Världens säkraste flyg – och de minst säkra

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: AP
Germanwings var inblandad i en allvarlig flygolycka i fjol då en Airbus A320 på väg från Barcelona till Düsseldorf havererade i Alperna.

Resa | Indonesien

Vill du känna dig trygg när du flyger?

Då borde du välja Qantas Airways som är världens säkraste flygbolag.

Världens minst säkra flygbolag kommer alla från Indonesien, Nepal och Surinam.

Australiensiska AirlineRatings.com har listat världens säkraste – och minst säkra – flygbolag 2016. I analysen ingick 400 flygbolag världen över och bland annat undersöktes anmärkningar från myndigheter, antal rapporterade incidenter och statistik på dödsfall per flygbolag när man kom fram till resultatet.

148 flygbolag fick toppbetyget 7 stjärnor, medan tio flygbolag fick bottenbetyget en stjärna.

Luftens säkraste jet

Qantas Airways utnämndes till det säkraste flygbolaget i världen, bland annat tack vare att det inte har haft några olyckor med dödlig utgång med ett jetflygplan någonsin. Qantas har sedan länge haft ryktet som branschens mest erfarna flygbolag med sin snart 96-åriga historia, och det är tredje gången som flygbolaget hamnar i topp på AirlineRatings lista.

De fick bottenbetyg

Världens tio minst säkra flygbolag finns alla i Indonesien, Nepal och Surinam. De är (utan inbördes ordning) Batik Air, Bluewing Airlines, Citilink, Kal-Star Aviation, Lion Air, Sriwijaya Air, TransNusa, Trigana Air Service, Wings Air och Xpress Air.

Stora olyckor men säkerheten förbättras

Förra året var ett tumultartat år för flygsäkerheten i världen med bland annat flygplanskraschen i de franska alperna och det ryska passagerarplanet som störtade i Egypten. Men trots antalet dödsfall, totalt 560 omkomna, var 2015 en förbättring mot 2014 som bar med sig 986 dödsfall i och med Malaysian Airlines-olyckorna, enligt Daily Mail.

Förra året reste rekordmånga med flyg. Hela 3,6 miljarder människor flög med cirka 34 miljoner flyg.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN