Publicerad:
Uppdaterad:

Västindiens 10 hetaste öar

Publicerad:
Uppdaterad:

Vi rankar de bästa att semestra på

1 av 4

Från Key West i norr till Trinidad i söder. I Karibien finns tusentals öar, varav ett hundratal bebodda.

Resa rankar de tio hetaste öarna att semestra på i vinter – av helt skilda anledningar?

1. Isla de Margarita (Venezuela)

Säsongens stora charterkomet ligger norr om Venezuela, och några av orsakerna till framgångarna är antagligen de spektakulära utflykterna till fastlandet, de långa fina stränderna och den trevliga stämningen och de hyggliga priserna (för att vara Karibien).

Hit reser alla arrangörer året runt – men var beredd på att det kan vara svårt att få biljetter.

Hit åker: Fritidsresor, Framtidsresor och Inca Tours.

2. Saint Barthélemy (Franska Västindien)

Åk till Gustavia, ta in på hotell Carl Gustaf och promenera på Piteåplatsen. Ingen annanstans i Västindien kan en svensk känna sig så hemma som på exklusiva Saint Barthélemy. Ön var svensk fram till 1852. Då blev huvudstaden ödelagd av en brand och Sverige, som inte hade råd med återuppbyggnaden, tvingades sälja kolonin till Frankrike.

Hit åker: Lime travel, Select travel och Västindienspecialisten.

3. Trinidad & Tobago

Tacka fotbollen. Aldrig förr har Trinidad och Tobago varit så hett. Den 10 juni spelar nämligen den lilla ö-republiken sin debutmatch i fotbolls-VM – mot svenska landslaget.

Det räcker gott för en plats på listan, men landet kan även locka med outforskad natur och spännande kultur. Här odlas också kakaobönor av sorten trinitario som används till lyxig mörk choklad.

Hit åker: Afro-Caribbean travel, Globetrotter, Lime travel, Select travel och Västindienspecialisten.

4. Mustique (Saint Vincent & Grenadinerna)

Kanske inte hetast för Svenssonturisten – men definitivt glassigast. Här och på grannön Bequia semestrar det vackra folket. På Bequia hänger många ur den svenska kändiseliten – och på Mustique kan du som är redo att lätta rejält på plånboken bo vägg i vägg med Mick Jagger, David Bowie eller Tommy Hilfiger.

Hit åker: Lime travel, Select travel och Västindienspecialisten. Afro-Caribbean travel och Västindienspecialisten reser till Bequia.

5. Saint John (Amerikanska Jungfruöarna)

Bästa ön i Karibien, tycker det amerikanska resemagasinet Condé Nast Travelers läsare.

Till den här lilla och natursköna ön kommer man framför allt för att snorkla, vandra och koppla av.

Hela ön och delar av havet omkring är nämligen naturreservat, och det är lätt att hitta en alldeles egen, öde strand. Enda sättet att ta sig hit är med båt.

Hit åker: Lime travel, Select travel och Västindienspecialisten.

6. Aruba (ABC-öarna)

Andra säsongen som chartermål – och Aruba blir bara mer och mer populärt. Den en gånger tre mil lilla ön lockar mer än en miljon turister varje år.

Kanske beror det på de fina stränderna, det kristallklara vattnet och att vädret är bra året om. Aruba ligger nämligen utanför orkanbältet och slipper regnperioden. När vi i Sverige har vinter kommer det på sin höjd några korta regnskurar här.

Hit åker: Afro-Caribbean travel, Deluxe Vacations, Globetrotter, Lime travel, Resfeber, Ving och Västindienspecialisten.

7. Antigua

Stolt innehavare av Karibiens kanske bästa stränder. Half Moon Bay, Long Bay, Rendezvous Beach och Dickenson Bay är bara några av de perfekta vita sandremsorna längs kusten. Segling och fina korallrev att dyka på är andra attraktioner.

Hit åker: Afro-Caribbean Travel, Deluxe Vacations, Globetrotter, Limetravel, Select Travel och Västindienspecialisten.

8. Dominikanska republiken

En karibisk charterklassiker. Perfekt för familjer, barnvänligt och med fina all inclusive-hotell.

Den allra första turisten här var Columbus som trodde att han hamnat i paradiset när han klev i land på den frodiga ön. Här lockar regnskog, vattenfall, fina stränder – och berömda cigarrer.

Hit åker: Apollo, Deluxe Vacations, Lime travel, Resfeber, Ving och Västindienspecialisten.

9. Saint Martin/Sint Maarten

Med en yta lika liten som Tjörn är Saint Martin världens minsta delade landareal. Ena halvan av ön tillhör nämligen Frankrike medan den andra är holländsk – som två öar i en.

Här finns Karibiens paradis för den som vill varva avkopplingen med nattligt svirande och goda middagar. Dessutom är det en frihandelszon. Med andra ord: grym shopping, framför allt i Philipsburg som är Sint Maartens största stad.

Hit åker: Deluxe Vacations, Globetrotter, Lime travel och Västindienspecialisten.

10. Guadeloupe (Franska Västindien)

På den här ön, som är ett eget franskt landskap (departement), finns allt från stillsamt lantliv till spännande vandringsleder på vulkaniska berg. Guadeloupe är dessutom beviset för att det inte behöver kosta skjortan att uppleva Karibien. Här får du mycket strand, regnskog och god kreolsk mat också för en hyfsat skral svensk reskassa. För billigt är ju hett – eller hur?

Hit åker: Lime travel och Västindienspecialisten.

Fotnot: Karibien och Västindien är två namn på samma region.

Fyra prisexempel

Karibien-arrangörer:

Lisa Jannerling

Publicerad:
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN