Så firas nyår på svenska turistorterna

Folkfest, fyrverkerier, musik och dans – en stad festar i fyra dagar

Storstadsflärd, svindlande fester eller strand och värme – oavsett vilka intryck vi är ute efter är det många svenskar som gärna reser bort under jul- och nyårshelgerna.

Så här firas det nya året på några av svenskarnas mest älskade resmål under den här tiden på året.

Fyrverkerishow över templet Wat Arun Ratchawararam Ratchawaramahawihan i Bangkok.
Fyrverkerishow över templet Wat Arun Ratchawararam Ratchawaramahawihan i Bangkok.

1. Bangkok

Varje år toppar Thailand listan över svenskarnas favoriter bland vinterresmålen. Och det finns goda anledningar att ta sig hit när det nya året firas in – man kan nämligen räkna med en fest utan dess like. I huvudstaden Bangkok blir det livat, trångt och spektakulärt. Många väljer att fira vid shoppingcentret Central World där det ordnas en fyrverkerishow av rang, spektakulära uppträdanden och riktig folkfest. Flera lyxhotell vid Chao Phraya-floden ordnar dessutom ett gemensamt jättelikt fyrverkeri. Men här gäller det att se till att göra reservationer och boka bord på hotellrestaurangerna i god tid för att bäst avnjuta utsikten – det blir snabbt fullbokat.

Varför inte skåla in det nya året vid Themsen med utsikt över Big Ben?
Varför inte skåla in det nya året vid Themsen med utsikt över Big Ben?

2. London

Se fyrverkerispektaklet över världsmetropolen från Londons högsta skypskrapa, berömda The Shard – eller varför inte skåla in det nya året vid Themsen med utsikt över Big Ben? Möjligheterna är oändliga i Storbritanniens huvudstad under nyårsafton – kruxet ligger i att välja. Och festligheterna slutar inte på nyårsafton – nyårsdagen bjuder sedan på en festlig parad, New Years Parade från Piccadilly till Parliament Square. Paraden, som är en gigantisk välgörenhetstillställning, inleds vid lunchtid och håller på fram till eftermiddagen.

Allt fler svenskar väljer att fira nyårsafton i Lissabon.
Allt fler svenskar väljer att fira nyårsafton i Lissabon.

3. Lissabon

Intresset för resor till Portugals huvudstad ökar stadigt och många svenskar väljer att fira in 2020 i Lissabon. I staden på de sju höjderna avnjuts årligen den traditionella nyårskonserten på Praça do Comercio, en sprakande fyrverkerishow och riktig folkfest på gatorna.  Varför inte hoppa på en båt på floden Rejo och njuta av den vackra, festligt upplysta, firande staden från vattnet?

Edinburgh firar nyår i fyra hela dagar med musik, dans och fyrverkerier.
Edinburgh firar nyår i fyra hela dagar med musik, dans och fyrverkerier.

4. Edinburgh

Här hittar du ett av världens största nyårsfiranden som varar hela, glada fyra dagar. Hogomanay kallas det och du kan sannerligen förvänta dig fyrverkerier, musik och dans. Hogomanay är skotska för "årets sista dag" och det traditionella firandet innefattar ett uppseendeväckande fackeltåg med dryga 40 000 deltagare genom den vackra staden som avslutas med det som kallas Loony Dook – vilket innebär att hundratals människor hoppar ner i den kalla floden Forth som rinner genom staden. Under dagarna arrangeras otaliga konserter och uppträdanden runt om i staden. Något för den som aldrig vill att festen ska ta slut.

Fira nya året på Times Square tillsammans med en miljon andra?
Fira nya året på Times Square tillsammans med en miljon andra?

5. New York

Det är många som vill dansa in det nya året i staden som aldrig sover –  om du firar in 2020 på Times Square gör du det tillsammans med en miljon andra besökare. Festen börjar tidigt. Vid 15.00 stängs området av för trafik, vid 18.00 delas hattar och ballonger ut till nyårsfirarna. Tio minuter innan midnatt spelas John Lennons klassiska "Imagine" live innan tolvslaget firas in med fyrverkerier och maffigt konfettireign.  Men den populära nyårsdestinationen bjuder på något för alla smaker. Stadens lusteldar kan beundras från takbarer, hotell eller Brooklyn Bridge. Den som är hurtig kan snöra på sig skorna och delta i Midnattsloppet i Central Park.

Publisert:

LÄS VIDARE