8 okända men topprankande resemål

Unika tips runtom i Sverige

Uppdaterad 2020-07-08 | Publicerad 2020-06-23

Trött på att trängas med andra Sverige-turister?

Här har vi samlat åtta gömda pärlor som alla har en sak gemensamt: De har har fått högsta betyg från Google Maps-användare.

Från hisnande Skierfe i norr till den nästan exotiskt lummiga Söderåsen i söder. Google har tillsammans med SJ tagit fram en lista på åtta platser som knappast är Sveriges mest kända, men som alla fått 5,0 i snittbetyg från Google Maps-användare.

– På Google Maps kan man betygsätta platser och sevärdheter, men det är inte alla
som lyckas uppnå fem stjärnor i betyg, säger Andrea Lewis Åkerman, kommunikationsansvarig för Google Sverige.

Den stora variationen på platser har något som passar alla – oavsett om man söker utmaningar och spänning eller bara lugn och stillhet. Perfekt för en sommar inom Sveriges gränser!

1. Sankt Annas skärgård

Sankt Annas skärgård ligger i den pittoreska småstaden Söderköping i Östergötland. Den omges av en levande landsbygd, med bördiga jordbruksmarker och typiskt östgötska blandskogar. Skärgården är en riktig kustpärla med kajakmöjligheter och ett rikt djurliv med bland annat sälsafari.

Här finns även Sankta Annas Kapell, Capella Ecumenica, som Hilding Bielkhammar byggde för hand 1958 efter att han hört en församling bestående av deltagare från närmare femtio länder be tillsammans på olika språk.

Resväg till Capella Ecumenica: Ta tåget till Norrköping Centralstation där du byter till buss mot Söderköping. I samband med gudstjänster på Capella Ecumenica avgår en kyrkbåt från Kungshällsudden, dit man måste ta sig med hyrbil eller taxi. För att komma till ön vid andra tidpunkter, kontakta Bergströms Båtar på 0121-511 83 som ansvarar för ordinarie båttrafik till ön.

St Anna Skärgård.

2. Härmanö

I Västra Götaland hittar vi Härmanö. Det var tidigare ett fiskesamhälle, under den tid då svenskarna i princip levde på sill, men idag är området mest känt som naturreservat. Några gamla fiskestugor finns kvar på ön men det är framförallt för naturens skull man tar sig hit. Inte minst de som gillar att fågelskåda, eller vandra.

Naturreservatet är något av en kontrasternas plats. Här finns karga och vindpinade berghällar som blir avlösta av ljunghedar och blomstrande ängar. På Härmanö
finns inga bilar, det enda surrandet som hörs kommer från bin och lugnet från porlande
vatten.

Resväg till Härmanö: Res med tåg till Göteborg Centralstation. Därefter tar du buss till Tuvesvik där färjan till Gullholmens hamn avgår.

<div data-tipser-pid="5ec3dd41fed9550001f3fb27" data-tipser-view="compact"></div>

Det tidigare fiskesamhället Härmanö är idag ett naturreservat med kontraster i landskapet.

3. Kvänsås

Strax utanför Eksjö breder bokskogen Kvänsås ut sig – ett fem hektar stort område som är den högst och nordligast belägna bokskogen i Sverige. Skogen har stått där sedan 1600-talet och är idag ett naturreservat. Det här är kanske inte platsen för den som söker vådliga vandringsäventyr, men för barnfamiljer är den närapå perfekt. Här finns goda möjligheter för klättringssugna barn och passar även för lugna promenader.

Resväg till Kvänsås: Ta tåget till Nässjö och res därefter till Eksjö med länstrafikens tåg. Tågen avgår minst en gång varannan timme under dagtid och resan tar cirka tjugo minuter. Kvänsås bokskog ligger cirka två kilometer norr om Eksjö tätort.

Kvänsås är en av de högst och nordligast belägna bokskogarna i Sverige.

4. Sjurberg

Ett par kilometer från Rättvik i Dalarna ligger Sjurberg – en pittoresk by vid Siljans kust, som ansågs vara en fempoängare redan på 1800-talet och årligen har lockat många turister sedan dess. Här fanns ett turisthotell vid sekelskiftet med vidhängande ångbåtsbrygga och kallbadhus som raserades av högvatten på tjugotalet. Men ortens byalag har återuppfört både brygga och badhus; ett arbete som tog åtta år och stod färdigt 2009.

I dag kan man bada från den långa bryggan, både sommar- och vintertid.

Resväg till Sjurberg: Ta tåget till Rättvik. Från Rättvik avgår buss till Kaplaskogen, 300 meter från Sjurberg Siljan.

I dag kan man bada från den långa bryggan i Sjurberg, både sommar- och vintertid.

5. Berget Skierfe

I den sydöstra delen av Sarek finner man bergstoppen Skierfe. Det är ett lapptäcke som rymmer allt mellan arktisk karghet, frodiga granskogar och storslagen utsikt över vattendraget Rapaätno.

Det är relativt lätt för en van vandrare att ta sig upp till bergstoppen, och när man väl blickar ut över fjällen är det inte svårt att förstå varför de som varit här tycker att platsen är en fempoängare.

Skierfe ligger bra till i förhållande till Kungsleden och för den som vill övernatta finns möjligheten att hyra stuga eller tälta.

Resväg till Skierfe: Ta tåget till Gällivare station och sedan bussen till Kebnats/ Saltoluokta där Kungsleden tar dig vidare mot målet.

Skierfe i sydöstra Sarek.

6. Storådörren

Under vandringen upp mot Storådörren i Jämtland tar du dig fram genom en närmast magisk fjällmiljö, som förstärks av den karga växtligheten. Om du har tur kan du få syn på fjällrävar, blåhakar, fjällvråkar, jaktfalkar och ringtrastar längs vägen.

Här slipper du trängas med andra människor eftersom leden inte hör till de mest välbesökta och stigningen tar inte så värst mycket på krafterna. Men om du vill ha en lite större utmaning kan du alltid bestiga någon av topparna längs vägen.

Resväg till Storådörren: Ta dag- eller nattåg till Undersåker. Från Undersåker går flera
vandringsleder genom Vålådalens naturreservat mot Lunndörrsfjällen där Storådörren finns.

Under vandringen upp mot Storådörren tar man sig fram genom en närmast magisk fjällmiljö.

7. Söderåsen

Skåne är inte direkt känt för att erbjuda ett böljande landskap med toppar och dalar. Tvärtom. Men ibland sticker de skånska markerna iväg, även på höjden.

Söderåsens nationalpark är ett exempel på detta, som reser sig 212 meter över havet.

Här finns flera vandringsleder att välja mellan varav de flesta går genom kuperad
terräng med åar och raviner.

Resväg till Söderåsen: Res med tåg till Teckomatorp där du byter till buss mot Kågeröd
Lunnaskolan och sedan påbörjar vandringen mot Söderåsen.

<div data-tipser-pid="5ec3dd41fed9550001f3fb27" data-tipser-view="compact"></div>

I Söderåsen finns flera vandringsleder att välja mellan.

8. Ulvöarna

Ulvöarna är två öar i Nätra församling, Örnsköldsviks kommun inom Höga kusten i Ångermanland. Öarna är kända som surströmmingens mecka. Här har surströmmingsproduktion bedrivits i över hundra år och flera lokala producenter håller fortfarande igång den traditionella produktionen.

För den som söker lugnet finns det att hitta på Södra Ulvön, som i stort sett är obebyggd. Här kan du vandra över kalspolade berghällar eller badar vid de fina små stränderna i Långviken och Flasevikens skyddade delar.

Resväg till Ulvöarna: Ta tåget till Örnsköldsvik station, där du byter till buss mot Docksta station.Från hamnen i Docksta avgår det sommartid dagliga båtturer ut till Ulvöarna. Turen tar cirka 1,5 timme.

Ulvöarna.

Betygen i Google Maps kan variera med tiden. Urvalen i artikeln baserades på destinationernas betyg den 15 juni 2020.