Semester i Västerbotten

Sommarkväll i Umeå
Sommarkväll i Umeå

Här finns fjäll, skogslandskap och kust men även shopping och stadsliv.

Att semestra i Västerbotten kan bli en riktig fullpott i sommar – för hela familjen.

Boende i Västerbotten

 • Hotell i Västerbotten 
  Stiftsgården konferens och hotell ligger i utkanten av Skellefteå. Här serveras frukostbuffé med lokala rätter på Stiftsgården. Hotellet är även i närheten sevärdheter som den historiska landskyrkan. Skellefteälven där du kan fiska lax och öring finns i närheten. På 10 minuters promenad är du inne i centrum.
 • B&B i Västerbotten
  Wallhalla Bed & Breakfast är ett mindre B&B med familj atmosfär. Varje rum rymmer 2–4 personer och är på 15 kvm vardera. Placerat utanför Umeå, och du bor mitt bland ängar, skogar och sjöar. Här kan du fira den svenska sommaren med aktiviteter som anordnas i byn. 
  Vill du ha en paus från teknik i sommar? Då är Villa Insikt i Skellefteå något för dig. Här kan du bo och få en digital detox. Njuta av den norrländska naturen och ta del av mindfulnessövningar. 

Sevärdheter och smultronställen i Västerbotten

 • Västerbotten är ett av de landskap som erhåller stor del av den samiska kulturen. Landskapet ger möjligheten att kunna ta del av kulturen i olika former. Det går att besöka hantverkare som hanterar samiska hantverk. Här kan du höra berättelser om den samiska kulturen, och det första samiska naturreservatet. 
 • Västerbotten har även ett känt arv av fint hantverk. Det finns en mängd olika utflyktsmål där besökare får ta del av de fantastiska hantverken. Hantverk i ratan finns fyra mil utanför Umeå. Ekorrbo hantverk finns 5 kilometer från Ånäset och dessa är två exempel av hantverksbodar som är tillgängliga för besök under sommaren. 
 • Kvinnohistoriska museet diskuterar ämnet kön, vilka föreställningar och identiteter som finns kring detta samt människans historia kring olika könsstereotyper. Museet är placerat i Umeå, och syftet med museet är att få ut all den information som forskningen kring kvinnor och genusvetenskap som finns.
Soligt strandhugg vid Siebdniesjavrrie-sjön i Västerbotten.
Soligt strandhugg vid Siebdniesjavrrie-sjön i Västerbotten.

Barnsemester i Västerbotten  

 • Navet upplevelsebad i Umeå erbjuder många olika aktiviteter för både barn och vuxna i familjen. Här finns det rutschkanor och klätterväggar precis vid poolen. Det finns pooler som ger känslan av vågor och pooler med strömkanaler. Badhuset finns tyvärr inte utomhus men är perfekt till regniga sommardagar. 
 • Ett roligt äventyr för barn i Västerbotten i sommar är gokart. I Umeå på Alvik Ring erbjuder Umeå gokart.
 • Hos Umeå Discgolf Club kan familjen tillsammans prova på sporten Discgolf. Föreningen erbjuder fyra olika banor. och det går att låna discar gratis hos fritidsbanken i Umeå. 

Vandra i Västerbotten

 • En 60 kilometer lång vandringsled mellan Vindeln och Åmsele finns i Västerbotten och heter Isälvsleden. Leden ger dynlandskap, tallskogar och stränder.  Det finns en vattenpassage där man måste ro med båt för att komma över. Inom leden finns det även övernattningsstugor. Det blir en riktig naturupplevelse att vandra genom, och är ett perfekt alternativ för en aktiv semester.  
 • Åbyälvsleden startar vid Renholmen, Skellefteå och slutar i Blåfors. Totalt är den 2,4 mil och övernattning är möjligt. Om du är fiskeintresserad finns det även möjlighet till det under denna vandring. 
 • Björnlandets nationalpark i Västerbotten erbjuder olika vandringsleder. Exempelvis Rönnlandsrundan är på 4 kilometer och en bra dagsutflykt. Du startar vid Häggsjö och ganska tidigt på leden möter du berg att bestiga. Terrängen är ganska blockig och vid Råtjärn finns det både en fin utsikt och en rastplats. 

Stränder i Västerbotten

 • Ljumviken har ett havsbad en kilometer utanför Holmsund centrum i Umeå. Detta är Holmsunds största havsbad och det finns möjlighet till olika aktiviteter för en dag på stranden. Du kan antingen spela beachvolleyboll eller hyra kanot eller kajak.
 • I Skellefteå finns Bovikens havsbad. Badet har en sandstrand och en camping i närheten. Här kan du övernatta i stuga eller i husvagn. I närheten finns det även matbutiker. Allt som behövs för några dagar vid stranden.
 • Killingsand havsbad finns i Robertsfors kommun. Havsbadet har en sandstrand och vattnet är långgrunt. Utöver stranden finns det även plats för volleyboll spel, och plats för att parkera husvagn eller husbil gratis.

Restauranger i Västerbotten

 • Gotthardskrog i Umeå vill sammansluta restaurangbesök med en spontan umgängeskultur. Matmenyn har en stor variation, både maten och dryck ska vara så hållbar som möjligt. Det serveras både frukost, lunch och middag. 
 • Restaurangen Björk arbetar med ekologiska och lokala råvaror. Den är placerad några hundra meter från Hemavan Gondols toppstation, och levererar en fantastisk utsikt över fjällen. Björk vill ta vara på naturen så mycket som möjligt på ett hållbart sätt. 
 • Wild river är en restaurang placerad Mårdselefors naturreservat. Här finns 40 sittplatser och har en ständigt varierad meny. Den erbjuder alltid vegetariska, kött och fiskrätter. Innan ett besök rekommenderar de att man bokar bord då det snabbt blir fullbokat.

Festival i Västerbotten

 • Västerbotten erbjuder många festivaler i olika musikgenrer. Stadsfesten i Skellefteå är mellan 1 - 5 juli. Detta är Norrlands största gatufestival. I år 2020 kommer detta många olika artister såsom Magnus Uggla och Alessi Cara.  
 • Under den tredje helgen i juli, mellan 17–18 juli kommer trästockfestivalen att arrangeras i Skellefteå. Festivalen kommer att befinna sig på Nordanåområdet. Besökarna får ta del av härlig natur, livemusik och mat som både är nationell samt lokal. Festivalen är en ett lokalt engagemang som har växt under de senare åren och blivit en plats för att uppmärksamma musikkultur i regionen och hela landet. Det kommer finnas aktiviteter både under fredagen och lördagen. Håll koll på sociala medier för att kunna ta del av artistsläpp inför sommaren 2020. 
 • För de som har sen semester i år kan passa på att ta del av brännbollsyran i Umeå som äger rum 3–5 september 2020. Under dagen spelas världscupen i brännboll och under kvällen firas det med en festival. År 2020 kommer världsartisten Zara Larsson att uppträda tillsammans med bland annat Veronica Maggio och Victor Leksell. 

Guide till våra 25 landskap: Semestra i Sverige

Publisert:

LÄS VIDARE