Nu kan du tipsa om din favoritpark

Publicerad:
Vinnarparken ska bjuda in till både lek och avslappning.
Foto: Colourbox
Vinnarparken ska bjuda in till både lek och avslappning.

Parker

Har du en favoritpark som hjärtat slår lite extra för? Nu kan du nominera den till ”Årets park” som utses i september.

– Närheten till grönområden är väldigt viktigt för välbefinnandet.

Att strosa runt, leka eller slappna av i en mysig park kan öka välbefinnandet. Det tycker i alla fall Elmia, som anordnar tävlingen ”Årets park 2019”.

– Att människor har närheten till grönområden är väldigt viktigt för välbefinnandet. När städer förtätas bli de offentliga parkerna oaser i den karga stadsmiljön. De leder till bättre luft och bullerdämpning. Och ger möjlighet till avkoppling, motion, lek, med mera, säger säger Maria Lindsäth, projektledare vid Elmia Park.

Sedan 2013 har tävlingen ordnats vartannat år, i samband med mässan Elmia Park. Nytt för i år är att vem som helst kan tipsa om just sin favorit fram till 31 juli, via Elmia Parks hemsida.

– Tidigare år har kommunerna själva anmält sina parker, men nytt för i år är att även allmänheten kan tipsa. Anledningen till tipsmöjligheten är att få ett större urval inför nomineringen, säger Maria Lindsäth.

Viktigt med både lek och vila

Efter att tipsen har kommit in kontaktar Elmia kommunerna där parkerna ligger, så får kommunerna själva anmäla sig till tävlingen. Tipsen leder alltså inte automatiskt till en nominering och kommunen kan välja att delta i tävlingen eller inte. Efter det ska en expertjury välja ut tio parker som går vidare i tävlingen.

– Vid bedömningen av de anmälda parkerna tas hänsyn till olika kategorier. Finns möjlighet till avskildhet och vila? Finns möjlighet till aktivitet, motion eller lek? Planering och hållbarhet vid val av växter och träd? Är parken tillgänglig för alla, handikappanpassning?

De tio nominerade parkerna presenteras i augusti, och därefter får allmänheten en andra chans att påverka genom att rösta på sin favorit på Elmias hemsida. Syftet med tävlingen är att lyfta fram vackra parker i Sverige, och att inspirera till besök.

– För den park och kommun som vinner är det naturligtvis en stor ära, säger Maria Lindsäth.

Vinnaren av ”Årets park 2019” presenteras under mässan Elmia Park den 24–26 september.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM RESA