Här kan du äta middag bakom galler

Av: Jennifer Berg Eidebo

Publicerad:
Galler pryder restaurangen Interno.
Foto: Restaurante Interno
Galler pryder restaurangen Interno.

Restaurang Interno i Colombia ser nästan ut som vilken restaurang som helst – förutom de galler som finns vid båda ändarna av restaurangen. Interno är nämligen en restaurang i ett fängelse.

Mitt i hjärtat av Cartagena i Colombia ligger San Diego-fängelset. Nu kan besökare i staden äta mat på en restaurang i fängelset, tillagad av dess fångar, skriver Independent.

Foto: Restaurante Interno
Interno ser nästan ut som vilken restaurang som helst.

På Interno kan Cartagenas besökare avnjuta en måltid från restaurangens Karibiska meny, i ett rum försett med gallergrindar i båda ändar. I ena änden är gallergrinden olåst, så att besökare kan gå in och ut. I andra änden är grinden låst med endast en lucka öppen där personalen kan skicka ut mat från köket. Detta då personalen som tillagar maten är fångar i San Diego-fängelset.

– Interno är delvis en restaurang och den är också en upplevelse för turister. De kan vara med fångar och prata med dem, då kan de se att de är människor som har gjort ett misstag, att de förtjänar en andra chans som alla andra, säger Johana Bahamón, restaurangens grundare, till Independent.

1 av 2 | Foto: Restaurante Interno
De som besöker Interno kan förutom att äta och dricka gott även prata med de intagna som lagar maten.

Syftet är att hjälpa

Interno är världens första restaurang inuti ett kvinnofängelse, och syftet är att hjälpa fängelsets intagna genom att ge dem erfarenheter som de kan använda när de är frisläppta. De som arbetar i restaurangen har begått alla sorters brott, från drogbrott till mord, men det är endast de som bedöms vara lågriskfångar som får arbeta i Interno. Många går vidare till att arbeta i restauranger eller starta egna företag inom branschen när de är frisläppta, enligt Independent.

Restaurang Interno är en del av en växande trend för ansvarsfull turism i Colombia. Restaurangens intäkter går till föreningen Acción Interna som arbetar med fängelser runt om i landet.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA