Matlagning ute: Trangiakök och de bästa tipsen

Så lagar du enkelt mat i naturen

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

I början av vandringen är energin och humöret oftast på topp, men efter några timmar i skogen brukar hungern smyga sig på.

Experten ger sina bästa tips för att lyckas med matlagning ute i det fria.

Fjällvandring har ökat enormt i popularitet och allt fler vill upptäcka de svenska vandringslederna. Men när man är ute i vildmarken är restaurangutbudet av förklarliga skäl mindre och du behöver kunna laga mat till dig och familjen.

– Jag tycker att ett gaskök är det enklaste när man ska laga mat utomhus. Du kan enkelt reglera lågan och det är mer effektivt än andra utekök med öppen låga. Så satsa på ett bra gaskök, tipsar experten Linda Åkerberg, som fullföljt den 428 mil långa leden Pacific Crest Trail i USA, vandrat i Himalaya, tagit sig genom alla våra svenska landskap för egen maskin och fått utmärkelsen Årets Äventyrare.

Vatten och snacks

Hon poängterar att det är viktigt att ha med sig vatten och gärna ett alternativ för att kunna rena vattnet som finns i naturen, samt tänka på vilken mat man tar med sig.

– Frystorkad mat är bra, den väger nästan ingenting och tar väldigt lite plats. Men tänk på att också ta med lite snacks, någonting som du tycker om, som kan ge dig energi när du börjar bli trött. Nötmix är en klassiker som många väljer, men om du inte gillar nötter kan det vara bättre att du tar en påse russin eller krossade chips eller något annat som du verkligen får i dig.

Tänk också på att du inte får elda var som helst, ifall du tänkt laga mat över öppen eld.

– Om du vandrar i Sverige får du inte elda direkt på klipphällar, de kan lätt spricka. Helst ska du bara elda i ordningsställda eldstäder. Vet man inte vilka regler som gäller dit man ska, eller hur man gör i ordning en eld på ett säkert sätt, så får man kolla upp det innan man ger sig ut. I appen ”Brandrisk Ute” finns bra information och du bör använda den för att kolla upp ett område innan du eldar, så att inte eldningsförbud råder där. Kom även ihåg att ta med allt skräp hem.

Här nedan är några fler bra tips för matlagning utomhus.

Stormkök

Trangia 25-3 UL är ett stort stormkök som passar för tre till fyra personer. Här ingår en kittel på 1,75 liter, en kittel på 1,5 liter, non-stick-stekpanna, vindskydd, tång för att lyfta av kärlen från lågan, rem för att packa ihop köket och en sprit- eller gasbrännare. Passar för enklare matlagning utomhus med lyckat resultat.


Multiverktyg

Leatherman Skeletool CX är skapad enligt principen ”less is more”. I detta multitool har man endast tagit med några få men väl valda funktioner. Multiverktyget är mycket robust samtidigt som den är lätt – endast 142 gram. I hopfällt läge är det 10 cm långt.


Bestickset

Praktiskt bestick-set från svenska Primus. Kniv, sked och gaffel i tålig plast. Tritan är en plast som har tagits fram för att få en längre livslängd och hålla formen bättre jämfört med vanlig plast. Du kan därför se fram emot att kunna använda detta bestickset gång på gång.


Frystorkad mat

Lätt att bära och gott att äta. Frystorkad mat tar liten plats och blir till goda måltider när du tillsätter varmt vatten. Välj mellan pasta, soppa, grytor och andra härliga rätter att mätta dig med efter en lång dag på vandringsleden.

Frystorkad mat

Till shoppen

Matset

Detta set har allt du behöver och får enkelt plats i din ryggsäck. Alla de olika delarna i setet är enkla att rengöra för hand eller i diskmaskin och de går även att köra i en mikrovågsugn. De är dessutom tillverkade av hållbar och återvinningsbar polypropylen.


Publisert:

LÄS VIDARE