bar, eller i privata rum där du och vännerna kan sjunga ifred. Möjligheter till karaoke finns i de flesta svenska städerna.

”I want it that way”, sjung bort dina sorger på karaoke.
”I want it that way”, sjung bort dina sorger på karaoke.

13. Låna böcker eller ta det lugnt på ett bibliotek

Bibliotek måste inte vara dammiga och tråkiga. Tvärt om är svenska bibliotek ofta gamla, vackra byggnader, och många har caféer i dag. Så ta någonting att äta eller dricka, gå en sväng bland böckerna, eller låna med dig någonting hem. Några vackra svenska bibliotek är Uppsala universitetsbibliotek, Stockholms stadsbibliotek och Halmstad stadsbibliotek.

Låna en bok, eller strosa i den fina byggnaden.
Låna en bok, eller strosa i den fina byggnaden.

14. Utmana sinnena i ett escape room

Du är en fånge inlåst i en cell, med 60 minuter på dig att ta dig ut! Eller så är du på rymmen från en läskig mördare. Låter det spännande? Då kan ett esape room var någonting för dig. Även kallat rymningsspel passar detta både gamla och unga, men det finns lite olika scenarion för olika åldersgrupper. Escape rooms finns på flera platser i Sverige, från Linköping till Borlänge till Lund.

Lös mysterierna i ett escape room.
Lös mysterierna i ett escape room.

Om du fortfarande inte hittat något roligt att göra...

  • Gör eget snus hos Swedish Match på Stureplan i Stockholm.
  • Testa att göra isskulpturer i Tiveden.
  • Besök ett solrum i Stockholm.
  • Boka in en matlagningskurs.
  • Baka polkagrisar i Gränna.
  • Lär dig silversmide i Motala.
  • Testa glödvandring i Norrköping.
  • Åk på krukmakerirunda på Gotland.
Publisert:

LÄS VIDARE