Hyr stuga på Gotland – allt du behöver veta

”Som att vara utomlands”

Visby.
Visby.

På Gotland har du goda solchanser och en rad medeltida äventyr att uppleva – ön är full med spår från flera hundra år tillbaka i tiden.

– Det är en fantastisk plats att hyra en stuga på, säger experten Renate Hall.

Vackra Gotland är ett av våra mest populära turistmål. När man stiger i land på ön är det nästan som att komma utomlands – med havet, historiska sevärdheter och en medeltida känsla som genomsyrar platsen.

– Det är nära till både naturen och havet och när det gäller stugor så finns det ett väldigt stort utbud att välja på, säger Renate Hall på turistbyrån på Gotland.

För vem passar det att hyra stuga på Gotland?

Det finns stugor för alla smaker på Gotland, menar Renate Hall.

– För den som vill bo lite avskilt så passar kanske den privata stugan. Vill man ha tillgång till faciliteter som restaurang och pool så är det stugbyar och strandbyar som gäller.

På ön finns både privata stugor, stugbyar, strandbyar, bondestugor och campingstugor.

– Man ska utgå från sig själv och vad man vill ha ut av sin semester, är det exempelvis lugn och ro man är ute efter? Eller närheten till sol och bad, nöjesliv, restauranger eller naturen man vill ha, säger Hall.

När är bästa tiden att hyra stuga på Gotland?

Man kan bo i stuga året runt på Gotland. Mellan juni och augusti är det högsäsong, då fylls ön med turister och en rad olika evenemang.

– Vill man ha det lite lugnare skulle jag rekommendera en fin höstweekend, säger Renate Hall.

Vad kan man göra på Gotland?

Här är några tips:

  • Promenera i Visby. Visby är en typisk hansastad med ringmur, ett välbevarat gatunät och bebyggelse från medeltiden och framåt. Staden ser du bäst till fots, missa inte ringmuren, ruinerna, domkyrkan, Botaniska trädgården och Almedalen.
  • Besöka Naturum Gotland. I en interaktiv utställning kan du bland annat se Gotland födas ur havet, testa en fågeljukebox och känna på en grönfläckig padda.
  • Uppleva Medeltidsveckan – ett årligt evenemang och en folkfest för hela familjen.
  • Besöka Kneippbyn. Det här är ett riktigt äventyr för barnfamiljer. Här finns hoppslott, gocarts, trafikbilar för de minsta, radiobilar, kanoter, trampbåtar, berg- och dalbana och lilla fritt fall. Det är också på Kneippbyn som det riktiga Villa Villekulla står.
  • Vandra. Det kan du göra antingen i något av de vackra naturreservaten eller längs Gotlands 800 kilometer långa kustlinje.
  • Bada i blå lagunen. I ett gammalt kalkbrott som numera är vattenfyllt badar du i kristallklart vatten.
  • Ta båten ut till Stora Karlsö. Ön är ett ett naturreservat med ett rikt fågelliv och har även flera sällsynta blomsorter som våradonis, karlsösallat, gullborste och gotlandsnunneört.
Publisert:

LÄS VIDARE