Turister i strejk på lyxhotell i Karibien

Av: Leif-Åke Josefsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Hotel Rui Merengue ligger i charterorten Puerto Plata i Dominikanska republiken.
Foto: RUI.COM
Hotel Rui Merengue ligger i charterorten Puerto Plata i Dominikanska republiken.

Drygt 170 brittiska turister organiserade en två dagar lång strejk på ett all inclusive-hotell i Dominikanska Republiken.

Orsak?

Lokala invånare tog över hotellet, urinerade i poolen och åt upp all mat.

Tipsa | Aftonbladet

Händelserna på Club Hotel Riu Merengue i Puerto Plata i Dominikanska Republiken har blivit stort uppmärksammade i brittisk press, där det beskrivs som ett ”hotell från helvetet”.

Det på papperet femstjärniga all inclusive-hotellet har börjat släppa in lokala invånare på billiga weekendpaket. Ett grepp som nyligen ledde till kollisionskurs.

Tony Walton, 48, hade spenderat närmare 120 000 kronor för sin och familjens tänkta drömsemester. I stället blev han – strejkledare.

– De förstörde allt, åt upp allt, de tog allt. Jag har inget emot folk från Dominikanska, men de här var bara inte representativa, fulla och störiga, säger han till The Advertiser.

Kissade i poolen

Hotellets swimmingpool tvingades stänga eftersom barnen uträttade sina behov där när de inte gjorde det i solstolarna, enligt Tony Walton.

Hotelledningen tappade kontrollen och uppmanade de brittiska gästerna att ägna sig åt utflykter under helgerna för att slippa trängsel och bråk, framför allt vid måltiderna.

När Tony Walton ville byta hotell för sig, sin fru, parets två barn och fyra släktingar fick han beskedet att det skulle kosta honom cirka 18000 kronor.

Då gick han i taket och organiserade en två dagar lång sittstrejk tillsammans med 176 hotellgäster.

Den ledde till att ett hundratal av gästerna efter fem dagar av den fjorton dagar långa semestervistelsen flyttades till ett hotell i närheten. Kompensationen uppgick till motsvarande 300 kronor.

”Aldrig hört talas om något liknande”

Tony Walton hann under tiden samla in klagomål från 176 av gästerna och tänker på hemmaplan driva ärendet vidare gentemot reseföretaget Thomson som sålt resorna.

Natalie Steer, en annan av gästerna, beskriver hur hon köade i en halvtimme till buffén. Väl framme upptäckte hon att all mat var slut.

Och på resesajten Tripadvisor har klagomålen rasat in.

”Vi hörde en av dem urinera vid sidan av poolen och bara för att göra saken än värre så bajsade någon i poolen så att den stängdes i 24 timmar,” skriver en av hotellbesökarna.

Och en annan: ”Min vistelse på Riu Merengue var en total katastrof ... när vi kom fram till hotellet fick vi höra att poolen var stängd för att en kvinna hade skurit sig vid poolkanten ... jag fick köa en timma för att få bord och sedan köa för att få mat. Jag gav upp och blev utan mat den kvällen”.

Av de svenska charterbolagen så har Fritidsresor hotellet i sitt utbud. På hemsidan marknadsförs det som ett ”familjefynd” men i resebolagets egen betygsättning får det långt från maxbetyget fem, betyget blir FFF+.

Marie Malmros, informatör på Fritidsresor, är mycket frågande till händelsen på Riu Merengue:

– Hotellet får högt betyg av våra resenärer, 4,19 av 5, och vi har aldrig hört talas om att något liknande inträffat på hotellet.

Publicerad: