Matlagning ute: Trangiakök och de bästa tipsen

Så lagar du enkelt mat i naturen

Kommersiell text (läs mer här)

Kommersiell text, innehåller annonslänkar.

I början av vandringen är energin och humöret oftast på topp, men efter några timmar i skogen brukar hungern smyga sig på.

Experten ger sina bästa tips för att lyckas med matlagning ute i det fria.

Fjällvandring har ökat enormt i popularitet och allt fler vill upptäcka de svenska vandringslederna. Men när man är ute i vildmarken är restaurangutbudet av förklarliga skäl mindre och du behöver kunna laga mat till dig och familjen.

– Jag tycker att ett gaskök är det enklaste när man ska laga mat utomhus. Du kan enkelt reglera lågan och det är mer effektivt än andra utekök med öppen låga. Så satsa på ett bra gaskök, tipsar experten Linda Åkerberg, som fullföljt den 428 mil långa leden Pacific Crest Trail i USA, vandrat i Himalaya, tagit sig genom alla våra svenska landskap för egen maskin och fått utmärkelsen Årets Äventyrare.

Till shoppen

Tips! Glöm inte extra gasbehållare om du ska vara ute på en längre tur!

Till shoppen

Vatten och snacks

Hon poängterar att det är viktigt att ha med sig vatten och gärna ett alternativ för att kunna rena vattnet som finns i naturen, samt tänka på vilken mat man tar med sig.

– Frystorkad mat är bra, den väger nästan ingenting och tar väldigt lite plats. Men tänk på att också ta med lite snacks, någonting som du tycker om, som kan ge dig energi när du börjar bli trött. Nötmix är en klassiker som många väljer, men om du inte gillar nötter kan det vara bättre att du tar en påse russin eller krossade chips eller något annat som du verkligen får i dig.

Till shoppen

Tänk också på att du inte får elda var som helst, ifall du tänkt laga mat över öppen eld.

– Om du vandrar i Sverige får du inte elda direkt på klipphällar, de kan lätt spricka. Helst ska du bara elda i ordningsställda eldstäder. Vet man inte vilka regler som gäller dit man ska, eller hur man gör i ordning en eld på ett säkert sätt, så får man kolla upp det innan man ger sig ut. I appen ”Brandrisk Ute” finns bra information och du bör använda den för att kolla upp ett område innan du eldar, så att inte eldningsförbud råder där. Kom även ihåg att ta med allt skräp hem.

Här nedan är några fler bra tips för matlagning utomhus.

Stormkök

Trangia 25-3 UL är ett stort stormkök som passar för tre till fyra personer. Här ingår en kittel på 1,75 liter, en kittel på 1,5 liter, non-stick-stekpanna, vindskydd, tång för att lyfta av kärlen från lågan, rem för att packa ihop köket och en sprit- eller gasbrännare. Passar för enklare matlagning utomhus med lyckat resultat.

Välj storlek på ditt stormkök och handla direkt här nedan.

Stormkök

Till shoppen

Kniv

En kniv kan vara bra att ha med sig på utflykt eller vandring. Här är Fällkniven F1, som idag är en del av utrustningen i Jas 39 Gripen. F1 har ett knivblad av laminerat specialstål, som ger bladet en mycket god skärpa samtidigt som det blir segt. En kombination som gör detta till en kniv som är vass och tålig på samma gång. Bladet på 4,5 mm är tjockare än det i många andra vildmarksknivar och trots att bladlängden är relativt kort (97 mm) klarar den här kniven ändå av de flesta situationer i skogen, till och med att hugga ved.

Till shoppen

Bestickset

Optimus Titan bestickset med tre delar är gjorda i titanlegering, vilket gör besticken mycket lätta men ändå extremt slitstarka. Metallen rostar heller inte. Besticken är något kortare än vanliga bestick för att inte ta onödig plats i ryggsäcken, samtidigt som de är tillräckligt stora för att vara bekväma att äta med. Funkar bra för camping, vandring och friluftsliv.

Till shoppen

Frystorkad mat

Lätt att bära och gott att äta. Frystorkad mat tar liten plats och blir till goda måltider när du tillsätter varmt vatten. Välj mellan pasta, soppa, grytor och andra härliga rätter att mätta dig med efter en lång dag på vandringsleden.

Frystorkad mat

Till shoppen

Utflyktspaket

Et utflyktspaket med en mugg i rostfritt stål, en matlåda av bambufiber med bestick och en vattenflaska i metall. Matlådan är rejäl och rymlig, miljösmart och giftfri. Den har ett band runtom, kan maskindiskas, köras i mikron och frysas in. Muggen av rostfritt stål har karbinhake så att den kan hängas utanpå ryggsäcken och snabbt tas fram när man behöver den, utan att behöva gräva i väskan. Ett bra kit för dig som ska göra dagsutflykter och ha med dig färska matvaror som matsäck.

Till shoppen

Publisert:

Aftonbladet

/

Resa

/

Kommersiell text (läs mer här)

LÄS VIDARE

Ut i naturen: Det här ska du tänka på

ÄMNEN I ARTIKELN

Kommersiell text (läs mer här)

Sverige

Fjällvandring

Resa | Fjällvandring

Camping

MER OM RESA

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Ut i naturen: Det här ska du tänka på

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Sova ute: Här är allt du behöver

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Ryggsäck: Bästa tipsen för att välja rätt

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Semestra i Sverige: Tips på bästa reseböckerna

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Sovsäck och liggunderlag: Bästa tipsen

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Tält - Så ska du tänka när du köper tält

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Weekendresor: 5 härliga tips

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Weekendresor i Sverige – tips på bra resmål

Upplev sommarens bästa ljusshow